Jokerit julkisti joukkueensa: Leino, Lahti ja Jokela uusia nimiä

LIIGA / Uutinen
Jokerit julkisti tiistaina tulevan kauden joukkueensa. Ruotsiin suuntaavien runkopelaajien korvaajat tulevat pääosin HPK:sta, josta Helsinkiin siirtyvät odotetusti Ville Leino, Janne Lahti ja Mikko Jokela. Sami Helenius puolestaan palaa Jokereihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Jokereissa pelaa tulevalla kaudella myös Tobias Salmelainen. Lisäksi seura solmi useita merkittäviä jatkosopimuksia kuluneen kauden pelaajiensa kanssa.

Jokerit lähtee kauteen 2007-08 oranssinsävyisellä joukkueella. Marko Tuulolan ja Jyrki Louhen lisäksi HPK-väriä joukkueeseen tuo erityisesti Janne Lahti. Myös Mikko Jokela ja Ville Leino on viime vuosina opittu tuntemaan juuri hämeenlinnalaisseuran pelaajina.

taustaa

Tiedotustilaisuudessa sanottua
[lue lisää]Helenius haluaa näyttää epäilijöille
[lue lisää]Virmanen myöntää kilpailuaseman heikkenemisen
[lue lisää]- Kyllä se ihan sattumaa on, että samasta joukkueesta siirtyi tänne kolme pelaajaa, vakuutteli Leino. Samaa painotti toimitusjohtaja Matti Virmanen.

- Sain allekirjoitetut sopimuspaperit käteeni vasta tänä aamuna.

Keskushyökkääjä Leino, 23, nousi liigan sentterieliittiin kaudella 2005-06, jolloin hän takoi runkosarjassa 43 tehopistettä. Taituri oli myös pudotuspeleissä mestari-HPK:n paras pistemies. Myös kulunut kausi sujui Leinolta HPK-paidassa mainiosti. Runkosarjassa hän keräsi 40 ja pudotuspeleissä 10 tehopistettä. Parhaillaan Leino osallistuu maajoukkueen MM-kisaleiritykseen.

Leinon parhaita ominaisuuksia ovat loistava henkilökohtainen taitotaso ja erinomainen pelisilmä. Parannettavaa löytyy edelleen fysiikasta ja puolustuspelaamisesta.

Savolaistaustaa on myös Jokelalla. 27-vuotias puolustaja lähti aikanaan maailmalle Kuopiosta. Sittemmin tutuksi ovat tulleet niin Helsingin, Lappeenrannan, Albanyn, Winnipegin kuin Hämeenlinnankin jäähallien pukukopit. Tilille on kertynyt myös yksi NHL-ottelu Vancouver Canucksin riveissä. Kolme edellistä kautta Jokelakin on edustanut HPK:ta.

Jokela on kärsinyt viime vuosina polvivaivoista, joiden vuoksi hän on pelannut vain noin puolet kahden edelliskauden otteluista. HPK:ssa puolustajan rooli oli kuitenkin merkittävä, sillä hän oli joukkueen kapteeni.

- Hän on erittäin fyysinen puolustaja, jolla on hyvä laukaus ja joka osaa liikuttaa kiekkoa, päävalmentaja Doug Shedden kehui.

Lahti, 24, sen sijaan on HPK:n omia kasvatteja. Monien jo ikuiseksi lupaukseksi leimaama laitahyökkääjä nousi otsikoihin HPK:n mestaruuskeväänä, kun hän latoi finaalisarjan ratkaisupeleissä kolme täysosumaa.

Kuluneella kaudella Lahti jatkoi siitä mihin edelliskeväänä jäi, ja runkosarjassa syntyivät komeat tehot 20+14=34. Puolivälierissä Lahti upotti HIFK:n kuudella täysosumallaan.

- Janne on nuori kaveri, jolla on loistava tulevaisuus edessään. Hän on jo saavuttanut paljon, voittanut HPK:ssa mestaruudenkin. Voisin kuvitella, että ketju Lahti-Leino-Stapleton saa mahdollisuuden näyttää osaamistaan syksyn harjoitusleirillä, Shedden vihjasi.

Makuupaikkoja tarjolla, osa N

Puolustajakolossi Sami Helenius palaa Jokereihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Hannu Jortikan aikana Heleniukselle ei Jokereista löytynyt sopivaa roolia, mutta Sheddenin suunnitelmissa Jokelan jätille on tilaa.

- Olemme innoissamme siitä, että Sami on jälleen täällä. Hän tuo joukkueeseen johtajuutta ja kovuutta, päävalmentaja painotti.

Helenius on pelannut kaksi edelliskautta Lahden Pelicansissa ja sitä ennen kauden Tampereen Ilveksessä. Jokeritaustaa kovaotteisella Heleniuksella on kauden 2003-04 lisäksi juniorivuosilta.

Lisäksi Jokereihin liittyy uutena pelaajana Tobias Salmelainen. HIFK:ssa ja Ässissä aiemmin liigaa pelannut laitahyökkääjä aloittaa Jokereissa Sheddenin mukaan nelosketjusta.

Rita jatkaa Jokereissa

Uusien pelaajien lisäksi Jokerit julkisti tukun jatkosopimuksia. Merkittävin jatkaja on runkosarjan maalipörssin voittaja Jani Rita, joka solmi seuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen. 25-vuotias laitahyökkääjä taistelee Leinon tavoin paikasta Suomen MM-kisajoukkueessa.

Jatkosopimuksen ovat solmineet myös hyökkääjät Petri Varis, Tim Stapleton, Arto Koivisto, Samuli Jalkanen, Ossi Saarinen ja Kim Strömberg, puolustaja Mikko Kalteva sekä maalivahti Joonas Hallikainen.

- Meillä on sikäli hyvä tilanne, että nyt jo kahdellatoista pelaajalla on valmiit sopimukset seuraavaksikin kaudeksi, Matti Virmanen kehui itseään.

Sen sijaan Tony Virta, Petri Pakaslahti, Clarke Wilm, Markus Kankaanperä, Robert Schnabel, Arto Kuki, Jan Latvala, Jesse Uronen ja Esa Kivistö eivät jatka Jokereissa. Jo aiemmin tulivat julki Tomek Valtosen ja Martti Järventien siirrot Ruotsiin sekä Jori Lehterän sopimus Tapparan ja Roni Anderssonin sopimus HPK:n kanssa.

- Clarke Wilm muuttaa takaisin Pohjois-Amerikkaan. Mikäli sieltä ei löydy mitään mielekästä, on mahdollista, että hän saattaa muuttaa suunnitelmiaan syksyllä, Virmanen vihjasi.

Seuran omista A-junioreista liigaryhmään on nostettu puolustaja Vesa Kulmala sekä hyökkääjät Jiri Veistola ja Timo Rinne. Pelaajat harjoittelevat kesän ajan liigajoukkueen kanssa, mutta saattavat joutua hakemaan peliaikaa joko A-juniorien SM-liigasta tai Mestiksestä.

- Vesa oli A-juniorien kapteeni. Hän ei ole kovinkaan suurikokoinen pelaaja, mutta se ei näy hänen pelissään, Shedden hehkutti.

NHL-peikko kummittelee

Niin Leinon, Lahden ja Ridan kuin Sami Lepistön ja Kim Hirschovitsinkin kohdalla on julkisuudessa spekuloitu NHL-sopimuksen mahdollisuudella. NHL:n ja IIHF:n välinen siirtosopimus raukesi viime keväänä, eikä uutta ole ainakaan vielä saatu aikaan. Kunkin pelaajan sopimuksessa on NHL-pykälä, joka mahdollistaa siirron kesän aikana.

- NHL on tietysti aina riski seuran kannalta - ja loistava tilaisuus pelaajalle. Ei meillä ole mitään paniikkimielialaa NHL:n suhteen, Virmanen valotti.

Mikäli NHL verottaa joukkueesta pelaajia ennen kauden alkua, heille pyritään löytämään ulkomaiset korvaajat. Tätä silmälläpitäen kokoonpanossa on tilaa vielä kolmelle ulkomaalaisvahvistukselle.

- Lisäksi etsimme vielä yhtä puolustajaa ja yhtä keskushyökkääjää. He voivat olla joko ulkomaalaisia tai suomalaisia, toimitusjohtaja kaavaili.

» Lähetä palautetta toimitukselle