Jutila ja Wiitala kuuluisuuksien galleriaan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Timo Jutila ja Unto Wiitala ovat niiden kahdeksan pelaajan joukossa, jotka valitaan tänä vuonna Kansainvälisen jääkiekkoliiton Hall of Fameen.

Timo Jutila pelasi kolmet olympiakisat ja toimi Suomen maajoukkueen kapteenina legendaarisissa Tukholman kisoissa 1995. Hän voitti myös kaksi MM-hopeaa ja pronssia Lillehammerin olympiakisoista 1994. Jutila pelasi myös kaksissa Canada Cup-turnauksissa. Nykyään Jutila toimii televisiokommenttattorina ja aloittaa ensi vuonna työnsä maajoukkueen joukkueenjohtajana.

Unto Wiitala tunnetaan Suomessa ennen kaikkea maalivahtina, mutta kansainvälisissä kaukaloissa hänet muistetaan monivuotisena tuomarina. Wiitala oli mukana kolmissa MM-kisoissa ja kaksissa olympialaisissa ja hänen tuomariuransa kesti kaikenkaikkiaan 15 vuotta. Sinä aikana hänet valittiin kahdesti Suomen parhaimmaksi erotuomariksi. Ripustettuaan raitapaidan kaappiin, Wiitalasta tuli arvostettu IIHF:n tuomarineuvoston jäsen ja hän oli monien vuosien ajan Suomen jääkiekkoliiton erotuomaripäällikkö. Nykyisin Wiitala on Jääkiekkomuseosäätiön puheenjohtaja.

Muista valituista tutuimmat nimet ovat Ruotsin monivuotinen maajoukkue- ja NHL-pelaaja Bengt-Åke Gustafsson, ensimmäisenä modernin ajan venäläisenä supertähtenä pidetty Aleksandere Jakushev, joka voitti uskomattomat seitsemän MM- ja kaksi olympiakultaa sekä Tsekkoslovakiaa urallaan edustanut Josef Malecek, joka voitti yhteensä neljä EM-kultaa, kaksi MM-pronssia ja osallistui yhteensä 17 eri IIHF:n turnaukseen ja teki 107 pelaamassaan maaottelussa 121 maalia.

Muut valitut ovat Curt Berglund Ruotsista, Heinz Henschel Saksasta ja Josef Kompalla Saksasta. Kansainvälisen jääkiekkoliiton entisen puheenjohtajan nimeä kantavan Paul Loiq-palkinnon voitti tri. George Nagobads USA:sta.

Vuodesta 1997 IIHF on valinnut kuuluisuuksien galleriaansa ihmisiä, jotka ovat eri tavoin olleet vaikuttamassa kansainvälisen jääkiekon kehitykseen. Mukana on useita jo edesmenneitä ihmisiä ja henkilöitä myös pienistä jääkiekkomaista, kuten Belgiasta ja Iso-Britanniasta. Mukana on yhteensä 119 pelaajaa, valmentajaa tai taustavaikuttajaa.

Aiemmat suomalaisnimet IIHF:n Hall Of Famessa:

Matti Keinonen

Jari Kurri

Harry Lindblad

Pekka Marjamäki

Lasse Oksanen

Göran Stubb

Jorma Waltonen

Urpo Ylönen

» Lähetä palautetta toimitukselle