Lemieux'n viiden maalin ilta NHL:n kaikkien aikojen hetki

NHL / Uutinen
Mario Lemieux'n kaltaiseen viiden maalin otteluun ei ole kukaan muu pystynyt.
Kuva © Getty Images
Mario Lemieux'n viiden maalin ilta uudenvuodenaattona 1988 on äänestetty syksyn kuluessa NHL:n kaikkien aikojen merkittävämmäksi hetkeksi. Voittaja paljastettiin ulkoilmaottelun yhteydessä Ottawassa.

Yksi pelaaja on tehnyt vähintään viisi maalia NHL-ottelussa yhteensä 60 kertaa, ja saavutukseen on pystynyt 44 pelaajaa. Viimeksi viisi maalia yhteen otteluun iski Detroit Red Wingsin ruotsalaishyökkääjä Johan Franzen Ottawassa vuonna 2011.

Mario Lemieux'n saavutus hakee kuitenkin vertaistaan. Lemieux onnistui saman ottelun aikana maalinteossa tasakentällisin, yli- ja alivoimalla, rangaistuslaukauksesta ja tyhjään maaliin.

Vuoden 1988 viimeisenä päivänä Pittsburgh Penguins kohtasi New Jersey Devilsin. Ottelu päättyi Penguinsin 8−6-voittoon. Lemieux oli mukana kaikissa Penguinsin maaleissa tekemällä niistä viisi ja syöttämällä kolme. 

Devilsin mentyä ensin johtoon Lemieux tasoitti ottelun neljän minuutin pelin jälkeen. Jo ensimmäisessä erässä Lemieux ylsi hattutemppuun viemällä alivoimalla Penguinsin johtoon ja kuittaamalla Devilsin tasoituksen ylivoimamaalilla.

Toisessa erässä Lemieux onnistui rangaistuslaukauksessa ja syötti myös kolme muuta Penguinsin osumaa. Kahden erän jälkeen Penguins johti 7−5. Devils tuli kolmannessa erässä maalin päähän ennen kuin Lemieux kruunasi ottelun iskemällä kiekon tyhjään maaliin viimeisellä sekunnilla.

Lemieux voitti äänestyksen finaalissa Bobby Orrin tekemän Stanley Cupin ratkaisumaalin vuonna 1970. Orr kampattiin heti osuman jälkeen ja yksi kiekkohistorian kuuluisimmista valokuvista onkin sen jälkeen, kun Orr lentää kädet pystyssä. 

Äänestyksessä oli mukana myös suomalaisväriä, kun Teemu Selänteen tulokaskauden 54. ja samalla Mike Bossylta ennätyksen vienyt maali mahtui mukaan. Selänne pääsi välieriin häviten Orrin maalille.

» Lähetä palautetta toimitukselle