Kanadalaispakki Mattie JYP:n testiin

LIIGA / Uutinen
Jyväskylän JYP testaa kanadalaista puolustajaa Jamie Mattieta. Try-out-sopimus kestää lokakuun loppuun asti.

Jyväskylän JYP on solminut try-out tyyppisen pelaajasopimuksen kanadalaista syntyperää olevan puolustustaja Jamie Mattien kanssa. Tämä 22-vuotias puolustaja on pelannut Pohjois-Amerikan juniori- ja farmisarjoissa viiden vuoden ajan. Hänen paras kautensa oli kausi 2000-01 Sioux Stampeden riveissä USHL-sarjassa, jolloin mies nakutti 49 ottelussa tehot 12 + 53 = 65 ja keräsi 53 jäähyminuuttia.

Mattie menetti kuitenkin edustuskelpoisuutensa collegesarjoihin pelattuaan Cape Breton Screaming Eaglesissä QMJHL-junioriliigassa kaudella 1998-99. Tilannetta vaikeutti, että mies oli jo hyväksytty yliopistoon ja hän oli saanut urheilustipendin. Kun NCAA antoi lopullisen päätöksen, ettei edustuskelpoisuutta ole, oli Mattien pakko keksiä jotain muuta ja hän suuntasi Yhdysvaltain alasarjoihin.

"Siirto tapahtui tutun jenkkivalmentajan kautta, joka tuntee SM-liigan tason", kertoo urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari. "Jamien epäonni saattaa hyvinkin olla JYPin onni."

Mattien siirtoon liittyy myös yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa, jossa kanadalainen kykenee jatkamaan opintojaan jossain määrin.

"Scoutit pitävät Jamieta mielenkiintoisena pelaajana jo taustansa takia," kertoo Holtari. "Hänet on valittu kahden junioriliigan parhaaksi puolustajaksi ja pelaajaksi. Toinen sarjoista on selkeästi Yhdysvaltain paras juniorisarja."

Mattieta kuvaillaan kiekolliseksi puolustajaksi, joka kykenee tarvittaessa myös fyysiseen peliin. Hänen siniviivalaukaustaan on myös kehuttu ja suuri osa hänen pisteistään on tullut hänen vetojensa reboundeista syntyneistä maaleista. Alhaiset jäähyminuutit kertovat myös sen, että Mattie kykenee pysymään jäähyaition ulkopuolella. Vertaukset JYPin aikaisempaan vahvistukseen Chris MacKenzieen, Holtari tyrmää tylysti. "Jamie on selvästi menestyneempi."

Vaikka Mattien meriitit ovatkin kovemmat kuin edellisellä samantapaisilla taustoilla tulleella vierailijalla, herättävät kaudet USHL-sarjassa epäilyksen nuorukaisen taidoista. USHL on käytännössä Yhdysvaltain vastine Kanadan kovatasoisille juniorisarjoille, mutta ainakin toistaiseksi liigan taso on vielä kaukana Kanadan CHL-sarjojen vastaavasta. Kovin monia ammattilaispelaajia ei sarjasta ole valmistunut, ja useimmilla pelaajilla onkin tavoitteena yliopistosarjat ennemmin kuin ammattilaisjäät.

Mattie saapuu Suomeen ensi maananantaina ja liittyy joukkueen harjoituksiin tiistaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle