Jokerit julkaisi huippusopimuksia

LIIGA / Uutinen
Jokerit ilmoitti tänään pidetyssä tiedoitustilaisuudessa uusien pelaajiensa nimiä. Sopimuksen tekivät Antti Aalto, Ville Peltonen, Frank Banham, Ilkka Mikkola, Petri Pakaslahti, Pavel Rosa, Jussi Pesonen ja Ari Vallin.

Todelliset huippunimet ovat NHL:stä palaavat Antti Aalto ja Ville Peltonen. Aalto joutui viime kesänä sopimuserimielisyyksien takia välimieskäsittelyyn. Anaheimin seurajohtajat eivät pitäneet tästä menettelystä ja rankaisivat Aaltoa farmikomennuksella. Aalto pelasikin lähes koko viime kauden AHL:ssä Cincinnatissa ja paluu Eurooppaan nousi ajankohtaiseksi.

Aalto kokosi AHL:ssä pisteet 14+26=40 yhtä monessa ottelussa ja NHL:ssä pisteet 1+1=2 kahdessatoista ottelussa. SM-liigaa SaiPa:n kasvatti pelasi aikaisemmin TPS:n riveissä. Nyt Aalto solmi sopimuksen kahdeksi vuodeksi Jokereiden kanssa.

Toinen paluumuuttaja NHL:stä on Ville Peltonen. Peltonen jäi myös vähäiselle peliajalle tällä kaudella NHL:ssä ja pelasi ainoastaan 23 ottelua kooten neljä tehopistettä (3+1). Takapakkia otettiin, sillä edelliskaudella Peltonen pääsi pelaamaan peräti 79 ottelua.

Nashvillen farmijoukkueessa Milwaukeessa Peltonen oli joukkueensa paras pistemies keräten tehot 25+32=57 52:ssa ottelussa. Peltosen siirron tekee mielenkiintoiseksi myös se, että mies on alunperin naapuriseura HIFK:n kasvatti ja myös monivuotinen liigapelaaja punapaidoissa. Peltosen sopimus on yksivuotinen.

Ulkomaalaisosastolle uusia nimiä

Frank Banham oli viime kaudella Bluesin maalitykki, mutta ensi kaudella hän pukee päälleen Jokeri-paidan. Banham oli viime kaudella espoolaisten paras pistemies viimeistellen 24 maalia ja syöttäen 27. Armoitettu maalintekijä kuuluu Anaheimin organisaatioon, mutta ei ole saanut kunnon näyttömahdollisuutta NHL:ssä. Banhamin sopimus Jokereihin on kaksivuotinen.

Jokerit hankki myös HPK:n tähtihyökkääjä Pavel Rosan. Rosa siirtyi HPK:hon viime kaudella suurella kohulla Los Angelesin organisaatiosta ja häntä pidettiin todella kovan luokan vahvistuksena. Rosan kausi oli kuitenkin lievä pettymys. Siitä huolimatta tsekkitaituri tehtaili viime kaudella 25 maalia ja 25 syöttöä ollen HPK:n paras pistemies. Rosan sopimus kanttaa ensi kauden.

Pakaslahti ja Pesonen työjuhdiksi

Jokereiden viides hyökkäyspään vahvistus on maajoukkueenkin portteja kolkutellut Petri Pakaslahti. Isokokoinen keskushyökkääjä keräsi viime kaudella Lukko-paidassa tehot 8+18=26. Kausi ei ollut täysin onnistunut, sillä syksyllä 25-vuotiaalta Pakaslahdelta odotettiin todellista läpimurtoa SM-liigan eliittiin. Myös loukkaantumiset olivat kiusana pitkin kautta. Pakaslahden sopimus on yksivuotinen.

Lisäksi Jokereiden nimekästä hyökkäystä saapui vahvistamaan Jussi Pesonen Jyväskylästä. Pesonen on 22-vuotias lupaava hyökkääjä, jonka parhaat ominaisuudet ovat fyysisellä puolella. Pesonen on näyttänyt pystyvänsä myös maalien tekemiseen viimeisteltyään JYP:n paidassa viime kaudella luvut 11+14=25. Sopimuksen Pesonen solmi kahdeksi vuodeksi.

Jokereiden puolustuspäätä vahvistamaan saapuvat nuoret Ari Vallin HPK:sta ja Ilkka Mikkola TPS:stä. Molemmat ovat alle 20-vuotiaden maailmanmestareita keväältä 1998, mutta SM-liigan huipulle he eivät ole vielä nousseet. Vallin on hyvä luistelija ja innostuu usein myös tukemaan hyökkäyksiä.

Myös Ilkka Mikkolan vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Vallinin pistesaldo viime kaudelta oli 5+7=12 ja alkukaudella loukkaantumisista kärsineen Mikkolan 3+6=9. Vallin pelaa seuraavat kaksi kautta Jokereiden paidassa, Mikkolan sopimus kattaa yhden kauden.

Nuorille vastuuta, lähtijöiden lista pitkä

Jokereiden hankinnat kertovat joukkueen panostavan ensi kauteen huomattavasti kauden 2000-01 pudotuspelipettymyksen jälkeen. Usealla kovan luokan vahvistuksella pyritään myös houkuttelemaan lisää katsojia ja yhteistyökumppaneita. Joukkueeseen haetaan vielä yhtä ulkomaalaista puolustajaa.

Seuraavan kauden joukkueeseen nostettiin myös juniorit Sean Bergenheim ja Tomi Mäki, jotka molemmat edustivat Suomea äskettäin pelatuissa alle 18-vuotiaiden mm-kisoissa.

Varmoja lähtijöitä ovat Petri Varis, joka teki sopimuksen Zürich Lionsin kanssa menneellä viikolla, sekä seuran viime kauden ulkomaalaisvahvistukset Jan Benda, Aigars Cipruss, Ray Giroux ja Lee Sorochan. Näiden lisäksi lähtijöitä saattavat olla myös Jukka Hentunen ja Jani Rita. Heidän suuntanaan tulee mahdollisesti olemaan NHL.

Hentusella tosin on sopimus ensi kaudesta Jokereiden kanssa, joten jos NHL-sopimusta ei synny, hän jatkaa Jokereissa. Ridan kanssa mahdollisesta sopimuksesta jouduttaisiin neuvottelemaan, jos Edmontonin organisaatiosta ei pelipaikkaa löydy.

» Lähetä palautetta toimitukselle