Jokerien tehominuutit liikaa Frölundalle, Kärpät ja HIFK kahden pisteen voittoihin

LIIGA / Uutinen
European Trophyn sunnuntai alkoi Vantaalla Jokerien ja Frölundan välisellä päiväpelillä. Joukkueet tekivät maaleja vuorotahtia, kunnes kotijoukkue Jokerit sai hanat auki ja iski neljästi toisen erän neljän viimeisen minuutin aikana. Päivän muissa otteluissa Kärpät ja HIFK joutuivat venymään yliajalle asti, mutta molemmat poistuivat kaukalosta voittajina.

Jos Jokerit lauantaina kaatui Djurgårdenia vastaan tehottomuuteensa, sunnuntaina se tehoili senkin edestä. Ruotsalaisvastustaja Frölunda meni toisessa erässä johtoon kahdesti, mutta molemmilla kerroilla helsinkiläiset nousivat tasoihin. 3–3-maalin jälkeen Jokerit iski pikavauhtia kolme lisäosumaa, ja peli oli ohi.

Jokerit teki ottelun ensimmäisen maalin ylivoimalla. John Klingberg laukoi ohi, mutta kiekko pomppasi päätylaudoituksesta toiselle tolpalle. Teemu Pulkkinen oli paikalla ja siirsi kotijoukkueen johtoon.

Paria minuuttia myöhemmin oli Zoltán Hetenyin vuoro antautua ensimmäisen kerran. Dragan Umisevic sai Henrik Tömmernesiltä mainion syötön puolustajien väliin. Hetenyi torjui laiturin laukauksen puolittain, mutta kiekko lipui unkarilaisvahdin kainalosta yli maaliviivan.

Myös Frölundan toinen maali meni pitkälti Hetenyin piikkiin. Hän torjui Jari Tolsan laukauksen tolppaan, mutta heittäytyi selälleen ja huitaisi samalla kädellään kiekon omaan maaliinsa.

2–2-maalin oli parivaljakon Ben EavesIlari Filppula taidonnäyte. Eaves tarjoili Filppulalle nappilätyn, josta tämä kiitti laukomalla tasoituksen suoraan syötöstä yläriman kautta.

Frölundaa nöyryytettiin Tikkurilassa.

Frölunda meni vielä kertaalleen johtoon, kun Christoffer Persson ohjasi ylivoimalla Fredrik Erikssonin erinomaisen lyöntilaukaussyötön Hetenyin taakse. Vieraat saivat mahdollisuuden lisätä johtoaan paria minuuttia myöhemmin, kun Niko Tuhkanen joutui rikkomaan Umisevicia harhasyötön jälkeen.

Maalinteossa onnistui kuitenkin Jokerien Riku Hahl, joka viimeisteli kylmänviileästi rystyltä läpiajon päätteeksi. Minuuttia myöhemmin William Wallén ujutti puolestaan kiekon samasta reiästä Magnus Hellbergin taakse.

Pari minuuttia Wallénin maalin jälkeen Hahl vapautti vaihdosta kirmanneen Jani Ridan läpiajoon. Laituri pakotti Hellbergin sivuttaisliikkeeseen ja siirsi kiekon rystyltä tämän jalkojen välistä reppuun.

Kotijoukkueen viides täysosuma oli liikaa Hellbergille. Frölunda-vahti pamautti kiekon kohti kaukalon reunaa, mutta vippasi pelivälineen epäonnekseen yli Tikkurilan jäähallin matalan laitapleksin. Vielä onnetomampi oli katsoja, jonka päähän kiekko kolahti.

Hellberg ansaitsi tempustaan ottelurangaistuksen, joten Frölunda joutui vaihtamaan maalille Frederik Andersenin. Ykkösvahdin viisiminuuttisen aikana paikkaaja joutui antautumaan kerran, kun Eaves sohi viikonlopun toisen maalinsa. Ottelun päätöslukemat 7–3 laukoi päätöserän lopussa kotijoukkueen koeaikapuolustaja Tuhkanen, joka sai täysin vapaasti marssia kiekon kanssa Andersenin eteen.

Jokerit nousi voitollaan European Trophyn pohjoislohkon kolmoseksi, Ilari Filppula puolestaan 1+3-tehoillaan koko turnauksen pistepörssin kärkeen.

Kärpille kaksi pistettä voittolaukauskilpailun jälkeen

Oulun Kärpät haki oman voittonsa vaikeamman kautta, sillä ottelu Färjestadia vastaan venyi voittolaukauskilpailuun asti.

Varsinaisella peliajalla nähtiin vain kaksi maalia. Kotijoukkueen Michal Vondrka mursi kuparisen maalittoman puolituntisen jälkeen toisessa erässä. Vondrkan kiekonriiston käynnistämä läpiajo päättyi tshekkihyökkääjän vuoden neljänteen European Trophy -maaliin. Toinen erä oli muutenkin Kärppien hallintaa, sillä isännät voittivat laukaustilaston lukemin 20-9.

Färjestad joutui odottamaan omaa avausmaaliaan ottelun loppuminuuteille asti. Vastahyökkäyksen viimeistelynä Christian Berglund vapautti vieraiden kannattajat jännityksestä Per Åslundin ja Magnus Nygrenin esityöstä.

Kärpät piti kuitenkin lisäpisteen Suomessa, kun Juha-Pekka Haatajasta tuli voittolaukauskilpailun ainoa onnistuja.

HIFK noudatti pitkää kaavaa

Helsingin IFK viimeisteli suomalaistriplan voittamalla oman ottelunsa. Selvin numeroin jo avauserän jälkeen ottelua johtanut HIFK päästi vastaan asettuneen Djurgårdenin vielä tasoihin, mutta otti lopulta omansa jatkoajalla.

HIFK iski itselleen kahden maalin etumatkan avauserän puolivälissä. Ensin Mikko Jokelan viivalaukaus aloitti maalinteon ja reilu minuutti myöhemmin Ville Peltonen viimeisteli alivoimalla 2-0-osuman. Syöttöpisteen maaliin sai Mikael Granlund, joka pelasi Peltoselle avopaikan.

IFK pääsi erätauolle kolmen maalin karkumatkalla Eetu Pöystin osuttua vielä 20 sekuntia ennen ensimmäisen erän loppua.

Parhaaksi valittu Mikael Granlund taklasi Djurgården-ottelussa.

Djurgården ei masentunut tuloksellisesti heikosta avauserästä, vaan nousi toisessa erässä maalin päähän isännistä. Mikael Holmqvist ohitti Jan Lundellin ylivoimalla ja ajassa 36.57 Fredrik Claesson maalasi siirretyn rangaistuksen aikana.

Tasoihin Djurgården nousi tasoihin alle viisi minuuttia ennen päätössummeria. Turun Palloseuraa aiemmin urallaan edustanut Kyle Klubertanz ampui vieraiden kolmannen maalin ja ratkaisu siirtyi jatkoajalle.

Jatkoajalla HIFK sai mahdollisuuden yrittää voittomaalia ylivoimalla Daniel Tjärnqvistin lähetettyä kiekon katsomon puolelle. IFK hyödynsi tilaisuutensa ja jauhettuaan ylivoimaa minuutin ja 22 sekuntia Kim Hirschovits huudatti helsinkiläisyleisöä vielä kerran siirtämällä Jokelan laukausta seuranneen paluukiekon verkkoon.

European Trophyn uusi peliviikko käynnistyy maanantaina Tapparan ja Pardubicen kohtaamisella. KalPa jatkaa turnaustaan tiistaina. Jokerit, HIFK, Kärpät ja TPS puolestaan lähtevät viikon puolivälissä parin ottelun mittaiselle Keski-Euroopan kiertueelle.