Lightning ja Predators ahdingossa

NHL:ssä pelattiin neljä pudotuspeliottelua. Anaheim ja Detroit tasoittivat omat sarjansa. San Jose siirtyi Nashvillea vastaan 3-1-johtoon, saman tempun teki myös Ottawa Tampa Bayn kustannuksella.

Tampa Bay – Ottawa 2-5
(Otteluvoitot 1-3)

Ottawan maalivahti Ray Emery ei ollutkaan tavallinen kuolevainen, vaikka hänelle yritettiin antaa se leima ennen pudotuspelejä. Hän pysäytti 30 laukausta ja siivitti Ottawan näin voittoon Tampa Baysta.

- Laitoimme itsemme hyvään tilanteeseen, mutta se ei ole vielä ohi. Tajusimme että kotona on paras mahdollisuus lopettaa sarja, puheli Emery ottelun jälkeen.

Jason Spezza avasi maalisaldon Ottawalle ensimmäisessä erässä, mutta Martin St.Louis sekä Brad Richards huudattivat St. Pete Times Forumin väkeä viemällä Lightningin johtoon. Chris Phillips tasoitti ottelun toisen erän ensimmäisellä puoliskolla.

Ottelu kulki tasaisesti toisen erän lopulle, jolloin Tampalle sattui musta hetki. Dany Heatley teki ylivoimalla johtomaalin, joka osoittautui samalla voittomaaliksi. Vain 40 sekuntia myöhemmin Martin Havlat iski jo neljännessä peräkkäisessä ottelussa maalin. Tampa oli lyöty.
Chris Neil kaunisteli vielä osumia kolmannen erän alussa Ottawalle.

Tampan laituri Chris Dingman oli viltissä tässä ottelussa. Edellisessä ottelussa Dingman antoi Senatorsille seitsemän minuutin ylivoiman ottamalla jäähyn tappelusta sekä aloittamalla tappelun. Tampan valmentajalta John Tortorellalta kysyttäessä, miksi Dingman oli viltissä, Tortorella vastasi vain sanalla ”kyllä”.

Varamaalivahti Sean Burke korvasi John Grahamen Tampan maalilla kolmannessa erässä ja päästi yhden maalin.

- Se on kolme peliä yhtä vastaan. Meidän on voitettava kiekkopelejä. Ketään syyttämättä juuri nyt, se on liian myöhäistä, kertoi Burke ottelun jälkeen.

Sarja jatkuu lauantaina Ottawassa, missä joukkueella on mahdollisuus lopettaa sarja ja pudottaa hallitsevat mestarit kesälomalle.

taustaa

Tunnelmia Edmontonista
[lue lisää]

Ruuhkaa jäähyaitioissa

Edmonton - Detroit 2-4
(Otteluvoitot 2-2)

Erotuomarit nousivat pääosaan Edmonton Oilersin ja Detroit Red Wingsin välisessä ottelussa. Linjaansa hakenut päätuomarikaksikko Marc Joannette ja Dean Warren vihelsi peräti 20 kaksiminuuttista, joiden aikana joukkueet tekivät yhtä vaille kaikki ottelun maalit.

Muuten näkymättömästi pelannut Nicklas Lidström laukoi ottelun voittomaaliksi jääneen osuman kahden pelaajan ylivoimalla ajassa 46.44. Juuri ennen laukaustaan Lidström törmäsi Oilersin alivoimakolmion kärkipelaajan kanssa, mikä aiheutti protestimyrskyn katsomossa ja epätoivoisia katseita tuomariin jäällä.

Tappioasemassa Oilers joutui hyökkäämään alivoimallakin, ja niin Henrik Zetterberg pääsi Pavel Datsjukin syötöstä viemään Red Wingsin ensimmäistä kertaa ottelusarjan aikana kahden maalin johtoon ajassa 55.53. Lopussa Oilers yritti pitkään kaventaa ilman maalivahtia, mutta tuloksetta.

Detroitin tehopelaajat olivat maalin ja kaksi syöttöä taiteillut Robert Lang ja kolme syöttöä kerännyt puolustaja Mathieu Schneider. Oilersista nimensä sai tilastoihin useimmin nuori puolustaja Matt Greene, joka istui jäähyboksissa kahden Red Wings -maalin aikana.

- Pysyimme tänään kärsivällisinä, emmekä antaneet vastustajalle liikaa paikkoja. Odotimme tilaisuuttamme ja iskimme sitten, kuvaili Lidström omaa näkemystään ottelun eroavaisuudesta joukkueiden aiempiin kohtaamisiin.

Kotijoukkue aloitti maalinteon omalla ylivoimallaan ajassa 7.22. Raffi Torres taisteli irtokiekon päädyssä itselleen ja syötti Fernando Pisanin avopaikkaan. Pisanin terävä rannelaukaus painui ohi Manny Legacen tämän längistä. Ylivoimamaali oli duunarilaiturille jo pudotuspelisarjan toinen.

Detroit tasoitti pelin viidellä kolmea vastaan erän puolivälin jälkeen. Maailman parhaaksi maskimieheksi tituleerattu Tomas Holmström teki omaa työtään ja sai nimensä tilastoihin, kun Mathieu Schneiderin laukaus osui ruotsalaislaituriin matkalla ohi Dwayne Rolosonin.

Aivan erän lopussa Red Wings pääsi onnekkaasti johtoon. Nicklas Kronwallin syöttö Pavel Datsjukille muutti suuntaa matkalla ja päätyi Robert Langille. Lang ampui ranteelta kiekon ohi Rolosonin, mutta se kimposi takaisin kentälle molempien tolppien kautta. Seuraavan kimmokkeensa kiekko otti kuitenkin Jaroslav Spacekin luistimesta - suoraan omaan maaliin.

Spacek sai kuitenkin tilaisuuden kuitata epäonnensa toisessa erässä, kun Oilers pelasi ylivoimaa. Ales Hemskyn loistava poikittaissyöttö läpi Detroit-neliön tavoitti tshekkipakin, joka laukoi sydämensä kyllyydestä. Kiekko meni jälleen maaliin Legacen patjojen välistä.

Vain hetkeä aiemmin Roloson oli toisessa päässä pelastanut Oilersin kahden maalin takaa-ajoasemalta. Hieno sivuttaisliuku esti Henrik Zetterbergin laukausta ylittämästä maalilinjaa.

Toinen erä oli kokonaisuudessaan kotijoukkueen paras. Vaikka vierailla oli tässäkin erässä paikkansa, pystyi Oilersin ohjauspeli pysäyttämään Wingsin rintamahyökkäykset keskialueelle tai vähintäänkin ohjaamaan ne hyökkäysalueen kulmiin.

Erän lopulla Oilers pääsi pelaamaan pitkät tovit ylivoimaa, kahteen otteeseen jopa viidellä kolmea vastaan, mutta ylivoimaa vaivasi mielikuvituksettomuus ja laukauksien säästely.

Red Wings tappoi jäähyt ja pääsi aloittamaan kolmannen erän jälleen tasakentällisin. Päätöserää vierasjoukkue hallitsi jälleen selvästi ja sai sitä kautta runsaasti ylivoimapaikkoja, jotka käytti armotta hyväkseen.

Detroit joutui pelaamaan ilman Steve Yzermania, joka kärsii selkävaivoista. Kapteeni oli kuitenkin joukkueen matkassa luomassa henkeä.

- Steve ei päässyt tänään penkille, mutta hän oli erätauoilla kopissa puhumassa meille, kertoi Nicklas Lidström ottelun jälkeen.

Lisäksi vierasjoukkueelta oli sivussa kakkosmaalivahti Chris Osgood, joka loukkasi itsensä torstain aamujäillä. Tilalle hälytettiin pikakomennuksella Jim Howard farmijoukkue Grand Rapids Griffinsistä.

Sharksilla tukeva ote jatkopaikasta

San Jose – Nashville 5-4
(Otteluvoitot 3-1)

Sharks voitti maalijuhlat Patrick Marleaun hattutempulla. San Jose näytti kolmannen erän alussa karkaavansa, mutta Nashvillen loppukiri piti Haitankin katsojat penkeissään loppusummeriin asti.

San Josen maalinteon aloitti nelosketju. Pat Rissmiller vei kotijoukkueen johtoon seitsemän minuutin pelin jälkeen. Nashville tuli tasoihin kaksi minuuttia myöhemmin Paul Kariyan ylivoimaosumalla. Kimmo Timonen sai maalista syöttöpisteen. Toisessa erässä San Jose karkasi lopulta tavoittamattomaan johtoon. Johtoon meni kuitenkin ensin Nashville, kun loistavaa kautta pelaava nuori Shea Weber teki jälleen maalin. San Jose käytti saamansa ylivoimat hyödyksi erän puolivälissä. Ensin Marleau ohjasi Christian Ehrhoffin laukauksen maaliin, seuraavalla ylivoimalla Marleau teki Joe Thorntonin esityöstä illan toisen maalinsa kahden miehen ylivoimalla. Maalin jälkeen jatkettiin vielä yhden miehen ylivoimalla, mutta välittömästi jäähyn päätyttyä Mark Smith tinttasi irtokiekon Masonin ohi jo neljännen kerran.

Viimeisessä erässä San Jose kasvatti vielä johtoaan. Kyle McLaren taklasi voimalla, Steve Bernier nappasi kiekon ja löysi nappisyötöllä Marleaun, jonka hattutemppu oli tosiasia. Nashville heräsi kuitenkin 5-2 tilanteessa vielä taistelemaan voitosta. Erän puolivälissä kokenut Mike Sillinger kavensi tilanteen 5-3:een ja maalin päähän Nashvillen toi 55 minuutin kohdalla Scott Hartnell. Nashville yritti vimmatusti tasoittaa ottelua ilman maalivahtia, mutta tuloksetta. San Jose ja Toskala pitivät voiton kotona.

San Josen pudotuspelihistoriassa on nähty neljä hattutemppua, kolme niistä on Marleaun käsialaa. Vesa Toskala päästi ottelussa Nashvillen ottelusarjan ensimmäisen tasakentällisin tehdyn maalin. Aiemman Predators-maalit ovat joko yli- tai alivoimaosumia.

Kimmo Timonen, Nsh: 0+1, +/- 0, 0 pim, jääaika 26:38

Ville Nieminen, SJ: 0+0, -1, 0 pim, jääaika 11:40

Vesa Toskala, SJ: 26/30, 86,7%

Anaheim voittoon O'Donnellin jatkoaikamaalilla

Anaheim - Calgary 3-2 ja.

Arrowhead Pondilla nähtiin maaliton avauerä. Toisessa erässä Anaheim onnistui maalinteossa kahdesti. Ryan Getzlaf siirsi isännät 1-0-johtoon ja Teemu Selänne lisäsi johdon kahteen ylivoimamaalillaan.

Kolmannen erän alkuun tuli latautunut Flames. Se iski kavennusosuman aivan erän alkusekunneilla, maalintekijänä Jarome Iginla. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin sama mies oli jälleen asialla, lukemiksi 2-2. Enempää osumia ei varsinaisen peliajan puitteissa nähty, joten ratkaisua haettiin jatkoeristä.

Pitkään ei ratkaisua jouduttu odottamaan. Vajaassa kahdessa minuutissa syntyy Anaheimin jatkoaikaosuma. Maalintekijänä yllättävä nimi, Sean O'Donnell. Anaheimille tärkeä kotivoitto ja sarja tasoihin.

- Oli mielenkiintoinen tunne, kun huomasi kiekon menneen hänen (Kiprusoff) jalkojen välistä maaliin. Peli oli ratkennut, ja itse olin maalintekijä, kommentoi ratkaisuosuman sivaltanut Sean O'Donnell.

Sarja jatkuu lauantaina Calgaryssa. Hyökkääjä Todd Fedorukin odotetaan palaavan Anaheimin kokoonpanoon seuraavassa ottelussa.

Teemu Selänne, ANA: 1+0, -1, 0 pim, jääaika 18:42

Miikka Kiprusoff, Cgy: 27/30, 90,0%