Jääkiekkoliitolla ei ole urheilujohtoa naisille, miehille on – "Ei järkeä rakentaa norsunluutornia"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen johtaa koko suomalaisen naiskiekon huippu-urheilutoimintaa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen johtaa koko suomalaista huippunaiskiekkoa, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki johtaa vain Leijonia. Myös eri sukupuolten maajoukkuetoiminnan pelaajamäärät ovat hyvin erilaiset.

Suomen jääkiekkoliitolla ei ole urheilujohtoa naisjääkiekolle. Huippu-urheilujohtaja Rauli Uraman tehtävänkuvaan ei kuulu naiskiekkoon liittyviä seikkoja. Kilpailupäällikkö Pirkka Antilan työtehtäviin kuuluu naisten pääsarjan Naisten Liigan kilpailukalenterin luominen, mutta ei varsinainen kilpailutoiminta muutoin.

– Mielestäni meillä on naiskiekon huippu-urheilujohtaja: Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen. Hänen tittelinsä ei ole huippu-urheilujohtaja, mutta hän johtaa naiskiekon huippu-urheilutoimintaa. Ja Urama on omasta aloitteestaan ottanut myös naiskiekkoa asioikseen, kansallisen kattojärjestön toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoo.

– Kun Urama palkattiin vuonna 2012, naiskiekkoa ei varsinaisesti ollut organisaatiokaaviossamme. Hänen tehtävänkuvaansa tulisi päivittää, mistä onkin keskusteltu. Olemme uudistamassa naiskiekon organisaatiotamme. Mutta se työ on vielä kesken, Nurminen taustoittaa.

Miesleijonilla on päävalmentaja erikseen, Lauri Marjamäki. Toimitusjohtaja perustelee epätasapainon naiskiekon ja mieskiekon pelaajamäärän volyymierolla.

– Tyttökiekossahan ei ole virallista sarjajärjestelmääkään, koska niin iso osa tyttöjunioreista pelaa poikien kanssa. Koordinoitavaa ei ole siinä määrin, että olisi järkeä rakentaa norsunluutornia. Panostamme ne varat itse asiaan, Nurminen sanoo.

Naisten Liigan kilpailutoimintaa koordinoi käytännössä pääsarjaseurojen toiminnanjohtajien muodostama johtoryhmä. Aikuisten naisten sarjatasoja ovat lisäksi Mestis ja Suomi-sarja. A-junioreissa on yksi virallinen turnaus, A-tyttöjen SM-turnaus. C-tytöissä samoin. B-, C- ja E-tytöillä on aluesarja.

Jääkiekkoliitolla on kaksi naismaajoukkuetta: A-maajoukkue ja alle 18-vuotiaiden maajoukkue. Liitto hallinnoi kaikkia maajoukkueita ja maan muita virallisia sarjatasoja paitsi miesten pääsarjaa. Suomessa on noin 70 000 miespuolista rekisteröitynyttä jääkiekon harrastajaa ja noin 6 500 naispuolista.

Artikkelia muokattu 1.3.2018 kello 10:50: Lisätty tieto Jääkiekkoliiton järjestämästä tyttöjuniorien sarjatoiminnasta. Artikkelissa luki aiemmin, että vain A-juniori-ikäisillä tytöillä on liiton järjestämää sarjatoimintaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle