MM-kisat: Kanada ainoa kolmen pisteen voittaja

MAAJOUKKUE / Uutinen
Puhtaalla pelillä jatkava Kanada murskasi Tshekin Klotenin iltapelissä. Latvia jatkoi yllätyksiään voittamalla Sveitsin voittomaalikilpailussa. Päiväpeleissä Itä-Eurooppa juhli jatkoajoilla. Venäläispuolustaja Dmitri Kalinin laukoi lisäajalla nurin Ruotsin, ja valkovenäläispuolustaja Ruslan Salei teki saman Norjaa vastaan.

Sveitsissä riitti vappuaattona jännitettävää. Kolme peliä neljästä ratkesi vasta lisäajalla. Suomi aloittaa oman urakkansa välisarjassa perjantaina Slovakiaa vastaan.

Kanada tyrmäävä ylivoimalla

Kanada-Tshekki 5-1 (3-0, 0-0, 2-1)

Keskiviikkona niukasti Suomelle hävinnyt Tshekki joutui heti vappuaaton iltana kohtaamaan Kanadan. Tshekki ei aloittanut sinänsä huonosti, vaan hallitsi pelin alkua, mutta vaahteranlehtipaidat olivat äärimmäisen tylyjä harvoissa paikoissaan.

Kanada pääsi ensimmäisessä erässä kolme kertaa ylivoimalle, loi yhteensä kolme maalipaikkaa – ja teki kolme maalia. Ensin Steve Stamkos sai onnekkaan pompun takatolpalle, sitten Tshekki unohti kiekon lähtiessään hyökkäykseen ja maalin edessä yksin vapaana ollut Stamkos iski toistamiseen, ja lopuksi puolustaja Shea Weber pommitti siniviivalta 3-0. Tshekki-vahti Jakub Stepanek sai maalin jälkeen tarpeekseen.

Toinen erä oli myös tshekkihallintaa, mutta keinoja Kanadan erinomaisen maalivahdin Chris Masonin ohittamiseen ei löytynyt. Viimeisenä pisarana Kanada iski neljännen maalin heti päätöserän alkuun, kun Dany Heatley ohitti tshekkivahti Martin Prusekin helpohkosti, ja Tshekki puolestaan ei löytänyt keinoja maalintekoon edes kahden miehen ylivoimalla.

Viimeisen kymmenen minuutin aikana Martin St. Louis kaunisteli vielä lukemia, mutta loppuhetkillä myös Tshekki sai viimein kuparisensa rikki. Ales Hemsky pilasi hurjat 44 kertaa torjuneen Masonin toiveet nollapelistä.

Masalskis Sveitsin kauhuna

Sveitsi-Latvia 1-2 rl (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1)

Yhä jatkunut tehottomuus koitui välisarjan ensimmäisessä ottelussa isäntämaa Sveitsin kohtaloksi. Ranskan ja Saksan niukasti maalilla voittanut Sveitsi hallitsi myös kamppailua Latviaa vastaan, mutta Latvia otti puolustusvoiton hurjavireisen maalivahtinsa Edgars Masalskisin johdolla.

Avauserässä Sveitsi vei peliä, mutta Latvia iski ainoasta ylivoimastaan. Martin Cipulins oli maalintekijänä.

Ottelu jatkui isäntien komennossa, mutta Latvia oli parempi erikoistilanteissa, joten myös Sveitsin vahti Martin Gerber sai esittää parastaan.

Epätoivo oli iskeä sveitsiläisiin, kun Roman Wick osui viime minuuteilla ainoastaan tolppaan, mutta helposti tuomittu viime hetkien ylivoima pelasti isännät. Wick syötti ja Andres Ambühl iski tasoituksen ylivoimalla ilman maalivahtia.

Jo aiemmin Ruotsin yllättäneen Latvian taistelua johtanut Masalskis torjui voittomaalikilpailussa kaikki kolme Sveitsin laukausta. Kun Aleksandrs Nizivijs laukoi tarkasti maalin, voitti Latvia ja pani kisan puolivälieräpaikoista jännäksi. Venäjä johtaa Bernin välisarjaa selvästi, mutta USA, Ruotsi, Sveitsi ja Latvia ovat kaikki neljässä sarjapisteessä.

Helppoja maaleja ja ailahtelevaa peliä

Venäjä-Ruotsi 6-5 ja (2-2, 1-1, 2-2, 1-0)

Jääkiekkoilun suurmaat ovat pelanneet korkeatasoisempiakin otteluita kuin vappuaattona Sveitsissä. Päävalmentaja Vjatsheslav Bykov ei ollut saanut venäläisiä syttymään päiväpeliin parhaalla mahdollisella tavalla. Ruotsi oli eilisillan pelistään huolimatta pirteä, mutta kaiken kaikkiaan ottelua leimasi epävarma maalivahtipeli.

Rickard Wallin vei alussa Ruotsin johtoon, kun taas uneliaat venäläiset saivat ensimmäisen laukauksensa maalia kohti vasta yhdeksän minuutin jälkeen. Itäisen suurvallan ylivoimavyörytys tuotti kuitenkin tasoituksen, maalintekijänä Ilja Nikulin. Venäjän 2-1-johtomaalin imaisi ruotsalaisvahti Johan Holmqvist, joka jätti kaukalon loukkaantumisen takia toisessa erässä.

Myöskään Venäjän veräjänvartija Ilja Bryzgalov ei vakuuttanut. Anton Strålmanin Ruotsille laukoma 2-2-tasoitus ja Niklas Perssonin viimeistelemä 2-3-osuma syntyivät poikittaissyötöistä, mutta kumpikin kuti olisi ollut otettavissa. Venäjän 3-3-tasoituksessa oli onnikin mukana, kun puolustaja Dmitri Kalininin laukaus muutti suuntaa.

Parasta ottelussa oli lopun dramatiikka. Viimeisen vartin aikana nimittäin sattui ja tapahtui. Ruotsi otti johtoaseman 50 minuutin kohdalla, kun venäläisten asennetta kuvaavasti Ilja Kovaltshuk jäi pötköttelemään jäähän kompurointinsa ja pienen laitakontaktin jälkeen. Kristian Huselius laukoi venäläistähden lepäillessä b-pisteeltä 3-4-maalin.

Venäjä tasoitti kuitenkin heti seuraavasta hyökkäyksestä Sergei Mozjakinin tarkalla laukauksella maskin takaa. Viimeisillä minuuteilla venäläisten pirteämpiin lukeutunut Oleg Saprykin hankki ylivoiman, jonka aikana ruotsalaisten epäonnensoturi Johan Andersson sekä hukkasi mailansa että loukkaantui venäläislaukauksesta. Vitali Proshkin hyödynsi tilanteen ja tälläsi Venäjälle 5-4-johdon.

Mutta Ruotsi ei olisi Ruotsi, jos se ei olisi taas kerran noussut lopussa tasoihin. Bengt-Åke Gustafsson otti aikalisän, vaihtoi maalivahdin kuudenteen kenttäpelaajaan, ja Huselius jatkoi maalin edestä pelin tasoihin.

Kehnosta asenteestaan huolimatta taitavuutensa turvin tasavahvan määrän maalipaikkoja luonut Venäjä onnistui jatkoajalla jatkamaan voittokulkuaan. Puolustaja Kalinin iski illan toisensa irtokiekosta pienestä kulmasta.

Myös Valko-Venäjälle jatkoaikavoitto

Valko-Venäjä-Norja 3-2 ja (0-1, 1-1, 1-0, 1-0)

Klotenin päiväottelussa haettiin hyviä asetelmia taistelussa puolivälieräpaikasta. Valko-Venäjä lähti kamppailuun suosikkina, mutta voitto tuli vasta työn ja tuskan kautta. Ex-jokerivalmentaja Glen Hanlon on saanut valkovenäläisten puolustuspelin kuntoon, mutta hyökkäystyöskentely oli jälleen kerran hyvin ponnetonta.

Lopulta Valko-Venäjälle riitti voittoon yksi tasakentällisin tehty maali. Joukkueen nimekkäin puolustaja Ruslan Salei laukoi ratkaisun jatkoajan viimeisellä minuutilla. Muutoin jatkoaikaa hallitsi Norja, jonka yhden huippupaikan pysäytti kuitenkin maalivahti Andrei Mezin.

Norja oli hallitsevampi myös avauserässä ja teki myös sen ainoan maalin, kun Patrick Thoresen onnistui.

Mats Trygg ehti laukoa Norjan kahden maalin johtoon ylivoimalla, mutta Valko-Venäjä ilmoittautui voittotaistoon mukaan onnistuttuaan hyökkäyspäässä kahdesti niin ikään miesylivoiman turvin. Aleksei Ugarov kavensi ja Mihail Grabovski tasoitti.