Jason Muzzatti piinasi Venäjää

MAAJOUKKUE / Uutinen
MM-kiekon päivän kamppailuissa ei saatu yllätysvoittajia, mutta yllätys oli, että Italia piti Venäjää iltaottelussa tiukoilla lähes loppuun saakka. Muissa kamppailuissa Kanada otti helpon voiton Valko-Venäjästä ja Latvia nappasi komennon putoamissarjassa.

YLEMPI JATKOSARJA

Doanille hattutemppu toisessa erässä

Kanada - Valko-Venäjä 6-3 (0-1, 5-0, 1-2)

Isäntämaa Venäjän kovimmaksi haastajaksi arveltu Kanada pelaili alkulohkon puolivaloilla läpi, eikä jatkosarjan ensimmäinen eräkään vielä häikäissyt. Kanada jäähyili, ja aktiivisesti ja pirteästi haastanut Valko-Venäjä pääsi tekemään erän ainoan maalin kahden miehen ylivoimalla. Joukkueen pistekärki Oleg Antonenko (0+2) laukoi, ja Aleksei Ugarov nosti irtokiekon sisään.

Toisessa erässä tahti muuttui, eikä Valko-Venäjän maalilla arvokisoissa debytoineen 21-vuotiaan Stepan Gorjatshevskihin vastarinta enää auttanut. Shane Doan (3+0) tasoitti alivoimalla vastaiskusta, iski maalin kulmalta 2-1 ylivoimalla ja viimeisteli hattutempun tyrkkäämällä Kanadan 4-1-osuman tyhjiin. Kun myös Jonathan Toews (1+1) ohjasi näppärän maalin ja Mike Cammalleri jatkoi puolustaja Dion Phaneufin kudin sisään, vei Kanada toisen erän peräti 5-0.

Merkityksettömän päätöserän pelailun aikana kumpikin joukkue iski maalin, jossa siniviivalaukaus kimpoili maskimiehistä sisään. Lisäksi Valko-Venäjä onnistui Dmitri Meleshkon (1+1) osumalla jo toistamiseen kahden miehen ylivoimalla.

Venäjä tehoton Muzzattin edessä

Venäjä - Italia 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Moni uskoi, että aiemmin Tanskan ja Ukrainan maalein 9-1 ja 8-1 murskannut Venäjä olisi saattanut taituroida jopa kaksinumeroisen määrän maaleja Italiaa vastaan. Niin ei kuitenkaan käynyt. Yllättäen ylempään jatkosarjaan selviytynyt Italia taisteli uhrautuvasti, ja erinomaisesssa vireessä olleen maalivahti Jason Muzzatin ohittaminen osoittautui iltaunisille venäläisille vaikeaksi tehtäväksi. Yhteensä Muzzatti torjui 33 kertaa.

Venäjä sai maalitilinsä auki vasta ajassa 34.17, jolloin hurjan mylläkän päätteeksi Ilja Kovaltshuk onnistui huonostakin tasapainosta iskemään turnauksen ensimmäisen maalinsa. Muzzatti oli edellisen torjunnan jäljiltä ulkona maaliltaan.

Hienosti onnistuneesta puolustustaistelusta huolimatta Italian yllätysvoitto ei ollut kovinkaan lähellä, sillä italiaanojen kiekollinen peli oli kehnoa. Paras tilanne oli 0-0-tilanteessa läpiajoon päässeellä Luca Ansoldilla, mutta avausmaalin jälkeinen kahden miehen ylivoima oli saapasmaan miehiltä kehno esitys.

Lopullinen ratkaisu saatiin, kun Venäjä iski ylivoimahyökkäyksestä kolmannen erän jälkipuoliskolla. Kovaltshuk oli nyt syöttäjänä, ja avausmaaliin esityön tehnyt Aleksandr Frolov laukoi suoraan syötöstä.

Turnauksen pistepörssin kärkisijoja miehittävä AK Bars Kazanin tehokolmikko oli vaisu, mutta neljä sekuntia ennen loppua Aleksei Morozov pääsi helposti iskemään takatolpalta 3-0, kun hetkeä aiemmin itseään loukannut Muzzatti odotteli jo päätössummeria.

PUTOAMISSARJA

Norja alakynnestä tärkeään jatkoaikavoittoon

Itävalta - Norja 2-3 ja (0-0, 1-2, 1-0, 0-1)

Putoamissarjan ensimmäisessä ottelussa vaisut kisat pelannut Itävalta vei laukaisutilaston selvin 38-22-lukemin, mutta varsinainen peliaika päättyi silti tasatulokseen. Jatkoaikaa ehtittiin pelata vain 2.22, ennen kuin Morten Ask iski norjalaisille voitto-osuman ottelun ainoalla tasakentällisin tehdyllä maalilla.

Tärkeässä ottelussa putoamispeikon uhan alla avausmaalia saatiin odottaa lähes 30 minuuttia. Itävallan Oliver Setzinger ehti hukata pari loistopaikkaa, ennen kuin alppimaa hyödynsi neljännen ylivoimapelinsä Robert Lukasin siniviivakudilla.

Oman ylivoimapelinsä aikana Norja pääsi hyökkäämään peräti neljällä yhtä vastaan, jonka päätteeksi Jonas Andersen tasoitti 1-1:een. Johtoon Norja meni Anders Bastiansenin ylivoimaohjauksella.

Yksi Norjan avainpelaajista oli edellisestä ottelusta petrannut ja 36 kertaa torjunut maalivahti Pål Grotnes, mutta hänkin oli voimaton, kun Itävallan Daniel Welser tasoitti irtokiekosta kolmannessa erässä. Se ei kuitenkaan riittänyt Itävallalle kuin yhteen sarjapisteeseen Norjan kahta vastaan.

Latvia ryhdistäytyi

Latvia - Ukraina 5-0 (2-0, 2-0, 1-0)

Mytistshi-hallin iltaottelu ei tarjonnut suurta kiekkohuumaa. Putoamisuhan alla terästäytynyt Latvia otti helpon voiton aneemista turnausta pelaavasta Ukrainasta ja siirtyi kolmella pisteellään putoamissarjan kärkipaikalle.

Voittomaaliksi osoittautunut 1-0-osuma syntyi Martin Cipulisin komealla lyöntilaukauksella aivan Ukrainan maalin yläkulmaan. Toisen maalin iski puolustaja Agris Saviels irtokiekosta ylivoimalla.

Latvian maalilla pelannut Edgars Masalskis joutui torjumaan nollapelin eteen 21 kertaa, mutta ei kuitenkaan joutunut järin koville. Sen verran vaisua ukrainalaisten hyökkäyspeli oli.

Masalskisin ohella Latvian hahmo oli puolustaja Olegs Sorokins, joka viimeisteli joukkueensa kolmannen ja neljännen maalin. Etenkin kolmas oli hieno yksilösuoritus, kun Sorokins purjehti omalta siniviivalta b-pisteiden väliin ja yllätti laukauksellaan Ukraina-vahti Vadim Seliverstovin.

Sorokins kasvatti pistetiliään vielä päätöserässä syöttämällä tuhlaajapoika Mikelis Redlihsin vanhanaikaisella iskemän 5-0-osuman.