Kuusi suomalaispelaajaa varattiin CHL:ään

LIIGA, NHL / Uutinen
KalPan Juuso Puustinen, Ilveksen Niko Snellman, HIFK:n Roopertti Martikainen ja Robert Nyholm sekä Lukon Aki Kangasmäki olivat Kanadan juniorisarjojen varaustilaisuuden tämänvuotiset suomalaishyökkääjät. Puolustajista varattiin Kärppien Joonas Salmi.

Kuuden nuoren suomalaishyökkääjän ura on jatkumassa Kanadan pääjuniorisarjoissa. Länsi-Kanadaan ovat suuntaamassa KalPan Juuso Puustinen (Kamloops Blazers, 29:s varaus), Ilveksen Niko Snellman (Regina Pats, 41.) ja Lukon Aki Kangasmäki (Chilliwack Bruins, 60.). HIFK:n Roopertti Martikainen (Moncton Wildcats, 34.) ja Kärppien puolustaja Joonas Salmi (St. John's Fog Devils, 66.) taas ovat menossa Quebeciin sekä Robert Nyholm Ontarioon (Kingston Frontenacs, 42.).

Toisin kuin NHL:n vastaavassa tilaisuudessa, kolmen pääjuniorisarjan yhteisessä varaustilaisuudessa varataan vain eurooppalaispelaajia. Yleensä varattavien pelaajien kanssa on jo etukäteen sovittu siirtymisestä varaavaan seuraan, sillä seuroilla saa olla listoillaan vain rajallinen määrä "tuontipelaajia".

Puustiselle, Snellmanille ja Nyholmille varaukset olivat jo toiset viikon sisään, sillä kolmikon pelaajaoikeuksista oltiin kiinnostuneita myös juhannuspäivän NHL:n varaustilaisuudessa. Snellmanin varasi Nashville Predators neljännellä kierroksella, Nyholmin Columbus Blue Jackets ja Puustisen Calgary Flames, molemmat viidennellä kierroksella. Martikainen, Kangasmäki ja Salmi ovat puolestaan varauskelpoisia vasta ensi kesän NHL-draftissa.

Eri tyyppisiä pelaajia eri tyyppisiin sarjoihin

CHL on Kanadan kolmen suurimman junioriliigan - Länsi-Kanadan WHL:n, Ontarion OHL:n ja Quebecin QMJHL:n - yhteinen yläorganisaatio. WHL:ää on perinteisesti pidetty kovaotteisten puolustajien ja voimahyökkääjien kasvattamona, QMJHL:ää taitoniekkojen sekä maalivahtien tyyssijana. OHL:stä taas on vuosien saatossa tullut eniten huipputason NHL-hyökkääjiä. Vaikka vanhat stereotypiat ovatkin osittain murtumassa, pitävät ne edelleen osittain paikkansa.

Niko Snellman tunnetaan toistaiseksi parhaiten Ville Snellmanin pikkuveljenä. Isokokoinen Ilves-laituri on aggressiivinen rymistelijä, jolle WHL:n pelityyliin voisi ajatella sopivan paremmin kuin hyvin. Samaa mieltä oli Regina Patsin GM Brent Parker.

- Niko on hyvän kokoinen fyysinen laituri, joka pelaa pohjoisamerikkalaisella tyylillä. Uskomme, että hän sopii joukkueeseemme hyvin ja odotamme innolla näkevämme hänet Pats-univormussa syksyllä, Parker hehkutti varaustaan seuran kotisivuilla.

Snellmanin uran jatkon kannalta tärkeintä olisi kehittää hyökkäyspelaamista ja monipuolisuutta.

Juuso Puustinen pelasi menneellä kaudella KalPan A-junioreissa ja Suomen 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Isokokoinen laituri luistelee ja laukoo hyvin. Asennepuolta ajatellen WHL on varmasti sopiva paikka kehittyä.

Robert Nyholm on Pietarsaaresta lähtöisin oleva voimahyökkääjä, joka siirtyi jo nuorella iällä HIFK:n juniorikouluun. Isokokoiselle maalintekijälle OHL lienee juuri oikea sarja taitojen kehittämiseen ja tasaisuuden löytämiseen.

Roopertti Martikainen taas on pienikokoinen ja taitava pelintekijä. IFK:n B-junioreissa menneellä kaudella pelannut laitahyökkääjä on siis stereotyyppisesti ajateltuna sopiva lisä harvalukuisten QMJHL-suomalaisten listaan.

Aki Kangasmäki on isokokoinen ja voimakas hyökkääjä, joka pelaa fyysisellä pelityylillä. Kangasmäki on kova tekemään töitä, vahva laitojen lähellä ja menestyy kovassakin pelissä. Fyysinen WHL sopii raumalaishyökkääjän pelityylille varmasti hyvin.

Joonas Salmi on Ylitorniosta kotoisin oleva, mutta Kärpissä juniorioppinsa ammentanut puolustaja. Kiekollisesti taitava ja hyvällä luistelulla erottuva Salmi on ollut poikien maajoukkueen vakipuolustajia. Stereotypisesti ajateltuna Quebecin liiga sopii siis Salmelle hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle