Jatkoajan valinnat liigan parhaiksi

LIIGA / Uutinen
SM-liiga on päättynyt ja MM-kisat lähenevät. Jatkoaika ottaa vielä katsauksen SM-liigakauteen. Tästä jutusta löydät ne SM-liigapelaajat, jotka ovat Jatkoajan toimituksen mielestä olleet liigan parhaita.

Äänestyksen toteutimme siten, että jokaisella Jatkoajan toimittajalla sai äänestää kolmea parasta jokaiseen kategoriaan. Pisteytys oli 4-2-1. Äänioikeuttaan käytti kuitenkin vain pieni osa toimittajistamme, joten voittoon oikeuttavat pistemäärät ovat sen vuoksi melko pieniä.

Paras maalivahti: Jussi Markkanen, Tappara

Markkanen pelasi erittäin vakuuttavan kauden. Tuloksena uusi SM-liigan nollapeliennätys ja monta tärkeää torjuntaa. Markkanen oli yksi tärkeimmistä tekijöistä Tapparan matkalla finaaliin. Tulevaisuus vielä edessä, ja Jaakko Sirénin opeissa saattaa kehittyä vielä kovemmaksi
veskariksi. Markkasen saama pistemäärä oli 24. Toiseksi sijoittui Pasi Nurminen ja kolmanneksi Ari Ahonen.

Paras puolustaja: Jouni Loponen, TPS

Loponen pelasi koko kauden erittäin hyvin. Loponen voitti SM-liigan tehotilaston komealla saldolla +28 ja vieraili kauden aikana myös Hannu Aravirran maajoukkueessa, mutta Saksan MM-kisoihin Loposta ei valittu. Suuntaa ensi kaudeksi ammattilaiseksi Ruotsiin. Loponen sai pisteitä 36. Kolmea lukuunottamatta kaikki äänestäneet sijoittivat hänet ykköseksi. Toiseksi sijoittui Jan Latvala ja kolmanneksi Marek Zidlicky.

Paras hyökkääjä: Vladimir Machulda, SaiPa

Machulda teki SM-liigassa 57 pistettä 55 pelissä. Myös tehopörssi pysyi plussalla ja rangaistuksia ei kertynyt kauden aikana kuin 12 kaksiminuuttista. Machulda jatkaa SaiPassa myös ensi kauden, joten SM-liigayleisö saa jatkossakin nauttia Machuldan otteista. Machuldan pistemäärä oli 17. Toiseksi sijoittui Tony Virta ja kolmanneksi Petri Varis.

Paras Playoff-pelaaja: Jussi Tarvainen, Tappara

Tarvainen teki playoff-peleissä kahdeksan maalia ja oli yhdessä Markkasen kanssa tärkein pelaaja Tapparalle. Tarvainen kuului niihin pelaajiin, jotka pystyivät nostamaan tasoaan runkosarjan tasosta ylöspäin. Etenkin sarjassa Ilvestä vastaan Tarvainen oli täysin
pitelemätön Ilveksen puolustajille. Tarvaisen pistemäärä oli 12. Toiseksi sijoittui Fredrik Norrena ja kolmanneksi Ivan Majeský.

MVP: Vladimir Machulda, SaiPa

Machuldan merkitys SaiPalle oli erittäin suuri. Machulda teki SaiPan maaleista 29, kun koko joukkue teki 152. Machuldan osuus maaleista oli siis noin viidennes. Lisäksi Machulda urakoi monessa pelissä huikeita
minuuttimääriä. Tässä kategoriassa Machuldan saamat pisteet olivat 26. Toiseksi sijoittui Petr Ton ja kolmanneksi Tony Virta.

Paras valmentaja: Heikki Mälkiä, Ilves

Mälkiä teki Ilveksestä joukkueen, joka otti mitalin. Ilvestä veikkailtiin ennen kauden alkua noin sijoille 7-10, mutta tarkan puolustuspelin kannattaja Mälkiä teki joukkueen pelityylistä sellaisen, jolla korjattiin monta tärkeää voittoa, myös kovista joukkueista. Mälkiän pisteet olivat 19. Hannu Jortikka, sekä Jukka Rautakorpi saivat 13 pistettä ja jakoivat toisen sijan.

Vuoden tulokas: Toni Dahlman, Ilves

Dahlman pelasi hyvän kauden Raimo Helmisen ketjussa. Dahlman pystyi pelaamaan koko kauden niin hyvin, että ketjumuutoksia ei kaivattu. Dahlmanin rooli ketjussa oli monipuolinen. Välillä Dahlman haki laukaisupaikkaa, välillä väänsi kulmassa ja välillä antoi syöttöjä
ketjukavereille. Dahlman sai pisteitä 30. Toiseksi sijoittui Tuomo Ruutu selvällä kaulalla Antti Bruuniin.

Tulokkaiden all stars

Maalivahti:

Juha Pitkämäki, Ilves

Maalivahti Juha Pitkämäki pääsi näyttämään taitonsa vasta playoffeissa. Tuloksena sieltä kaksi upeaa peliä, joissa kummassakaan ei mennyt yhtään maalia selän taakse. Myöskään Tappara-tappiosta ei Pitkämäkeä voi syyttää.

Puolustajat:

Mikko Lehtonen, Kärpät

Antti Bruun, Ilves

Antti Bruun nousi Ilveksen vakiokalustoon, vaikka häneltä odotettiin lähinnä kamppailua seitsemännen pakin paikasta. Teki kauden aikana peräti yhdeksän maalia, joka oikeutti puolustajien maalipörssissä jaetulle seitsemännelle paikalle.

Mikko Lehtonen pelasi erittäin pirteän kauden ja saikin palkinnoksi mahdollisuuden pelata kauden jälkeen maajoukkueessa. Lehtosen laukauksesta tullaan kuulemaan vielä.

Hyökkääjät:

Toni Dahlman, Ilves

Tuomo Ruutu, Jokerit

Tony Salmelainen, Ilves

Hyökkäjistä Dahlman ja Ruutu kamppailivat kovimmin valinnasta tulokkaaksi. Ruutu oli itseoikeutettu valinta sentteriksi. Tuomo tunkeutui viimeistään nyt koko jääkiekkoa seuraavan suomalaisyleisön tietoisuuteen. Kesän draftissa Ruutu varattaneen melko nopeasti.

Tony Salmelainen pääsi pelaamaan vasta joulukuussa saatuaan vuokrasopimuksen HIFK:sta Ilvekseen. Salmelainen näytti heti alkukierroksilla, että on erittäin nopealiikkeinen hyökkääjä. Tony tekikin loppukaudella pisteitä siinä määrin paljon, että peliä kohden pisteitä syntyi yhtä paljon kuin tulokkaiden pistepörssin voittaneella Dahlmanilla.

Paras puolustava hyökkääjä: Valeri Krykov, Blues

Krykov oli yksi Bluesin harvoja ilonaiheita. Sinnikäs yrittäminen ja kaiken tekeminen oman joukkueen hyväksi, antoi Bluesin faneille monesti ilonaiheita. Krykov ei hyökkäillyt turhia mikäli oman joukkueen etu vaati puolustamista. Pisteitä syntyi 29 ja tehotilasto oli plussalla 13 pykälän verran. Krykovin pistesaalis oli 20. Pisteen taakse jäi Joni Lius. Kolmas sija meni Pasi Tuomiselle.

Herrasmiespelaaja: Kimmo Rintanen, TPS

Rintanen on tullut Suomen vuosiensa aikana tunnetuksi siitä, että vastustajaa kunnioitetaan erittäin paljon. Tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta. Rintasta ei näe hakkaamassa maalivahteja käsille, eikä Rintasta voi muistakaan vastustajaa kohtaan esiintyvistä virheistä syyttää. Seuraaville sijoille ylsivät Valeri Krykov, sekä Vesa Viitakoski.

1. All stars

Maalivahti:

Jussi Markkanen, Tappara

Puolustajat:

Jouni Loponen, TPS

Jan Latvala, Pelicans

Hyökkääjät:

Vladimir Machulda, SaiPa

Aleksander Barkov, Tappara

Tony Virta, TPS

2. All stars

Maalivahti:

Pasi Nurminen, Jokerit

Puolustajat:

Marek Zidlicky, HIFK

Martin Stepanek, HIFK

Hyökkääjät:

Vesa Viitakoski, Ilves

Jaroslav Bednar, HIFK

Petri Varis, Jokerit

» Lähetä palautetta toimitukselle