Kolme suomalaista NHL:n välimieskäsittelyyn

NHL / Uutinen
NHL-pelaajien välimieskäsittelyt pidetään tänä vuonna 1.-15. elokuuta Torontossa. Sami Kapanen, Aki Berg sekä Antti Laaksonen eivät ole hyväksyneet joukkueensa tarjoamaa sopimusta, vaan menevät välimieskäsittelyyn, jotta saisivat mahdollisesti paremman palkan.

Sami Kapanen on pelannut 7 kautta Hartfordissa sekä sen seuraajajoukkueessa Carolinassa. Pisteiden valossa viime kausi oli paras, mies keräsi tililleen 27 maalia ja 42 syöttöä. Huolimatta Kapasen tekemästä henkilökohtaisesta pudotuspelien piste-ennätyksestä, olivat miehen pudotuspelit seurajohdolle hienoinen pettymys, ja tämä saattoi olla yksi syy ei-toivotun kaltaiseen sopimustarjoukseen. Kapanen tienasi viime kaudella 2,5 miljoonaa dollaria, ja ilmeisesti samansuuruisesta tarjouksesta oli kyse tulevallakin kaudella. Summa on yli NHL:n keskipalkan, mutta Kapanen katsoi oikeudekseen viedä asian välimieskäsittelyyn.

Aki Berg on pelannut NHL:ssä 6 kautta Los Angelesissa sekä Torontossa. Yhden kauden piste-ennätys on 16 pistettä, joten mikään pisteautomaatti Berg ei ole ikinä ollut. Berg ei ole pelannut vielä 10 vuotta NHL:ssä, joten hän ei pääse vapaaksi agentiksi. Toronton on pakko tarjota hänelle 10 prosentin palkankorotus vanhasta palkasta (922 000 dollaria), joka on alle NHL:n keskipalkan eli 1 434 884 dollaria. Berg valitsi välimieskäsittelyn tarjouksen hyväksymisen sijaan, joten hänkin joutuu kuuntelemaan mitä puolueeton välimies päättää hänen palkakseen.

Antti Laaksonen on pelannut 2 vuotta Bostonissa ja 2 vuotta Minnesotassa. Viime kausi oli myös Laaksosella uran paras, 16 maalia ja 17 syöttöä. Laaksonen tienasi viime kaudella alle NHL:n keskipalkan, 1 434 884 USD, eli hänkin on oikeutettu 10 prosentin palkankorotukseen.

Välimieskäsittelyssä puolueeton välimies päättää pelaajan palkan. Joskushan joukkueen edustaja haukkuu pelaajan maan rakoon väittäen ettei pelaajasta ole ollut paljoa hyötyä joukkueelle. Tällä tavalla voidaan saada välimiehen määrämä palkka joukkueelle sopivalle tasolle. Joukkueet eivät aina ole tyytyväisiä, jos pelaajat päättävät mennä välimieskäsittelyyn. Esimerkki tästä tapahtui kaksi vuotta sitten Antti Aallolle. Aalto meni välimieskäsittelyyn eikä Anaheim tästä pitänyt. Kauden alussa Aalto pelasi jonkin aikaa Anaheimissa, kunnes ilman mitään varoitusta sai siirron farmiin, ja pelasi siellä loppukauden.

Muita nimekkäitä välimieskäsittelyyn joutuneita pelaajia ovat mm. Jason Arnott, Tom Poti, Glen Murray sekä Anson Carter.

» Lähetä palautetta toimitukselle