Ihalainen ja Välilä ensimmäiset aateloidut naiskiekkoilijat

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen jääkiekkomuseo aateloi Helsingin turnauksen yhteydessä viisi uutta kiekkoleijonaa. Tapahtuma oli kansainvälisestikin historiallinen, sillä ensimmäisen kerran koko maailmassa aateloitiin naiskiekkoilun edustajia.

Tilaisuudessa kunnian sai kiekkoilijoista Marianne Ihalainen, Riikka Välilä, Janne Laukkanen ja Antti Törmänen. Kiekkovaikuttajista jääkiekkomuseon kunniaseinälle nostettiin toimittaja Anssi Koskinen. Samalla jääkiekkomuseo siirtyi uuteen käytäntöön luopumalla aatelointinumeroinnista.

Marianne Ihalainen

Ihalainen edusti urallaan Ilvestä vuosina 1982-2001 pelaten kaikkiaan 379 ottelua. Hän voitti kahdeksan Suomen mestaruutta, neljä hopeaa ja 4 pronssia. Pisteitä SM-uralla tuli 357+307=664.
Ihalaisen pelinumeron 16 jäädytys vuonna 2001 oli ensimmäinen kerta maailmassa kun naiskiekkoilijan paita on nostettu jäähallin kattoon.

Suomen maajoukkueessa maaliahne hyökkääjä pelasi 116 ottelua ja saavutti muuan muassa neljä Euroopan mestaruutta, viisi MM-pronssia ja yhden olympialaisten pronssimitalin.

Riikka Välilä, o.s. Nieminen

Välilä pelasi Suomessa 116 ottelua edustaen viittä eri joukkuetta. Hän pelasi uralla myös Sveitsissä ja Ruotsissa. Suomesta tilille kertyi neljä kultaa ja yksi pronssi. Tehoja hän saalisti hyökkääjän tontilta 179+163=342.

Maaotteluita Välilä pelasi 118 juhlien kolmea EM-kultaa, neljää MM-pronssia ja yhtä olympiapronssia. Naganon olympialaisissa vuonna 1998 Välilä voitti kisojen pistepörssin. Maajoukkueen tehot 109+95=204 oikeuttaa ylivoimaiseen pörssikärkeen Suomen naismaajoukkueessa.

Janne Laukkanen

Laukkanen edusti SM-liigaurallaan Lahden Hockey Reipasta ja HPK:ta. Hän voitti HPK:n pronssikaudella 1993 SM-liigan parhaan puolustajan palkinnon ja hänet valittiin myös kauden tähdistökentälliseen.

NHL:ssä Laukkanen edusti Quebecia, Coloradoa, Ottawaa, Pittsburghia ja Tampa Bayta kausina 1994-2003. Hän poikkesi myös Tshekin liigassa keväällä 1994 pelaten Ceske Budejovicen paidassa seuran playoff-otteluita.

Laukkanen puki Suomen leijonapaidan ylleen 118 kertaa. Hän edusti Suomea neljissä MM-kisoissa ja kolmissa olympialaisissa, joissa saavutti kolme MM-hopeaa ja kaksi olympiapronssia. Lisäksi puolustaja oli mukana vuoden 1991 Kanada Cupin pronssijoukkueessa.

Antti Törmänen

Törmänen pelasi SM-liigassa ja Jokereissa yhdeksän kautta saavuttaen neljä kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. Tehoja 476 SM-liigaottelussa tilille kertyi 154+131=285.

Törmänen pelasi NHL:ssä Ottawan paidassa 50 ottelua kaudella 1995-96, mutta kausi jäi kuitenkin ainoaksi Pohjois-Amerikassa. Loppu-ura kului Jokereissa ja Ruotsissa HV 71:ssä ja Södertäljessä.

Maajoukkueessa Törmänen oli mukana voittamassa Suomen toistaiseksi ainoata maailmanmestaruutta. Lisäksi A-maajoukkueesta muistoiksi jäi kaksi MM-hopeaa vuosilta 1998 ja 1999 sekä yksi olympiapronssi Naganosta vuodelta 1998. Kaiken kaikkiaan otteluita miesten maajoukkueessa kertyi 106.

Anssi Koskinen

Suurelle yleisölle Koskinen tuli tunnetuksi televisiotoimittajana. Hän toimi 1960-luvulta alkaen mm. Lätkäruudun toimittajana sekä osallistui vuoden 1965 jääkiekon MM-kisojen selostustiimiin. Koskinen on toiminut pitkällä urallaan myös SM-sarjaseurojen sekä SM-liigan hallituksen jäsenenä ja Suomen Jääkiekkoliiton liittokokousedustajana.

Aktiiviurallaan 1950-luvulla Koskinen pelasi ja valmensi SM-sarjassa Tampereella TK-V:n joukkueessa sekä poikkesi yhdeksi kaudeksi edustamaan Jönköpingiä Ruotsin kiekkoliigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle