Liiga valjastaa käyttöönsä valmentajan haasto-oikeuden

LIIGA / Uutinen
Liiga rukkasi säännöstöään.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Liiga ottaa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle käyttöönsä valmentajan haasto-oikeuden maalivahdin häirinnän osalta.

− Maalivahtia suojaavat eri säännöt maalialueella ja maalialueen ulkopuolella. Jos maalivahti tulee maalialueen ulkopuolelle, hän ottaa riskin joutua tahattomaan pelitilannekontaktiin vastustajan kanssa. Lähtökohtaisesti tahattomat pelitilannekontaktit eivät ole maalivahdin häirintöjä.

− Toisaalta, jos hyökkäävä pelaaja menee maalialueelle, on riskinä, että maali hylätään ja pelaajalle tuomitaan rangaistus maalivahtiin kohdistuvan häirinnän takia, erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoo Liigan tiedotteessa.

Valmentajalla on mahdollisuus haastaa erotuomarin päätös tilanteessa, jossa joukkue ei ole vielä käyttänyt aikalisäänsä. Aiheelliseksi todetusta haastosta aikalisä ja haasto-oikeus säilyvät. Aiheettomasta haastosta joukkue menettää mahdollisuuden aikalisään ja haasto-oikeuteen.

Joukkueen kapteenilla tai varakapteenilla on oikeus pyytää haastoa erotuomarilta vastustajan maalin jälkeisellä pelikatkolla. Otteluvalvoja tarkistaa tilanteen videolta ja tekee haastotilanteessa lopullisen ratkaisun.

NHL:ssä haasto-oikeus on ollut käytössä kaudesta 2015-16 lähtien. Siellä maalivahdin häirinnän lisäksi on mahdollista haastaa myös paitsiot. Liiga ei kuitenkaan ota haastoja käyttöön paitsioiden suhteen. Se ei myöskään valjasta uutta tekniikkaa käyttöönsä.

− Olemme valmistelleet tätä mahdollisuutta jo pidemmän aikaa. Olemme myös hakeneet asiaan tulkintoja NHL:stä ja SHL:stä, jossa haasto-oikeus on ollut jo käytössä. Nyt otamme sen käyttöön oman tekniikkaamme sallimissa puitteissa, Rönn sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle