Metro Areena -kompleksissa on kosteusvaurioriski – Espoon kaupunki osaomistajana

MESTIS / Uutinen
Metro Areenan ulko-ovet on salvattu perinteisin menetelmin.
Kuva © Viivi Rönnberg

Espoossa sijaitsevassa monitoimihallissa Metro Areenassa ei ole sähköjä. Siksi areenakompleksissa olevan Tapiolan harjoitusjäähallin kaukalossa ei ole jäätä, vaikka sen oli määrä säilyä siellä läpi kesän.

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy katkaisi Jatkoajan tietojen mukaan sähköt viime tiistaina sille ja energiayhtiö Vantaan Energialle maksamattomien laskujen vuoksi. Erityisen merkittävää on ilmanvaihdon puuttuminen, sillä monitoimihallin kaltaisessa suurkiinteistössä on kosteutta. Koneellinen ilmanvaihto varmistaa rakenteiden kuivana pysymisen.

Harjoitushallin jää suli muutamassa tunnissa. Areenan työntekijät höyläsivät sähköjen katkeamisen jälkeen jäänhoitokoneella mahdollisimman paljon jäätä pois minimoidakseen syntyneen veden. Höylätty jää kasattiin lumikasaksi hallin ulkopuolelle.

- Espoon kaupungin jäähalleissa ei ole tapana antaa jäiden sulaa vapaasti, vaan osa höylätään pois. Ei nytkään pitäisi olla kosteusvauriomahdollisuutta, mutta ainahan, jos tapahtuu sellaista, johon ei pysty vaikuttamaan, on olemassa riskejä. Koneellinen ilmanvaihto on tietysti osa kosteuden poistamista. Jos sitä ei ole, kosteus kyllä nousee. Lämmin sää nostaa myös kosteutta, mutta siitähän ei ole tänä kesänä ollut uhkaa, Espoon kaupungin liikuntapalvelukoordinaattori Mikael Westerholm kertoo.

Tapiolan harjoitusjäähallia hallinnoi Tapiolan harjoitusareena Oy, josta Espoon kaupunki omistaa julkisin varoin 45 prosenttia. Kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistonen istuu Tapiolan harjoitusareena Oy:n hallituksessa. Hän on tällä hetkellä lomalla. Kaupungin työntekijöistä hallin tilannetta on selvittänyt liikuntakoordinaattori Camilo Miettinen. Hän kertoo käyneensä rakennuksen ulkopuolella toteamassa, ettei pääse sisälle, koska ulko-ovet on salvattu laudoilla ja munalukoilla. Miettinen muistetaan jääkiekkoilijana viime vuoden keväänä konkurssiin ajautuneen liigaseuran Espoo Bluesin seuraikonina.

Sistonen kertoo hänelle kerrotun, että harjoitushallin jäävuorot alkavat pyöriä jälleen heinäkuun lopussa.

- Minulla ei ole virallista tietoa harjoitushallin tilasta, mutta olen kuullut, että sähköntoimittaja olisi katkaissut sieltä sähköt. Huolestuttaa todella paljon, jos tilanne on se, miltä vaikuttaa. Asiaan on saatava selvyys mahdollisimman pian. Ja jos siellä on kosteusvaurioriski, se huolestuttaa totta kai, Sistonen sanoo.

Jatkoajan tietojen mukaan harjoitushalliin oli myyty jäävuoroja tällekin viikolle. Tapiolan harjoitusareena Oy perui ne viime viikolla, koska hallia ei voitu pitää auki hallimestarien jäätyä kotiin maksamattomien palkkojen vuoksi. Peruutuksissa vedottiin tekniseen vikaan. Urheiluseura Espoo Unitedin A-juniorijääkiekkoilijoiden oli määrä hyödyntää harjoitushallin kuntosalia läpi kesän, mutta halli on nyt suljettu.

Tapiolan harjoitusareena Oy:n pääomistaja on 55 prosentilla Tapiolan monitoimiareena Oy, jonka omistaa liikemies Jussi Salonoja. Metro Areenan päähallia ja Tapiolan harjoitusjäähallia käyttävät hänen omistamansa Unitedin jääkiekko- ja koripallojoukkueet. Jääkiekossa espoolaisten edustusjoukkueet pelaavat miesten Mestiksessä ja naisten SM-sarjassa. United on talousvaikeuksissa. Junioriseura Blues Juniors ry on haastanut sen oikeuteen maksamattomasta 100 000 euron velasta. Lisäksi sille on kertynyt maksuhäiriömerkintöjä noin 5 000 euron ja verovelkaa yli 10 000 euron edestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle