Jagr matkaa Washingtoniin

NHL / Uutinen
Washington Capitals pisti keskiviikko-iltana NHL-markkinat ja monen NHL-fanin pään sekaisin ilmoittimalla hankkineensa tshekkitähti Jaromir Jagrin Pittsburghista usean pelaajan kaupassa. Tällä kaupalla omistaja Ted Leonsis, jonka haastattelun Jatkoaika eilen julkaisi, lunasti faneille antamansa lupauksen hankkia kesän aikaa "tulivoimaa" joukkueeseen. Samalla markkinointiguru sai organisaatiolleen maailmankuulun lippulaivan.

Viisinkertainen NHL:n pistekuningas Jaromir Jagr siirtyi tänään Washingtoniin yhdessä veteraanipuolustaja Frantisek Kuceran kanssa. Vaihdossa Pittsburghiin siirtyi kolme lupausta ja tulevaisuudessa päätettäviä korvauksia. Washington Postin mukaan Capitals maksoi Pittsburghille käteistä kolme miljoonaa dollaria, kun taas Post-Gazette raportoi Capsien maksavan 5 miljoonaa dollaria kahden seuraavan vuoden aikana. Kumpaakaan tietoa ei ole vielä vahvistettu kummankaan joukkueen taholta.

29-vuotias Jagr on valittu uransa aikana kuusi kertaa allstar-kentälliseen ja voittanut kerran arvostetun Hart Trophyn liigan tärkeimpänä pelaajana. Lisäksi hän on osallistunut allstar-peliin seitsemän kertaa ja voittanut kahdesti Stanley Cupin Pittsburghin paidassa. Jagrin saavutuksiin kuuluu myös Tshekin johdattaminen olympiavoittoon vuoden 1998 olympialaisissa. Koko uransa Pittsburgissa pelannut Jagr on tehnyt peräti 1079 pistettä pelaamissaan 806 pelissä.

Washingtonin GM George McPhee totesi seuran hankkineen erään NHL:n parhaista pelaajista ja parantaneensa Washingtonin hyökkäyspeliä oleellisesti. McPheen mukaan Capitals on kaupan myötä huomattavasti parempi joukkue, ja hän aikoo jatkaa joukkueen kehitystä myös tulevaisuudessa.

33-vuotias Frantisek Kucera on kokenut tshekkipuolustaja, joka on pelannut kuudessa NHL-joukkueessa reilut 400 ottelua. Hän siirtyi viime kauden lopussa Columbuksesta Penguinsiin.

Vaihdossa Pittsburghiin meni kolme lupaavaa nuorukaista, mutta tulevaisuudessa on tulossa myös lisää korvauksia. Keskushyökkäjä Kris Beech oli Washingtonin ensimmäisen kierroksen varaus vuonna 1999, ja hänestä odotetaan kehittyvän allstar-tason pelimies.

Tshekkiläinen keskushyökkäjä Michal Sivek ja puolustaja Ross Lupaschuk ovat puolestaan saman vuoden toisen kierroksen varauksia.

Kaupan syyt olivat melko puhtaasti taloudelliset. Pittsburghilla ei ollut varaa pitää NHL:n kovapalkkaisinta pelaajaa, josta oli Washington lisäksi kiinnostunut ainakin New York Rangers. Vielä keskiviikon Washington Timesin artikkelissa McPhee antoi kommentin, jossa kertoi huhujen Capitalsin kiinnostuksesta olevan puppua

– I don't know where this is coming from but I've had lots of people calling me, Caps general manager George McPhee said last night.

– I think they're using us to get the Rangers to bid up. We are not involved.

Tällöin alkoi jo fanien kova spekulointi netin keskustelupalstoilla, että onkohan Caps kuitenkin mukana kauppakisassa, koska McPhee käytti samaa kieltämismetodia trade deadlinen aikaan hankkiessaan Trevor Lindenin ja Dainius Zubruksen. Eilisiltana McPhee valoitti tapahtumien kulkua(ja samalla lehtilausuntonsa taustaa)sen verran, että kertoi olleensa viikko sitten viimeeksi yhteydessä Penguins-GM Craig Patrickiin. Tiistai-iltana Pittsburgh oli ottanut kuitenkin yhteyttä McPheehin ja siitä lähtien keskustelut olivat todella pyörähtäneet käyntiin.

Mielenkiintoista kaupassa on se, ettei Pittsburgh saanut yhtään "valmista" pelaaja kaupassa vaan pelkästään kolme
lupaavaa junnua. Harvemmin NHL:ssäkään joukkue pystyy hankkimaan itselleen liigan pistekärjen ilman, että menettee omasta kokoonpanostaan ketään. Jagrin siirtyminen samaan konferenssiin voidaan pitää myös jonkinlaisena ihmeenä, mutta syynä konferenssin sisäiseen siirtoon lienee etupäässä se, että läntisen konferenssin joukkueet ovat suurelta osin jo "varustelleet" itsensä tänä kesänä. Pittsburghin GM Patrick myönsikin, että Jagr tullaan kohtaamaan todennäköisesti pudotuspeleissä ja se ei välttämättä tule olemaan hauskaa.

Jagr oli kaupan tapahtumishetkellä Euroopassa, niinpä hänen agenttinsa Mike Garnett välitti tähden tunnot kaupan osalta.

– He wasn't surprised [to be traded], but he was mildly surprised it was to Washington because their name had not been publicly put forward to any degree, but he was quick to respond that it's an excellent organization and a strong hockey club and it's a nice fit for where he's at in his career.

GM McPhee ja Garnett keskustelivat jo alustavasti myös jatkosopimusmahdollisuudesta, mutta kyseiset keskustelut alkanevat luultavimmin vasta kun Jagr on kotiutunut paremmin Capitals-joukkueeseen ja Washingtoniin.

Kaupan avulla Washington vahvistui todella merkittävästi, kun taas Pittsburgh suuntaa katseensa selvästi tulevaisuuteen. Mielenkiintoista on nähdä kuinka veteraanisentteri Adam Oates reagoi Jagr-kauppaan; vieläkö hän haluaa siirtyä muualle vai muuttuuko mieli kokonaan? Jo ennen kauppaa Oates on ottanut lausuntojaan takaisin siinä määrin, että myönsi voivansa jatkaa Washingtonissa mikäli saa jatkosopimuksen. Mikäli Capitals ei saa hankittua selkeää ykkössentteriä Oatesin tilalle, ei joukkue tule kauppaamaan veteraanisentteriä pakolla.

Hankinnat eivät lopu tähän?

Joukkueen omistaja Ted Leonsis antoi lausunnollaan ymmärtää, että Capitals ei ole lopettanut hankintojaan tähän mahtikauppaan.

– We're not done,we're going to continue to try to improve the team.

Selkeää on se, että joukkue tarvitsee ykkössentterin ikääntyvän Oatesin tilalle. Eilinen kauppa, jossa ei siis siirtynyt ketään vakiomiehiä kokoonpanosta, mahdollistaisi edelleen myös jo pitkään huhutun Jason Allisonin hankinnan Bostonista. Oates on ilmoittanut olevansa kiinnostunut päättämään uransa siellä, joten jos sopivat lisukkeet kauppaan löytyvät niin kauppa ei liene mahdoton.

Toinen mahdollisuus on, että Caps ja Pens tekevät lisää kauppaa.

– They have some other needs, and we have some other needs, so that's going to be part of the deal. There's no timetable on it, sanoo GM Patrick Post-Gazettessa.

Tuolla kommentilla hän viittaa Dainius Zubruksen ja Jan Hrdinan mahdolliseen vaihtoon. Luultavimmin Pens kuitenkin ensin katsoo keille tekevät jatkosopimuksen ja vasta sen jälkeen keskustellaan mahdollisista lisäkaupoista.

Washington Post kertoo myös, että Capitals keskustelee tällä hetkellä slovakkiveteraanilaituri Zdeno Cigerin kanssa mahdollisesta sopimuksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle