Jussi Jokinen NHL-yön suomalaisnimi

NHL:ssä pelattiin viiden ottelun kierros. Montrealin Jan Bulis nousi suurimmaksi tähdeksi ammuttuaan neljä maalia Philadelphian verkkoon. Kierroksen värikkäimmät hetket tarjosi Anaheimin maalivahti Jean-Sebastien Giguere, joka menetti malttinsa täysin Edmontonia vastaan. Suomalaisista kunnostautui kahden maalin Teemu Selänteen lisäksi Jussi Jokinen, joka jatkaa täydellistä rankkarisarjaansa.

Philadelphia-Montreal 3-5

Montrealin viime vieraspelit ovat olleet täydellinen katastrofi, mutta joukkueelle tuo uutta uskoa se, että ainakin seitsemän perättäisen tappion putki päättyi Jan Bulisin neljän osuman ansiosta. Päävalmentaja Bob Gainey ehti aamulla ilmoittaa Bulisille, että laituri saa pukea illan peliin oikein puvun päälle, mutta mieli muuttui ja tsekki pääsi jäälle asti. Montrealin maalilla torjui Cristobal Huet. Viime aikoina heikosti esiintynyt José Theodore huilasi.

Philadelphialle tappio oli neljäs viidessä viime kotipelissä. Lisää tuskaa tuotti se, että Peter Forsberg ja Branko Radivojevic loukkaantuivat. Philadelphian puolustuksesta puuttuu edelleen kolme avainpelaajaa.

Simon Gagné aloitti maalinteon Peter Forsbergin syötöstä pelin alussa. Reboundmaali oli miehelle kauden 34. Freddy Mayer vei hetken kuluttua Philadelphian jo kahden maalin johtoon. Sen jälkeen Jan Bulis astui esiin. Ensin hän kavensi reilun minuutin päästä Mayerin osumasta 2-1:een.

Toisessa erässä Bulis laukoi Robert Eschen ohi tasoituksen. Philadelphia meni kuitenkin ottelussa vielä kerran johtoon. Petr Nedvedin laukaus meni puolustajan ja Philly-hyökkääjä R.J. Umbergerin kautta verkkoon. Jan Bulis kuitenkin astui taas esiin ja tasoitti Tomas Plekanecin syötöstä.

Kolmannen erän alussa Bulis vei Montrealin johtoon Niklas Sundströmin syötöstä. Loppuluvut iski Steve Begin.

- Aamulla Bob sanoi minulle, etten pelaisi. Sitten sain iltapäivällä kuulla, että pääsisin jäälle. Onnekseni kaikki onnistui tänään, Bulis kommentoi.

- Hänelle jäi vähän aikaa valmistautua pelaamaan Radek Bonkin ja Niklas Sundströmin kanssa, joilla oli iso rooli Bulisin maaleissa, Gainey sanoi.

Saku Koivu Mon, 0+0, -1, 17.27

Sami Kapanen Phi, 0+0, +1, 22.43

Eric Colen patenttiharhautus puri

Florida-Carolina 3-4 ja.

Carolinan rankkariekspertti Eric Cole ratkaisi joukkueelleen voiton Floridasta. Kotonaan kovaan vireeseen päässyt Florida oli kaataa idän kuumimman joukkueen varsinaisella peliajalla, mutta Carolinan kapteenin Rod Brind’Amour astui esiin ja tasoitti pelin.

Florida tuli peliin vauhdikkaasti. Joszef Stümpel lämäsi kotijoukkueen johtoon jo 37 sekunnin pelin jälkeen. Puolustaja Mike Van Ryn iski maalin edestä lukemiksi 2-0 erän puolivälin jälkeen, mutta entinen pantteri Matt Cullen kavensi vain 19 sekunnin kuluttua. Rod Brind’Amour ehti vielä tasoittaa peli ennen ensimmäistä erätaukoa.

Toisen erän ainoan maalin iski Nathan Horton. Carolina sai ottelun loppuhetkillä loistavan tilaisuuden tasoittaa, kun puolustaja Jay Bouwmeester otti jäähyn, ja Florida joutui alivoimalle. Lopulta Brind’Amour maalasi.

Rankkarikisassa kolmen ensimmäisen ampujan kierros päättyi tasan. Ray Whitney ja Olli Jokinen olivat ainoat onnistujat. Kerrasta poikki –leikin ensimmäisellä kierroksella Martin Gelinas epäonnistui, mutta Cole maalasi patenttiliikkeellään.

- En oikein haluaisi puhua harhautuksestani. Haluaisin, ettei tieto siitä leviäisi liikaa, Cole sanoi.

Olli Jokinen Flo, 0+2, +1, 21.07

Konkarit vauhdissa Pittsburghissa

Pittsburgh-Washington 8-1

Kun osa Pittsburghin veteraaneista on vetäytynyt kaukaloista, ottivat jäljelle jääneet roolia Washingtonia vastaan. Pahassa lamassa ollut Pittsburgh innostui murskaamaan hyvässä vireessä olleen Washingtonin, ja pääosassa olivat melko hiljaa kauden aikana olleet Mark Recchi (2+1), John LeClair (2+1) ja Sergei Gontshar (0+3). Myös ihmelapsi Sidney Crosby (1+3) oli pelipäällä ja otti tällä kertaa niskalenkin Washingtonin ihmepojasta Alexandr Ovetshkinista, joka tosin maalasi Washingtonin ainokaisen.

Peli oli kaksi erää melko tasainen. Kolmannessa erässä Pittsburgh ampui sitten viisi maalia. Maalien lisäksi ottelun jälkeen puhutti toisen erän tilanne, jossa Ryan Whitneyn katsottiin keihästäneen Ovetshkinia. Ovetshkin joutui siirtymään pukukoppiin oltuaan ensin jäällä tuskissaan jonkun aikaa, ja Whitney sai vastasta teostaan nyrkein. Ovetshkin palasi peliin, mutta ei puhunut lehdistölle pelin jälkeen.

LeClair ja Recchi vastasivat Pittsburghin neljästä ensimmäisestä maalista. LeClarin avausmaalin jälkeen Ovetshkin tasoitti ylivoimalla, mutta Mark Recchi vastasi kahdella toisen erän yv-maalilla. Kolmannen erän alussa LeClair osui 4-3-ylivoimalla ja ratkaisi pelin. Crosby, Eric Boguniecki, Tomas Surovy ja Ryan Malone tekivät vielä maalin mieheen. Malone iski maalinsa rankkarista.

- Voitto oli vain ajan kysymys. Olemme parantaneet koko ajan, Malone sanoi.

- En vielä tiedä, oliko Whitneyn teko likainen. Jos oli, niin me pelaamme heitä vastaan vielä 11. helmikuuta, Washingtonin puolustaja Brendan Witt hautoi kostoa.

Dallas tarvitsi taas Jokista

Dallas-St. Louis 4-3 rl.

Jussi Jokisen maagisia rankkareita tarvittiin St. Louisin kaatamiseksi Dallasissa. Jokinen ampui kauden kuudennen rankkarimaalinsa kuudennella yrityksellä, ja on NHL:n ykkösmies ratkaisemaan pelejä varsinaisen peliajan jälkeen. Jokisen prosentteihin ei usein ampuvista pelaajista yllä kukaan. Jokinen oli pelipäällä muutenkin, sillä hän keräsi kaksi syöttöpistettä.

St. Louis meni johtoon ottelun ensimmäisellä laukauksella. Dennis Wideman ampui ylivoimalla kiekon ohi Marty Turcon. Avauserä oli muuten täysin Dallas-merkkinen, sillä kotijoukkue voitti laukaukset peräti 21-3. Blues-vahti Curtis Sanford oli kuitenkin ilmiliekeissä ja torjui kaiken muun, paitsi Brenden Morrow’n maalin erän lopussa.

Toisen erän viimeisillä sekunneilla Sergei Zubov vei Dallasin ensi kertaa johtoon. Maali syntyi ylivoimalla. Mike Sillinger kuitenkin vastasi heti kolmannen erän alussa tasoittamalla ottelun uudelleen. Kevin Dallman vei ylivoimalla Bluesin taas johtoon, ja Blues oli lopulta erittäin lähellä voittoa. Dallasin tasoitus viipyi viimeiselle minuutille. Jokinen syötti Philippe Boucherin maalintekoon.

Rankkarikisassa Sergei Zubov ja Jokinen osuivat Dallasille. Bluesin Mike Sillinger osui tolppaan ja Turco torjui Widemanin yrityksen.

- Blues on joukkue, joka taistelee. Se ei ole erityisen taitava joukkue. Heidän maalivahtinsa teki muutaman epätodellisen torjunnan, Turco kehui Sanfordia, joka tojui 38 kutia.

- Sanford oli ilmiömäinen. Hän piti meidät mukana pelissä, ja meidän olisi pitänyt ottaa kaksi pistettä, Bluesin Dean McAmmond harmitteli.

Anaheim-Edmonton 3-6

Anaheim kaatui kotonaan jäähyilyyn kolmannessa erässä. Pahin riitapukari oli maalivahti Jean-Sebastien Giguere, joka hankki puolessa minuutissa 16 minuuttia rangaistuksia. Giguere menetti malttinsa Oilersin maalattua 5-3-ylivoimalla. Veskarin mielestä Ryan Smyth esti häntä tilanteessa. Giguere päätti maksaa potut pottuina, ja hän tuli kaksi kertaa ulos maaliltaan. Ensimmäisellä kerralla hän kävi Smythin kimppuun, ja heti seuraavassa vaihdossa hän päätti kampittaa vastustajaa, ja hyökkäsi sen jälkeen taas Smythin perään. Pelin jälkeen Giguere oli pahoillaan tilanteesta, mutta se ei enää auttanut. Anaheim menetti pelin.

Anaheim siirtyi pelissä johtoon Chris Kunitzin ylivoimaosumalla. Maali oli avauserän ainoa. Toisen erän alussa Teemu Selänne otti askeleen lähemmäs 1000 pisteen rajaa viemällä Anaheimin kahden maalin karkumatkalle. Puolustaja Marc-Andre Bergeron kuitenkin kavensi muutaman minuutin kuluttua. Selänne ei tästä häkeltynyt, vaan osui uudelleen puolen minuutin kuluttua Bergeronin osumasta.

Edmonton kavensi kaksi sekuntia ennen toisen erän loppua. Giguere pomputti eteensä kiekon, jonka Jason Smith laukoi. Maali merkittiin Steve Staiosille, joka ehti pitkään reboundiin ensimmäisenä. Ales Hemsky tasoitti kolmannessa erässä pelin, ja sen jälkeen Anaheim joutui pulaan. Jäähyjen takia se hävisi laukaukset peräti 13-2. Chris Pronger pääsi hölmöilyjen takia tekemään kaksi 5-3-ylivoimamaalia vajaassa minuutissa ja lopuksi Shawn Horcoff osui tyhjiin.

- En ole tällä tasolla nähnyt kenenkään menettävän malttiaan tuolla tavalla. Se oli itsekästä Giguerelta, Edmontonin luotsi Craig MacTavish ihmetteli.

- Sitä ei voi hyväksyä. En olisi saanut reagoida noin. Valitettavasti maalivahti ei voi lähteä taklailemaan pelaajia, Giguere pahoitteli.

Jussi Markkanen torjui viidennen kerran Anaheimia vastaan. Kasassa on viisi voittoa, joista kaksi nollapeleillä.