Jonathan Cheechoolle kypärätemppu yön NHL-kierroksella

Yön seitsemän peliä sisältävä NHL-kierros tarjosi jälleen runsaasti maaleja. Kierroksen tehokkain pelaaja löytyi San Josesta, jossa Jonathan Cheechoo iski uransa ensimmäisen NHL-kypärätempun. Suomalaisittain onnistuja oli Teemu Selänne yhdellä maalilla ja yhdellä maalisyötöllä.

Maalijuhlat Carolinassa

Carolina - Tampa Bay 6-4

Eric Staal yrittää tosissaan päästä Torinon olympialaisiin Kanadan paidassa. Illan ottelussa tulivat tehot 2+1. Ottelu oli erittäin maalirikas ja joukkueet mättivät maaleja lähes vuorotellen. Tampan Fredrik Modin aloitti maalinteon ylivoimalla ohjaamalla Brad Richardsin siniviivavedon maaliin. Carolina tasoitti Eric Staalin iskiessä kiekon maaliin omasta paluukiekostaan. Staal pääsi Eric Colen kanssa 2-1-ylivoimahyökkäykseen ja nuori hyökkääjä oli aivan yksin maalin edessä.

Carolinan 2-1-johtomaalin teki puolustaja Andrew Hutchinson ylivoimalla ampumalla puolustajan tontilta kovan vedon kohti Tampan maalia. Tampan maalia vartioinut Sean Burke ei nähnyt vedon edes tulevan kohti maalia. Tampa tasoitti jo seuraavassa vaihdossa. Vaclav Prospal sai nimensä kirjoihin kun hän ohjasi Vincent Lecavalierin syötön takatolpalta sisään. Kaikki lähti Rob DiMaion karvauksesta kun hän riisti kiekon Aaron Wardilta ja sai annettua kiekon Lecavalierille.

Erän lopussa Eric Staal vie taas kotijoukkueen johtoon omalla suorituksellaan, kun hän tuli kulmavääntöön mukaan,
otti kiekon, nousi hieman ja veti tiukasti jäätä pitkin kiekon ohi Sean Burken. Toisen erän alkupuolella Carolina sai lisää tehoja, kun Eric Cole teki hienon maalin iskemällä kiekon ohi Sean Burken aivan lähietäisyydeltä. Hän sai oman paluukiekkonsa naaman eteen kun Cory Stillmanin ampuman ohjauksen Burke aluksi torjui.

Tampan viime viikonloppuna farmista nostama Ryan Craig iski jo kauden toisen maalinsa survomalla maalinedusruuhkassa kiekon maaliin viimeisenä pelaajana. Aivan erän lopussa, vain seitsemän sekuntia jäljellä, tasoitti Martin St.Louis ottelun tilanteeksi 4-4. St.Louis sai kiekon b-piste-aloituksen jälkeen kun kukaan Carolinan pelaaja ei ottanut häntä kiinni ja kiekko tuli varkain piskuiselle hyökkääjälle. Harhautus ja nosto rystyltä sisään, niin Hurricanesin maalin suulla pelannut Martin Gerber oli voimaton. Toiselle erätauolle mentiin siis tasalukemissa.

Kolmannessa erässä ei Tampa pystynyt enää Carolinan perässä. Kotijoukkue iski kaksi maalia, ja peli oli sillä selvä. Ensin Matt Cullen pisti vain kiekon sisään, kun Staal toi kiekon omalta kenttäalueelta ylivoimalla aina Tampan maalin taakse ja antoi maalin eteen Cullenille. Sean Burkekin odotti kiekkoa tulevaksi toiselta puolelta maalia. Maali oli ottelun voittomaali. Justin Williams pisti vielä kiekon sisään ylivoimalla kauniin kuvion päätteeksi, missä kiekko kiersi pelaajalta toiselle. Näin Carolina ansaittuun 6-4-voittoon ja Eric Staal antoi näytön, miksi hänet pitäisi valita Olympialaisiin.

Devils voittoon uuden valmentajan kanssa

New York Rangers - New Jersey 1-3

Maalinteko alkoi vasta toisessa erässä kun Steve Rucchin iski kiekon maaliin ohi Devils-vahti Martin Brodeurin. Petr Prucha sai heittäytyessään annettua kiekon vielä Rucchinille, jolla oli helppo työ pistää kiekko sisään.
Devils näytti kuitenkin miksi se voittaa vuodesta toiseen otteluita. Joukkue iski 16 sekunnin sisään kaksi maalia kolmannen erän toisella puoliskolla. Aluksi Brian Gionta teki maalin John Maddenin sekä Brian Rafalskin syötöistä. Gionta taisteli itselleen kiekon maalinedusruuhkassa
ja nosti lähes vapaasti kiekon sisään ohi Kevin Weekesin.

Madden sekä Rafalski jäivät kentälle ja nyt maalin sai tililleen Aleksandr Mogilny. Rafalski lähetti Maddenin vasenta laitaa pitkin hyökkäykseen ja heti siniviivan jälkeen Madden oli ampuvinaan kohti maalia. Hän syöttikin toiselle laidalle, missä Mogilny oli täysin vapaana ja venäläishyökkääjä iski suoraan syötöstä kiekon sisään. John Madden kruunasi iltansa tekemällä ottelun viimeisen maalin, tosin tyhjään maaliin, mutta se takasi New Jerseylle voiton Madison Square Gardenissa. Ja "valmentaja" Lou Lamoriellolle "uran" ensimmäisen NHL-voiton. Devilsin GM joutui penkin taakse kun valmentaja Larry Robinson ilmoitti muutama päivä sitten erostaan.

Detroit vahvempi rangaistuslaukauksissa

Detroit - Columbus 4-3 ja.

Detroitille se oli ottelu nro 35 tällä kaudella ja ensimmäinen kerta kun joukkue joutui mukaan rangaistuslaukauksiin. Joukkue selvitti kuitenkin sen mainiosti ottamalla voiton Jason Williamsin ratkaisumaalilla. Ottelun ensimmäisessä erässä Detroit aloitti maalinteon kun Robert Lang ohjasi kiekon sisään maalin edestä Brett Lebdan sekä Mikael Samuelssonin
syötöistä. Rick Nash tasoitti erän toisella puoliskolla kun Rick Nash pääsi puolittain karkuun Detroitin puolustukselta. Jo kaatuessaankin Nash iski kiekon sisään. Detroitin Mark Mowers vei kuitenkin autokaupungin joukkueen johtoon muutamaa minuuttia myöhemmin. Mowers ohjasi Lebdan kovan siniviivavedon aivan maalin edestä sisään.

JYPissäkin mainetta niittänyt Duvie Westcott pamautti ylivoimalla kolmannessa erässä tasoituksen. Sergei Fedorov sekä Rostislav Klesla saivat syöttöpisteen tililleen. Fedorov syötti kulmasta viivalta nousseelle Westcottille, joka iski raivoisasti vastakiekkoon. Vajaa kaksi minuuttia myöhemmin Brendan Shanahan vei Detroitin taas maalin johtoon. Nicklas Lidström sai kiekon siniviivalle Kris Draperilta ja ruotsalaispuolustaja heitti kiekon maalia kohti. Shanahan pisti mailansa väliin ja kiekko oli maalissa. Blue Jacketsin Nikolai Zherdev oli toista mieltä ja hän pisti kiekon sisään puolikkaalla vanhanaikaisella, kun Chris Osgood pelattiin aivan sekaisin syöttelyllä. Enempää maaleja ei nähty enää kolmannessa erässä, eikä jatkoajalla, joten rangaistuslaukaukset odottivat.

Columbuksen Jaroslav Balastik onnistui, kuten myös Detroitin Pavel Datsjuk. Rick Nash epäonnistui, mutta Jason Williams onnistui Detroitille. Kun vanha Detroitin pelaaja Sergei Fedorov epäonnistui, oli peli selvä. Detroit voittoon tiukan ottelun jälkeen.

Kovalevin paluu siivitti Montrealin voittoon Ottawasta

Montreal- Ottawa 4-3 rl

Montrealin tähtilaitahyökkääjän Alexei Kovalevin hieno paluu loukkaantumisen jälkeen toi Montrealille arvokkaan kotivoiton itäisen konferenssin kärkijoukkueesta Ottawasta. Kovalevilla oli voittoon varsin merkittävä panos, sillä venäläis-veteraani iski ottelussa tehot 1+2 ja teki vielä tämän lisäksi rangaistuslaukauskilpailussa ottelun voittomaalin. Muita Montrealin sankareita olivat maalissa torjunut Christobal Huet 34 torjunnallaan sekä tehot 1+1 kirjannut Michael Ryder. Ottawan puolelta näkyvin pelaaja oli tehot 0+2 tehnyt ruotsalaishyökkääjä Daniel Alfredsson.

Ottelu alkoi vahvalla vierashallinnalla. Jason Spezza iski ensimmäisessä erässä Ottawan 0-1 johtoon ja toisessa erässä puolustajat Andrei Meszaros sekä Zdeno Chara kasvattivat johtoa jo lukemiin 0-3. Charan ylivoima-maalista alkoi kuitenkin Montrealin kova kiri. Ensin Niklas Sundström teki kotijoukkueen kavennuksen Kovalevin syötöstä ja tämän jälkeen toisessa erässä onnistui vielä Michael Ryder puolustaja Andrei Markovin ja Kovalevin syötöstä. Kolmannessa erässä astui kuvioihin illan sankari Kovalev, joka niittasi tasoitusmaalin erän 4. minuutilla ja vei joukkueensa jatkoajalle saakka.

Jatkoajalla Ottawan Mike Fisher ampui tolppaan, mutta lähemmäs maalia Senatorsit eivät päässeet ja ottelussa mentiin rangaistuslaukauksiin. Rangaistuslaukauskilpailussa Ottawan Dany Heatley ja Daniel Alfreddson epäonnistuivat yrityksissään ja kun Montrealilta onnistuivat Pierre Dagenais sekä Kovalev, Montreal otti kauden neljännessä joukkueiden välisessä kohtaamisessa kauden ensimmäisen voittonsa Ottawasta.

Montrealille Alexei Kovalevin panos tuntuu olevan valtava, sillä joukkueen voittosuhde tämän kauden aikana Kovalevin kanssa on 13-3-3 ja ilman Kovalevia 4-6-3. Kovalevin kolmannen erän maali oli hänen NHL-uransa 300 ja toisen erän ensimmäinen syöttö oli puolestaan hänen uransa 700 NHL-syöttö. Montrealin Saku Koivu ei pelannut ottelussa loukkaantumisensa vuoksi.

- En tiedä kuka onnistui tekemään maalin ensimmäisessä rangaistuslaukauksessa, mutta tiesin Kovalevin taidot paremmin ja tiesin, että hän osaa kaikkea hyvästä laukauksesta harhautuksiin. Kuten sanoin ennen kautta, kauden aikana häviät joitakin pelejä rangaistuslaukauksissa ja voitat joitakin pelejä rangaistuslaukauksissa. Totta kai tappio on pettymys, mutta en voinut tehdä mitään, kertasi Ottawa-vahti Hasek.

- Alussa oli todella vaikeaa saada peliä kulkemaan. Jalat eivät toimineet, mutta yritin saada ketjukavereitani auttamaan minua ja toisessa erässä pelini parani. Me aloimme luistelemaan paremmin, lopetimme virheiden tekemisen puolustuspäässä ja pelasimme yksinkertaisemmin, Kovalev kertoi ottelusta.

Nashville jatkoi vahvaa kotipeliään Coloradoa vastaan

Nashville- Colorado 3-2

Nashville Predatorsilla on koko NHL:n eniten kotivoittoja ja joukkue näytti Coloradoa vastaan syyn tähän. Joukkue ei ollut parhaimmillaan alussa, mutta sai pidettyä Colorado-hyökkääjät pois maaliltaan ja onnistui tekemään kaksi pelin voiton kannalta ratkaisevaa ylivoima-osumaa. Nashvillelta pelin hahmoiksi nousivat maalivahti Tomas Vokoun sekä hyökkääjät Scott Hartnell ja Steve Sullivan. Coloradon tehokkain oli puolestaan kaksi syöttöä ottelussa kirjannut veteraani-keskushyökkääjä Joe Sakic.

Ottelu alkoi lievällä Coloradon hallinnalla, mutta joukkue sortui ottamaan ensimmäisen erän ensimmäisen puoliskon aikana jäähyjä, joista Nashville rankaisi. Ian Laperriere ja Joe Sakic ottivat erän 7. ja 8. minuuteilla kahden minuutin jäähyt mieheen ja Nashville onnistui tekemään kaksi maalia Sullivanin ja puolustaja Marek Zidlickyn toimesta. Tämän jälkeen Avalanche tuli erässä vielä tilanteeseen 1-2 Pierre Turgeonin ylivoima-osumalla. Toinen erä oli maaliton, joten ratkaisua haettiin kolmannesta erästä.

Scott Hartnell onnistui karvaamaan kolmannen erän puolessa välissä kiekon Colorado-puolustaja Brett Clarkilta ja pääsi läpiajoon, josta ei erehtynyt, vaan sijoitti kiekon ohi Avalanche-maalia vartoineen Vitaly Kolesnikin. Avalanche kavensi ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla tilanteeksi 2-3, mutta lähemmäs joukkue ei päässyt ja näin Nashville otti täyden pistepotin. Voitto oli Nashvillelle jo kolmas peräkkäinen kotivoitto. Coloradon maalissa pelasi Vitaly Kolesnik. Joukkueen alkukauden ykkösmaalivahti David Aebischer istui katsomossa.

- Meille oli tärkeää saada onnistumisia ottelun alussa ylivoimilla. Joissakin meidän tämän kauden tappioissamme olemme pelanneet otteluiden aluissa paljon ylivoimaa onnistumatta. Ensimmäisten seitsemän minuutin aikana annoimme liian paljon 2-1 tilanteita. Emme olleet henkisesti valmiita. Ylivoima-osumat paransivat peliämme, kertoi Nashvillen valmentaja Barry Trotz.

Kimmo Timonen NAS, 0+1, +/-0, 2lauk., 2MIN, peliaika: 23:11

Antti Laaksonen COL, 0+0, -1, 0MIN, peliaika: 16:32

Ossi Väänänen COL, 0+0, -1, 1lauk., peliaika: 13:11

Hengetön Phoenix taipui kotonaan Bluesille

Phoenix- St. Louis 4-5

Phoenix Coyotes seilaa tällä hetkellä vaikeuksissa. Valmentaja Wayne Gretzky jätti joukkueen äitinsä sairastumisen vuoksi muutama päivä sitten ja eilen ilmoitettiin Phyllis Gretzkyn kuolemasta. Ennen St. Louis ottelua pidettiinkin tämän vuoksi hiljainen muistotilaisuus. Itse ottelussa Coyotes oli selvästi päättänyt katkaista kolmen ottelun tappioputkensa, mutta tyytyi lopulta toteamaan maalinteon vaikeudet. Kotijoukkue kyllä hallitsi kahta ensimmäistä erää, mutta ei saanut paikoistaan riittävästi maaleja St. Louisin maalilla pelanneen Jason Bacashihuan selän taakse. Blues käytti tämän tehottomuuden kolmannessa erässä hyväkseen ja marssi lopulta voittoon.

Phoenix aloitti ottelun vahvasti ja meni ensimmäisessä erässä 2-1 johtoon Geoff Sandersonin ja Mike Comrien osumilla. Bluesin ensimmäisen erän ainoasta maalista vastasi entinen Phoenix-pelaaja Mike Sillinger. Toisessa erässä joukkueiden osat vaihtuivat ja St. Louis takoi kaksi maalia Sillingerin ja joukkueen toisen veteraani-hyökkääjän Scott Youngin toimesta. Kotijoukkueen toisen erän ainoasta osumasta vastasi Jamie Lundmark. Kolmannessa erässä vieraat menivät jo 3-5 johtoon Aaron Downeyn ja Jamal Mayersin osumilla. Phoenix kavensi pelin ilman maalivahtia vielä lukemiin 4-5 erän neljänneksi viimeisellä minuutilla, mutta Bacashihua pelasi lopun varmasti ja vei joukkueensa tärkeään vierasvoittoon.

- Olimme täydellisesti altavastaajina kaksi ensimmäistä erää, mutta tämä ei haitannut tänään. Tilanne oli 3-3 kahden erän jälkeen ja lähdimme siitä, että mikäli voitamme erän, voitamme ottelun, selitti kokenut Scott Young ottelun jälkeen.

- Aina kun pelaat joukkuetta vastaan, joka on kaupannut sinut pois, sinä haluat näyttää joukkueelle, että he tekivät virheen, kertoi puolestaan Bluesin kokenut ja urallaan useita siirtoja nähnyt Mike Sillinger pelaamisesta entistä joukkuettaan vastaan.

Jonathan Cheechoon kypärätemppu vei San Josen voittoon Anaheimista

San Jose- Anaheim 4-2

San Josen Jonathan Cheechoon uran ensimmäinen kypärätemppu oli liikaa Anaheimille San Josen ja Anaheimin välisessä ottelussa. Muita San Josen sankareita ottelussa olivat maalivahti Evgeny Nabokov 33 torjunnallaan sekä kauden avausmaalinsa tehnyt tappelija Scott Parker. Anaheimin parasta osaamista esitti yhden maalin ja yhden syötön iskenyt Teemu Selänne.

Ottelu alkoi San Josen kannalta vahvasti. Ottelua ei oltu pelattu kuin vähän päälle kolme minuuttia ja kotijoukkue johti jo maalein 2-0 Cheechoon ja Parkerin osumilla. Anaheim tuli rikkonaisen ensimmäisen erän lopussa vielä tilanteeseen 1-2 Petr Sykoran ylivoimamaalilla. Sykoran maaliin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Selänne.

Ottelun toisen erän oltua maaliton, ratkaisua haettiin kolmannesta erästä, jossa Cheechoo otti suuren roolin. Ensin hän karkasi alivoimalla Anaheim-puolustaja Keith Carneylta ja kun Carney vähän hidasti tilanteessa Cheecoon menoa, tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, jonka Cheechoo päätti maalin arvoisesti. Tämän jälkeen sama mies oli pahan teossa erän 6. minuutilla, kun hän teki komean nousunsa päätteeksi kotijohdoksi jo 4-1. Anaheim tuli Selänteen ylivoimamaalilla peliin mukaan, mutta Nabokov hoiti loput ja San Jose otti tärkeät pisteet.

San Jose on voittanut seitsemän ottelua niistä kahdeksasta ottelusta, joissa joukkueen uusi supertähti Joe Thornton on pelannut. Anaheimia vastaan Thornton syötti Cheechoon ottelun ensimmäisen maalin ja kasvatti pisteputkeaan jo 14 pelin mittaiseksi. San Josessa pelaamissaan kahdeksassa ottelussa Thornton on iskenyt 3+13 pistettä ja mies on tällä hetkellä NHL:n pistepörssin toisena 49 pisteellään.

- On loistavaa pelata Thorntonin kanssa. Hän löytää sinut koko ajan. Sinun on oltava koko ajan valmiina, kertoi Cheechoo Thorntonista.

- Mielestäni tuomarit olisivat voineet antaa jäähyjä normaalisti, siten kuin niitä pitäisi antaa. Mikäli näin oltaisiin toimittu, Cheechoo ei olisi koskaan päässyt läpiajoon ja hän ei olisi koskaan saanut rangaistuslaukausta. Tämä oli ottelun ratkaisu. He saivat tämän vuoksi 3-1 johdon, enkä voi ymmärtää tätä, kertasi Selänne ottelun tapahtumia.

Teemu Selänne ANA, 1+1, +/-0, 4 lauk., peliaika: 19:37