Lukko julkaisi tulevan kauden joukkueensa

LIIGA / Uutinen
Rauman Lukko tiedotti tänään odotetusti Mika Toivolan siirtymisestä Lukon päävalmentajaksi. Hänen parikseen siirtyy Heinolan Kiekon Mestikseen valmentanut Jarno Pikkarainen. Lisäksi joukkueeseen liittyy kuusi uutta hyökkääjää: Pekka Saarenheimo ja Juha-Pekka Haataja Kärpistä, Marko Luomala ja Henrik Juntunen Ilveksestä, Toni Dahlman Jokereista ja Josef Straka, tuore Tshekin mestari Sparta Prahasta.

Rauman Lukko tiedotti tiistaina odotetusti, että Mika Toivola on seuran päävalmentaja seuraavat kaksi kautta.

35-vuotias Toivola ehti valmentaa Ässiä maaliskuusta 2002 asti. Ennen ässäpestiään hän oli kolme kautta JYPin liigajoukkueen kakkosvalmentajana.

– Lukko tuli mukaan kuvioihin hieman sen jälkeen kun olin tehnyt päätökseni, etten jatka Porissa ja olen päätökseen tyytyväinen. Näen, että tämä on hyvä haaste tässä vaiheessa niin itselleni, seuralle kuin pelaajille, Toivola kertoo.

Lukossa Toivola saa avukseen HeKistä siirtyvän Jarno Pikkaraisen, joka aloitti valmennusuransa Joensuussa Jokipoikien A-juniorien valmentajana. Hän valitsi Lukon
puntaroituaan jonkin aikaa Jukureiden päävalmentajaksi siirtymistään.

– Pikkarainen on entuudestaan vieras kaveri, mutta selvitin kaverista kyllä tietoja ja vaikutti hyvältä. Valmennuksessa lähdetään näillä, mutta Sami Lehtisen (maalivahtivalmentaja) jatkoa katsotaan todennäköisesti jo huomenissa.

Vahvistuksia hyökkäykseen

Samalla Lukko tiedotti useista hyökkääjähankinnoista tulevan kauden joukkueeseensa. Sparta Prahasta siirtyvä Josef Straka on Lukon toinen uusi tshekkipelaaja. Kärpistä Lukkoon siirtyvät Pekka Saarenheimo ja Juha-Pekka Haataja, Ilveksestä Marko Luomala ja Henrik Juntunen sekä Jokereista Toni Dahlman.

– Meillä on paljon uusia pelaajia. Perusstrategia on ollut sellainen, että on koetettu saada pelaajia, jotka hakevat uransa parasta kautta Lukossa ja sitä kautta urallaan askelta eteenpäin. Toivottavasti mahdollisimman moni onnistuu niin silloin myös tulee menestystä, Toivola visioi.

Helmikuussa 28 vuotta täyttänyt Straka on taitava keskushyökkääjä, joka on pelannut kotimaansa pääsarjassa lähes 500 ottelua. Niissä hän on kerännyt tehopisteet 135+179=314. Menneellä kaudella hän nakutti Plzenin ja Sparta Prahan riveissä yhteensä 15+18=33 runkosarjapistettä. Pudotuspeleissä Straka oli mestarijoukkue-Spartan sisäisen
pistepörssin kolmas pisteillä 1+9=10. Sopimus Lukon kanssa on yksivuotinen.

– Straka on taitava kaveri, pystyy tekemään paljon pisteitä ja hänestä haetaan ykköskentän sentteriä. Hyvällä harjoittelulla tulee pelaamaan kovan kauden, Toivola luonnehtii Strakaa.

Haatajaa lukuunottamatta Lukon uusia suomalaispelaajia yhdistää jonkinasteinen epäonnistuminen menneellä kaudella. Viisikko siirtyykin Lukkoon hakemaan suurempaa roolia
ja sitä kautta uutta nostetta uralleen.

Toukokuussa 24 vuotta täyttävä Saarenheimo pelannut SM-liigassa 248 ottelua, joissa hän on tehnyt 45 maalia ja antanut 54 maalisyöttöä. Hän pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassakin ja häntä luonnehditaan röyhkeäksi ja luisteluvoimaiseksi pelaajaksi.

Kausi 2004-05 oli Saarenheimolle jonkinlainen läpimurto huipputasolle, mutta kovassa kärppälaumassa rooli jäi kuluneella kaudella selvästi edelliskautta pienemmäksi. Lisäksi Saarenheimo joutui pelaamaan itselleen vieraammalla laitahyökkääjän tontilla.

Toinen kärppätaustainen pelaaja, Juha-Pekka Haataja tunnetaan peräänantamattomasta pelityylistään. Edelliskaudella Haataja jäi tehollisesti ketjukaverinsa Saarenheimon varjoon, mutta viime kaudella taas keskinäinen kilpailu pisteistä päätyi viimeistään pudotuspeleissä Haatajan voittoon.

pelaajat

Lukon tämän hetken sopimustilanne
[lue lisää]

Jo runkosarjassa Haataja teki maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä tehoilla 9+16=25. 11 pudotuspeliottelussa laituri keräsi tehot 3+2 ja oli Kärppien tehokkaimpia pelaajia. 23-vuotias Haataja on pelannut SM-liigassa 219 ottelua, joissa on tehoillut yhteensä 26 maalin ja 44 syöttön verran. Haataja ja Saarenheimo pelaavat nyt solmitun sopimuksen nojalla Lukossa kaksi seuraavaa kautta.

Sunnuntaina 23 vuotta täyttänyt kärppäkasvatti Henrik Juntunen seuraa Raumalle entisiä ketju- ja seurakavereitaan Saarenheimoa ja Haatajaa. Viime kaudella Tampereen Ilvestä edustanut hyökkääjä on isokokoinen duunari, joka on Los Angeles Kingsin kolmannen kierroksen (83.) varaus vuodelta 2001.

SM-liigassa Juntunen on pelannut 208 ottelua ja tehnyt niissä 21 maalia ja antanut 18 maalisyöttöä. Menneellä kaudella Juntunen jäi runkosarjassa tehopisteisiin 6+2=8, eikä Ilves halunnut pitää laituria riveissään voimassaolleesta sopimuksesta huolimatta. Juntusen sopimus Lukon kanssa kattaa kaudet 2006-2008.

– Saarenheimo, Haataja ja Juntunen ovat niitä kavereita, joita mietittiin, että heidän on ollut vaikea ottaa aiemmissa seuroissaan roolia ja nostaa omaa statustaan. Nyt tarjotaan mahdollisuutta ja ollaan itse tyytyväisiä, että heidät saatiin.

Myös vaasalaislähtöinen Marko Luomala siirtyy Lukkoon Tampereen Ilveksestä. Kovasta työmoraalistaan tunnetun hyökkääjän sopimus Ilveksen olisi kattanut vielä tulevankin
kauden, mutta seura ja pelaaja purkivat sopimuksen yhteisymmärryksessä.

Luomala on pelannut Ilveksessä edelliset neljä kautta. Lisäksi hän on esiintynyt Porin Ässien riveissä kymmenessä liigaottelussa. Liigassa Luomala on pelannut yhteensä 214 ottelua, joissa hän on tehnyt 30 maalia ja antanut 23 maalisyöttöä. Menneellä kaudella Luomala viimeisteli yhdeksän osumaa ja syötti kolme. Luomalan Lukko-pesti on kahden kauden pituinen.

Laitahyökkääjä Toni Dahlman siirtyy Jokereista Lukkoon 1+1 vuoden sopimuksella. Dahlman on Ottawa Senatorsin varaus vuodelta 2001 ja hän kävi kahden kauden ajan haistelemassa Pohjois-Amerikan tuulia. NHL:ssä 26-vuotias Dahlman ehti pelata 22 ottelua tehoilla 1+1.

Kaudeksi 2003-04 Dahlman palasi takaisin Suomeen ja Ilvekseen. Edelliset kaksi kautta Dahlman on edustanut jälleen kasvattajaseuraansa Jokereita. Erityisesti mennyt kausi oli kuitenkin pettymys niin seuralle kuin pelaajalle itselleenkin, ja niin seuranvaihto tuli ajankohtaiseksi.

Hyvällä asenteella taisteleva yleislaituri ei ole toistaiseksi noussut kykyjensä edellyttämälle tasolle hyökkäyspään ratkaisijana. 213 liigaottelussa Dahlman on tehnyt 45 ja syöttänyt 54 maalia. Menneellä kaudella tehoiksi jäivät runkosarjassa 11+9=20.

Pakka kasassa

Lisäksi Lukkoon tulee koeajalle Mestiksen Jokipojista 24-vuotias Perttu Ahvenainen.

– Perttu on meillä kesään asti ja katsotaan sitten kun jäälle mennään, mitkä taidot on ja onko hänellä edellytyksiä pelata meillä.

Lukko-ikoni Erik Hämäläisen päätöstä vielä odotetaan ja Lukon A-junioreita viime kaudella edustanut Jussi Tapio jatkaa seurassa myös seuraavat kaksi kautta.

– Tällä hetkellä ei enää aktiivisesti etsitä ketään. Valmennus on tyytyväinen tähän, Toivola päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle