Harvinaislaatuinen tilanne Suomi-kiekossa: maahanmuuttovirasto ajaa ulkomaalaisvahvistuksen pois maasta

Muut Sarjat / Uutinen
KJT:n meksikolaispelaajat Bertha Gonzalez ja Maria Chavez (oik.) lähtevät Suomesta.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Maahanmuuttovirasto on puuttunut peliin Naisten Liigassa. KJT:n meksikolaispelaaja Maria Chavez on käännytetty kotimaahansa. Hän joutuu poistumaan Suomesta lauantaina. KJT menettää samalla myös toisen meksikolaishyökkääjänsä Bertha Gonzalezin, joka on päättänyt itse lähteä Chavezin kanssa.

Naisten Liigassa on käsillä harvinainen tilanne. KJT:n Facebook-sivulla julkaistu tiedote kertoo, että seuran meksikolainen hyökkääjä Maria Chavez on käännytetty maasta. Maahanmuuttovirasto siis hylkäsi Chavezin hakemuksen työperäisestä oleskeluluvasta, ja Chavez joutuu poistumaan Suomesta.

KJT:ssa pelaa myös toinen meksikolaishyökkääjä Bertha Gonzalez. Apu-lehti kertoo, että Gonzalesin hakemuksen käsittely on vielä kesken, mutta pelaajat päättivät matkustaa yhdessä pois Suomesta. He poistuvat maasta lauantaina 20. tammikuuta.

− KJT Naiset on tänä syksynä havainnut että vaikka pelaaja asuisi perhemajoituksessa täydellä ylläpidolla, olisi täysin vakuutettu kaiken mahdollisen sairaanhoidon osalta ja pelaisi jääkiekkoa omilla rahoillaan määräaikaisesti Suomessa, hän ei saa oleskeluunsa oikeutusta, jos hänellä ei ole työpaikkaa. Työpaikan järjestämiseen taas eivät joukkueen resurssit tällä hetkellä riittäneet, tiedotteessa todetaan.

− On hyvin hankalaa järjestää työpaikkaa ulkomaalaiselle, joka ei puhu suomea ja jota ei hakuvaiheessa ole vielä tavannut. Kun kyseessä on aikuinen urheilija, eikä joukkueella ole varaa maksaa palkkaa, on haettava työperäistä oleskelulupaa, vaikka urheilijan oma varallisuus sallisi elää kauden Suomessa ilman töitä, tiedote kertoo.

Tilanne on erittäin harvinainen paitsi suomalaisessa urheilussa, ennen kaikkea jääkiekossa. Yleensä ulkomaalaisvahvistukset saavat oleskeluluvan, koska urheilu voidaan katsoa heidän työkseen. KJT Naisten ja seuran puheenjohtaja Janne Mellin toteaa tiedotteessa, että:

– Maahanmuuttoa - lakia tai sen tulkintaa – tulisi muuttaa siten, että se mahdollistaisi urheilijoiden harjoittelun omalla kustannuksellaan Suomessa ilman työluvan tarvetta. Nykyinen maahanmuuttolaki ja viranomaisten tulkinta siitä tekee käytännössä melko mahdottomaksi Euroopan ulkopuolelta tulevien naispelaajien jääkiekon pelaamisen Suomessa.

KJT Naiset pyrkii saamaan alulle kansalaisaloitteen saadakseen muutoksen järjestelmään, jossa seuran sanojen mukaan Suomi ajaa urheilijoita pois maasta.

Molemmat hyökkääjät pelasivat Naisten Liigassa 17 ottelua ja tekivät yhden maalin. Chavezille kirjattiin 29 rangaistusminuuttia ja Gonzalezille 27.

» Lähetä palautetta toimitukselle