Koivun maaliton putki poikki jatkoajalla

NHL:ssä pelattiin jälleen jännittävä kierros, jossa idän kolmessa viimeisessä pudotuspelipaikassa tasapistein kiinni olevat joukkueet voittivat kaikki. Tiukimmalle joutui Montreal, joka kaatoi Washingtonin vasta jatkoajalla Saku Koivun maalilla. Tampa Bay sai myös jännittää loppuun asti Atlantan rynnistäessä. New Jersey kaatoi Buffalon hiukan helpommin.

New Jersey-Buffalo 3-1

Kotijoukkue Devils nappasi pudotuspelien kannalta tärkeät pisteet alavireiseltä Buffalolta. Tampa Bayn ja Montrealin voitettua omat yön ottelunsa jatkaa kolmikko tasapisteissä taistelua itäisen konferenssin kuudennesta sijasta. Buffalo on hävinnyt seitsemän ottelua kahdeksasta viimeisestä.

New Jerseyn maalivahti Martin Brodeur nappasi uransa 437. voittonsa ja jakaa nyt kaikkien aikojen voittotilastossa neljännen sijan Jacques Planten kanssa.

Kotijoukkue siirtyi jo ensimmäisellä minuutilla johtoon. John Madden oli paikalla, kun Martin Biron torjui Paul Martinin vedon eteensä. Madden iski lähietäisyydeltä kiekon verkkoon. Ote siirtyi tämän jälkeen Buffalolle, mutta Martin Brodeur kesti pommituksen. Buffalo vei erän laukaukset 16-8. Maxim Afinogenovilla oli parhaat paikat iskeä Buffalolle maali.

Kolmannessa erässä parhaat maalipaikat siunaantuivat New Jerseylle. Biron kuitenkin torjui Patrik Eliasin laukauksen ja Brian Giontan läpiajon. Aivan erän lopussa tulokashyökkääjä Zach Parise ujutti kiekon maaliin, mutta osuma syntyi summerin jo soitua.

Parise iski kuitenkin kolmannessa erässä uudestaan, ja tällä kertaa osuma laskettiin. Parise oli maalin edessä tekemässä pahojaan, kun Scott Gomezin syöttö löysi hänet. Buffalo tuli maalin päähän Tim Connollyn osumalla. Connolly ampui ranteella kiekon verkkoon, kun peliaikaa oli jäljellä vajaat viisi minuuttia. Kiri kuitenkin laantui alkuunsa, kun Brian Gionta iski minuuttia myöhemmin kauden 41. maalinsa.

New Jerseyn ykkösketjuun hiljattain nostettu Parise on innoissaan saadessaan pelata Gomezin ja Giontan rinnalla.

– Nautin joka hetkestä, jotka saan pelata heidän kanssaan. En halua olla joukkueen heikoin lenkki.

Devils on viime aikoina pelannut erityisen hyvin kovia joukkueita vastaan, mutta häntäpää on päässyt kiusaamaan.

– Viime peleissä olemme osoittaneet intensiteettiä, ja meidän on jatkettava sillä linjalla. Jos annamme yhtään periksi, joudumme vaikeuksiin, Gionta muistutti.

Toni Lydman Buf, 0+0, -1, 19.37

Pudotuspelikampailun avainottelu Tampan nimiin

Tampa Bay-Atlanta 4-3

Pudotuspelien kannalta lähes ratkaisevassa taistossa Atlanta oli kovan paikan edessä. Tampa Bayn kaataminen ei kuitenkaan onnistunut, ja pudotuspeliviiva karkasi huolestuttavan kauas. Tampan sankari oli Dimitri Afanasenkov, joka maalasi kahdesti. Atlanta teki kaikki kolme maaliaan ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana.

Afanasenkov avasi maalinteon kuuden minuutin kuluttua pelin alusta. Venäläinen ampui vasemmalta kaarelta kiekon ohi Kari Lehtosen. Sama mies vei kotijoukkueen kahden maalin johtoon toisessa erässä. Hän iski sisään irtokiekon ylivoimalla. Vain 27 sekunnin kuluttua tästä Tim Taylor päätti pitkän kuivan kauden maalillaan.

Kolmannen erän puoliväliä lähestyttäessä Tampa näytti karkaavan lopullisesti, kun tulokaspakki Paul Ranger ampui kauden 67. pelissään uransa ensimmäisen NHL-maalin. Pavel Kubinan ja Dan Boylen poissa ollessa isompaa roolia Tampan riveissä saanut Ranger kiitti näin luottamuksesta.

Steve McCarthy kuitenkin kavensi hetkeä myöhemmin. Kun peliä oli jäljellä alle kaksi minuuttia, pamautti Bobby Holik toisen maalin Atlantalle, ja muutama sekunti tästä oli Slava Kozlovin vuoro maalata. John Grahame kuitenkin sulki luukut uudestaan, ja Atlanta kärsi kirvelevän tappion.

Kari Lehtonen rikkoi Pasi Nurmisen Atlantan ennätyksen aloittamalla 25. perättäisen pelinsä Thrashersin maalilla.

– Tampa painoi jatkuvasti päälle. Saimme maaleja aikaan vasta kun he vetäytyivät alkaessaan puolustaa johtoaan, Atlantan puolustaja Greg de Vries tunnusti.

– En pidä ollenkaan siitä, mitä pelin lopussa tapahtui. En kuitenkaan voi syyttää joukkuetta, sillä he taistelivat hyvin, sanoi Tampan valmentaja John Tortorella viitaten joukkueen loukkaantumissumaan.

Kari Lehtonen Atl, 29/33

Ottawan kakkospakistokin riitti Rangersin kaatoon

Ottawa-Rangers 4-1

Puolustajapulasta kärsivä Ottawa oli ilman tähtipakkejaankin Rangersia kovempi. Harvoin millään joukkueella on sairaslistalla yhtaikaa pakkikolmikkoa, joka vetää vertoja Wade Reddenin, Zdeno Charan ja Chris Phillipsin triolle. Lisäksi Ottawalta on olympialaisista asti puuttunut ykkösmaalivahti Dominik Hasek ja hyökkääjä Mike Fisher potee nilkkaansa.

Aiemmin kovanaamana tunnettu Chris Neil vei Ottawan 1-0-johtoon kahden miehen ylivoimalla. Maali oli Neilille jo kauden 16. Myöhemmin avauserässä Ottawa pelasi toisen kerran kahden miehen ylivoimaa, ja nyt oli Patrick Eavesin vuoro maalata. Myös Eavesille maali oli 16. tällä kaudella. Rangers hiipi maalin päähän heti Eavesin osuman jälkeen, kun puolustaja Fedor Tjutin kavensi.

Dany Heatley vei toisessa erässä Ottawan taas kahden maalin johtoon ylivoimalla. Loppuluvut ampui Peter Schaefer kolmannessa.

Jokereissa kauden aikana pelannut Brad Norton oli paikkaamassa Ottawan puolustajapulaa. Norton pelasi 9.17. Tilastokirjoihin merkittiin yksi taklaus.

– Mielestämme pelasimme hyvin tasakentin, mutta he odottivat jäähyjä, ja rankaisivat. Heillä on vahva ylivoima, kehui Rangers-maalivahti Henrik Lundqvist Ottawaa.

– Tarkoitukseni oli vartioida Jaromir Jagria. Mielestäni onnistuin hyvin, sanoi tulokaspakki Andrej Meszaros, joka urakoi lähes 30 minuuttia. Nuhainen Jagr sai kasaan yhden syöttöpisteen.

– Pyysin muutamaa pelaajaa ottamaan lisää vastuuta, ja he vastasivat huutoon. Tämä oli erinomainen joukkuesuoritus, Ottawan päävalmentaja Bryan Murray iloitsi.

Koivulle jatkoaikamaali heti edellisen perään

Montreal-Washington 3-2 ja.

Kapteeni Saku Koivu pääsi vihdoin maalin makuun, kun turkulainen iski jatkoajalla voittomaalin Washingtonin verkkoon. 23 ottelua kestänyt kuiva kausi päättyi huipputärkeään maaliin, sillä voitolla Montreal kasvatti välimatkaa pudotuspeliviivan alapuolella kyttävään Atlantaan, joka hävisi oman ottelunsa. Kun Tampa ja New Jersey voittivat koitoksensa, on Montreal kaksikon kanssa edelleen tasapisteissä. Koivun edellinen maali oli jatkoaikaosuma Toronton verkkoon tammikuun lopulla.

Montreal hallitsi pelin alkua, ja voitti avauserän laukaukset 17-7. Maalittoman avauserän jälkeen Montreal löysi tehoja toisessa, kun Saku Koivu syötti Chris Higginsin maalintekoon. Ben Clymer tasoitti saman erän loppupuolella kauden 15. maalillaan. Kolmannessa erässä Chris Higgins iski illan toisen maalin Olaf Kölzigin virheen jäljiltä. Kölzig pelasi alivoiman aluksi kiekkoa huolimattomasti, ja Higgins pääsi iskemään.

Varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain kaksi sekuntia, kun Jeff Halpern säikäytti montrealilaiset pahanpäiväisesti tasoitusmaalillaan. Jatkoaikaa oli pelattu neljä minuuttia, kun Koivu pääsi yksin läpi ja ohitti Olaf Kölzigin.

– Jää oli huonossa kunnossa, joten ajattelin vain laukoa. Olin väsynyt pitkän vaihdon jälkeen ja yritin vain saada vähän tilaa sivulle. Onneksi kiekko lipui sisään, Koivu kertasi maaliaan.

Saku Koivu Mon, 1+1, +2, 20.50

Nashville taipui kolmannessa erässä

Nashville-Detroit 2-4

Nashvillen ja Detroitin keskinäiset kohtaamiset jatkuivat tällä kertaa kantrikaupungissa. Detroit ampui kaksi maalia päätöserässä, ja aiheutti Nashvillelle neljännen perättäisen tappion, ja ensimmäisen kotitappion sitten helmikuun alun, jolloin Detroit ryöväsi pisteet Nashvillelta.

Mike Sillinger vei avauserässä ylivoimalla Nashvillen johtoon, mutta Kris Draper tasoitti heti perään. Tasoissa ei pelattu kauan, kun Scott Hartnell jo vei Nashvillen uudestaan johtoon. Kolmen maalin välillä kului puolisentoista minuuttia tehokasta peliaikaa. Erän lopussa Detroit pääsi pelaamaan ylivoimaa, ja Tomas Holmstöm tasoitti.

Kolmatta erää oli pelattu vajaat kaksi minuuttia, kun Brendan Shanahan vei Detroitin johtoon Steve Yzermanin syötöstä. Kymmenen minuuttia myöhemmin Yzerman syötti Jason Williamsin maalintekoon, ja peli oli pelattu.

– Teimme isoja virheitä ratkaisevilla hetkillä. Joskus sellaisia saa anteeksi, mutta tällä hetkellä olemme vaikeuksissa, Nashvillen maalivahti Tomasn Vokoun suri.

– Detroit ja Dallas ovat parhaat joukkueet rankaisemaan virheistä. Molemmat ovat kokeneita joukkueita, huomautti Nashvillen luotsi Barry Trotz.

Kimmo Timonen Nash, 0+0, +/-0, 23.27

Edmonton jyräsi koko leveydellään

Edmonton-Los Angeles 4-0

Lännen viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevat Edmonton ja Los Angeles ottivat mittaa toisistaan Albertassa. Edmonton oli tällä kertaa selvästi edellä kalifornialaisia, ja vieraiden tie jatkopeleihin muuttui kivikkoisemmaksi. Oilers oli vakuuttava ja voitti laukaukset 31-20. Edmontonin kenttäpelaajista vain Fernando Pisani ei laukonut ottelussa.

Raffi Torres vei Oilersin johtoon jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Jarret Stoll ja Jarsolav Spacek kaunistelivat komeita pistesaldojaan. Avauserän lopussa Edmonton iski uudestaan. Tällä kertaa Sergei Samsovon ampui ylivoimalla kiekon verkkoon Chris Prongerin syötöstä. Myös nollapeliin yltänyt Dwayne Roloson sai syöttöpisteen.

Spacek vei toisen erän puolivälissä Edmontonin kolmen maalin karkumatkalle. Samsonovkin saalisti illan toisen tehopisteen. Kolmannessa erässä oli Ales Hemskyn vuoro onnistua, ja hänenkin pistesaldonsa näytti 1+1.

Phoenix tuottaa tuskaa San Joselle

San Jose-Phoenix 2-5

San Jos Sharksin pudotuspelipaikka on entistä tiukemmassa, kun joukkue hävisi tärkeän kotipelin ennakkoon kevyemmälle ryhmälle. Mike Johnson ja Steve Reinprecht olivat pääosassa, kun Coyotes kuritti perinteidensä mukaisesti kalifornialaisia. Hyvään vireeseen äitynyt Phoenix kaatoi Sharksin jo viidennen kerran kauden kuudesta kohtaamisesta.

Milan Michalek vei San Josen avauserässä johtoon Steve Bernierin syötöstä. Oleg Kvasha kuitenkin tasoitti lähes välittömästi. Sharks nappasi johdon uudestaan, kun avausmaalin värkännyt kaksikko vaihtoi osia. San Josella oli toisessa erässä mahdollisuus mennä kahden miehen ylivoimalla kahden maalin karkumatkalle, mutta se ei käyttänyt tilaisuutta hyödykseen. Niinpä Phoenixin kuittasi Steve Reinprechtin maalilla. Syötön maaliin antoi Milanin velipoika Zbynek Michalek.

Kolmannessa erässä Reinprecht vei ylivoimalla vieraat johtoon iskemällä kiekon yläkulmaan Shane Doanin esityöstä. Erän puolivälissä Mike Johnson karkasi maalintekoon napattuaan ensin kiekon San Josen tähtisentteri Joe Thorntonilta ja lopuksi Mike Comrie laittoi kiekon tyhjään maaliin.

San Josen maalilla pelasi tulikuuman Vesa Toskalan sijasta Jevgeni Nabokov.

– Näytti siltä kuin meillä ei tänään olisi ollut paljon energiaa. Pelin edetessä Phoenix näytti pitävän tasonsa, kun me väsyimme, San Josen luotsi Ron Wilson harmitteli.