Lehtonen palasi maalille NHL-kierroksella

Kari Lehtonen palasi Atlantan maalille yön NHL-kierroksella. Lehtosen vire ei auttanut Atlantaa voittoon, vaan Buffalo korjasi potin. Hannu Toivonen, Vesa Toskala ja Jussi Markkanen sitä vastoin pystyivät auttamaan joukkueensa voittoihin asti.

San Jose - Colorado 5-2

San Jose pysäytti tappioputkensa kaatamalla Coloradon näytöstyyliin. Thorntonin serkukset tekivät maaleista kolme ja Nils Ekman alusti osumista neljä. Vesa Toskala torjui 20 kertaa, vain viisi sekä toisessa että kolmannessa erässä.

Maalinteon aloitti Joe Sakic ylivoimalla. Colorado-ikoni löi Brett Clarkin siniviivalaukauksesta tulleen reboundin ohi Toskalan. Joe Thornton tasoitti puntit niinikään ylivoimalla saatuaan eteensä tyhjän maalin Nils Ekmanin maalille toimittaman kiekon jälkeen. Toisessa erässä Sharks meni ensi kertaa johtoon kun Thornton teki illan toisen maalinsa. Puolustaja Rob Davison hirmutaklauksen jälkeen Ekman toimitti kiekon Thorntonille ja mies neppasi kiekon liikkeessä olleen Aebischerin yli. Alex Tanguay tasoitti pelin läpiajosta pari minuuttia edellisestä. Thontonin serkuksista se toinen, Scott Thornton teki Sharksien kolmannen katkaisemalla J-M Lilesin syötön laidan tuntumassa ja maalille rynnien. Kolmannessa erässä Patrick Marleau ja Jonathan Cheechoo tekivät vielä piilaakson joukkueelle neljännen ja viidennen maalin.

Antti Laaksoselle ottelu oli uran 400. NHL-ottelu. Suomalaispelaajien listalla määrä edellyttää 20. sijaan. Janne Laukkasella on otteluita 407, Mikko Mäkelällä 423 ja heidät Laaksonen ohittaa mikäli pelaa tämän kauden loppuun asti. Coloradon David Aebischer torjui 38 kertaa. Toskala selvisi lähes puolet vähemmällä.

Antti Laaksonen COL, 14.32 jääaika, 0+0, -1, 0 PIM.

Ossi Väänänen COL, 14.28 jääaika, 0+0, +/- 0, 4 PIM

Vesa Toskala SJ, 20 torj, 90.9%

Markkanen torjui voiton Edmontonille

Edmonton - Nashville 4-2

Jussi Markkanen torjui 29 laukausta varmistaen Edmontonille voiton. Maalittoman avauserän jälkeen toisen erän alussa nähtiin kaksi maalia. Oilersin Shawn Horcoff teki avausosuman, mutta hetkeä myöhemmin Scott Hartnell tasoitti ottelun. Ottelun puolivälissä Jason Smith vei kotijoukkueen 2-1 johtoon. Kolmannen erän alussa Ryan Smyth teki kolmannen maalin rangaistuslaukauksesta. Aiemmassa maalitilanteessa Tomas Vokounin tulkittiin heittäneen mailansa maalinteon estämiseksi. Smyth teki rankkarissa näyttävän rystyltä kämmenelle harhautuksen, ja vei Vokounin ulos tilanteesta. Steve Sullivan kavensi vielä erän puolivälin jälkeen, mutta Jarret Stoll teki kahden miehen ylivoimalla neljännen maalin Oilersille ja viimeisteli voiton.

Nashvillen ylivoima oli pelissä onnetonta. Kuudesta yrityksestä yksikään ei tuottanut tulosta. Kimmo Timonen otti ajassa 60:00 2+10 minuuttia epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Aikoinaan tänä samana päivänä, 30. joulukuuta eräs Wayne Gretzky teki viisi maalia Edmontonille Philadelphiaa vastaan. Kyseisessä ottelussa syntyi NHL-ennätys: Nopeimmat 50 maalia, jotka syntyivät vain 39 ottelussa.

Kimmo Timonen NAS, 22.00 jääaika, 0+0, +/- 0, 12 PIM.

Jussi Markkanen EDM, 29 torj, 93,5%

Kari Lehtonen palasi tolppien väliin

Buffalo – Atlanta 4-1

Ottelun ensimmäinen erä sujui maalittomissa merkeissä, mutta toisessa erässä Buffalo onnistui yllättämään Atlantan maalia pitkästä aikaa vartioineen Kari Lehtosen kaksi kertaa. Molemmat osumat syntyivät ylivoimalla ja ne saivat tililleen Chris Drury ja Thomas Vanek.

Kolmannessa erässä ottelussa nähtiin puolitoista minuuttinen, jonka aikana iskettiin kolme maalia. Kahdesta näistä vastasi Buffalo, jolta onnistuivat Maksim Afinogenov ja Mike Grier. Atlantan ainokaisen teki Marc Savard Atlantan pelatessa alivoimalla. Sabresin suomalaispakit Lydman ja Numminen saivat syöttöpisteen mieheen kolmannen erän osumista.

Kari Lehtonen kertoi pelin jälkeen, että ongelmia pelaamisessa ei ollut:

- Minulla ei ollut mitään kipuja. Muutamaan maaliin en ollut kovin tyytyväinen. Tuntui pahalta, koska pelasimme hienon pelin.

Kari Lehtonen, ATL: 29 laukausta, 25 torjuntaa, 86,2%

Teppo Numminen, BUF: 0+1, -1, 1 lauk, 4 PIM, jääaika: 18.33

Toni Lydman, BUF: 0+1, +/-0, 1 lauk, 2 PIM, jääaika: 22.49

Denisin huikea vire toi Columbukselle voiton

Chicaco-Columbus 2-3

Columbus maalasi kolme kertaa ottelun ensimmäisessä erässä. Se ja Marc Denisin hieno maalivahtipeli riitti voittoon Chicagosta.

Ensimmäisenä Columbuksesta osui Dan Fritsche, joka onnistui jo ajassa 2.59. Nikolai Zherdev ja Rick Nash olivat muut ensimmäisen erän maalintekijät. Nash ja Zherdev saivat syöttöpisteet toistensa maaliin.

Chicagon kiri alkoi toisen erän alussa. Ajassa 23.23 Mark Bell rikkoi Marc Denisin nollan. Kovaan kiekkosateeseen joutunut Denis joutui antautumaan toisen ja viimeisen kerran hieman ennen kolmannen erän puoliväliä Martin Lapointen onnistuessa. Yhteensä Denisille kirjattiin 41 torjuntaa.

Denisin kolmen viimeisen pelin tilastot ovat hienot. 128 laukauksesta vain viisi on uponnut selän taakse. Avausmaalin tehnyt Dan Fritsche myöntääkin Denisin olevan suuri osa joukkuetta:

- Viimeisissä kolmessa pelissä hän on vaikka seissyt päällään, jotta voittaisimme.ja on ollut todella suuri osa voittojamme. Kaikki kiitokset kuuluvat hänelle.

DiPietro ja Alfredsson loukkaantuivat Ottawan voittopelissä

Ottawa – NY Islanders 4-3

Ottawan ja NY Islandersin peli näytti jo kääntyvän Islandersin eduksi, kun Jason Blake vei joukkueensa 3-1-johtoon alivoimamaalilla hieman ennen ottelun puoliväliä. Ottawa tuli kuitenkin takaa voittoon asti. Kirin aloitti Dany Heatley osumalla toisen erän lopussa.

Kolmannessa erässä Ottawa tasoitti ajassa 44.06. Peter Schaefer pääsi laukomaan poikittaissyötöstä, eikä Senators-vahti Ray Emery ehtinyt tilanteeseen mukaan. Ottelun ratkaisi Bryan Smolinski, joka pääsi läpiajoon ja harhautti Garth Snow'n:

- Snow on iso maalivahti ja tiesin hänen odottavan laukausta, kommentoi maalintekijä ratkaisuosumaan.

Molemmat joukkueet menettivät ottelussa tärkeän pelaajan sairastuvalle. Islandersin maalivahti Rick DiPietro loukkasi polvensa, kun Ottawa teki ensimmäisen maalinsa. Ottawan Daniel Alfredsson puolestaan sai Zdeno Charan kovan laukauksen kylkeensä ja meni sairaalaan röntgenkuvauksiin.

Hannu Toivonen Bostonin sankari

Tampa Bay – Boston 1-2

Hannu Toivonen palkittiin pelin parhaana pelaajana, kun Boston haki vierasvoiton hallitsevalta Stanley Cup -voittajalta. Toivonen torjui 31 kertaa ja päästi vain yhden laukauksen taakseen.

Bostonin maalien tekemisen aloitti Wayne Primeau. San Josesta Bostoniin kauden aikana siirtynyt Primeau onnistui ajassa 21.10. Tampa tuli tasoihin Rob Dimaion osuttua muutaman Toivosen huipputorjunnan jälkeen. Ratkaisumaalin teki Patrice Bergeron Bostonin pelatessa alivoimaa.

Niukka tappio sai Lightningin Tim Taylorin miettiliääksi:

– Mielestäni meidän täytyy parantaa pieniä asioita, jotka todella tekevät meistä hyvän joukkueen. Sellaisia asioita kuten irtokiekkojen voittaminen, pahan jäähyn tappaminen, tärkeiden maalien tekeminen ylivoimalla. Hävisimme näissä asioissa hieman. Pelaamme hyvin, mutta emme tarpeeksi hyvin.

Hannu Toivonen, 32 laukausta, 31 torjuntaa, 96,9%

Nieuwendyk ja Luongo avainhahmoina Floridan voittaessa

Florida – Montreal 2-1

Joe Nieuwendyk teki kaksi maalia ja Roberto Luongo torjui rangaistuslaukauksen, kun Florida otti voiton Montrealista.

Nieuwendyk teki illan ensimmäisensä ylivoimalla avauserässä jatkamalla poikittaissyötön verkon perukoille. Montreal nousi tasoihin erän lopulla Niklas Sundströmin maalilla. Nieuwendykin toinen syntyi toisen erän loppuhetkillä vain kaksi sekuntia sen jälkeen, kun Jan Bulis oli päässyt pois rangaistusaitiosta.

Luongo puolestaan torjui Aleksei Kovalevin rankkarin kolmisen minuuttia ennen ottelun loppua:

- Tiedän, että Kovalevilla on hyvät kädet, joten halusin vain olla mahdollisimman kärsivällinen ja odottaa viime hetkeen asti ratkaisun tekemistä, kommentoi Luongo torjuntaansa.

Olli Jokinen, FLA: 0+1, +1, 4 lauk, 0 PIM, jääaika: 21.37