Kazakstan yllätyspisteille Kolesnikin johdolla - Slovakialle rutiinivoitto Unkarista

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kolesnik oli Kazakstanin sankari 49 torjunnallaan.
MM-kisojen lauantain avauspelien suurimmasta yllätyksestä vastasi Kazakstan, joka kaatoi Sveitsin voittomaalikisassa. Pietarin lohkossa Slovakia avasi turnauksen voitokkaasti selättämällä rutiinisuorituksella Unkarin 4-1.

Slovakia oli ottelun alkupuoliskolla selkeästi hallitsevampi osapuoli ja Unkarilla oli suuria vaikeuksia päästä hyökkäämään. Ylivoimalla Slovakia ei vielä hyvistä paikoistakaan saanut kiekkoa verkkoon, mutta erikoistilanteen päätyttyä Tomas Marcinko iski ylivoimahyökkäyksen päätteeksi ottelun avausmaalin.

Unkarin peli piristyi erän loppua kohden ja kokenut Frank Banham tökkäsi ylivoimalla maalinedusruuhkasta 1-1-tasoituksen. Slovakia kuitenkin rokotti vielä ennen erän päätöstä, kun Tomas Jurco ohjasi Andrej Sekeran siniviivalaukauksen Miklós Rajnan selän taakse.

Toinen erä jatkui Slovakian hallinnassa, mutta Unkari piti lukemat tasaisina sitkeällä puolustuksellaan. Rajna otti maalillaan myös muutaman loistotorjunnan. Slovakia sai muutamia loistavia pyörityksiä aikaan unkarilaispäätyyn ja lopulta Sekera iski Jurcon loistopassista joukkueella 3-1-maalin viitisen minuuttia ennen erän päätöstä.

Päätöserässä Slovakia sortui jäähyilyyn ja Unkari oli erässä niskan päällä. Joukkueen pelaaminen oli kuitenkin tehotonta ja laukaukset menivät ohi tai pysähtyivät erässä 11 kertaa torjuneeseen Branislav Konrádiin.

Slovakian avausmaalin tehnyt Marcinko koki erässä kovia, kun Istvan Sofron taklasi häntä kyynärpäällä päähän. Marcinko pystyi kuitenkin jatkamaan peliä, eikä Sofronille tuomittu tilanteesta rangaistusta.

Vahvan taistelun esittänyt Unkari haki vielä ottelun lopussa rohkeasti kavennusta ilman maalivahtia, mutta Patrik Lusnak pääsi kuittaamaan 4-1-lukemat tyhjään maaliin ja varmisti Slovakialle turnauksen avausvoiton.

Kolesnik Kazakstanin yllätyksen takuumiehenä

Sveitsin ja Kazakstanin välisen kamppailun avauserä oli vauhdikasta kiekkoa ja peli aaltoili päästä päähän.

Kazakstanilla oli loistotilaisuus siirtyä johtoon, kun Nigel Dawes karkasi läpiajoon ja Yannick Weber joutui koukkimaan häntä rangaistuslaukauksen arvoisesti. Hyökkääjän ratkaisu päätyi kuitenkin päätyplekseihin.

Sveitsin Sven Andrighetto sai kiekon jo Vitali Kolesnikin vartioimaan Kazakstanin maaliin, mutta maali hylättiin, koska tuomari katsoi Samuel Walserin häirinneen Kolesnikia. Seuraavassa vaihdossa Walser kuitenkin paikkasi virheensä ja iski maalin edestä 1-0-osuman.

Toisessa erässä Sveitsi oli niskan päällä, mutta Kolesnik piti torjunnoillaan Kazakstanin pelissä mukana ottamalla kiinni muun muassa Dino Wieserin avopaikan maalinedustalta.

Kazakstan tasoitti ottelun kuitenkin hyvin poikkeuksellisella maalilla: puolustaja Roman Savchenko ampui alivoimalla kiekon omalta puolustusalueelta kohti Sveitsin päätyä ja laukaus painui ohi hölmistyneen Berran.

Sveitsi ei tasoitusosumat lamaantunut, vaan se painoi pelin edelleen kazakstanilaispäätyyn. Maaliviivaa lähemmäs joukkue ei kuitenkaan kiekkoa saanut, joten erätauolle mentiin tasalukemissa.

Tasaisessa päätöserässä Sveitsin Félicien Du Boisin saama 2+2-minuuttinen oli koitua jo kohtalokkaaksi, kun Roman Starchenko pääsi Jevgeni Rymarevin tarjoilusta viemään Kazakstanin ylivoimalla yllätysjohtoon. Johto ei kuitenkaan kestänyt kuin puolitoista minuuttia, kun Denis Hollenstein seurasi oman laukauksensa irtokiekon ja tökkäsi sen maaliviivalta sisään.

Tasoituksen jälkeen peli kääntyi Sveitsin suuntaan, mutta se ei onnistunut yllättämään ottelussa 49 kertaa torjunutta Kolesnikia ylivoimallakaan.

Kun jatkoaikakaan ei tuonut ottelulle ratkaisua, lähdettiin sitä hakemaan voittomaalikisassa. Kisassa ratkaisijaksi nousi varsinaisella peliajalle rangaistuslaukauksen tuhlannut Dawes, joka yllätti Berran kahdesti ja johdatti Kazakstanin 3-2-voittoon.