Fredrik Norrena, TPS

LIIGA / Uutinen

TPS:n aliarvostettu maalivahti Fredrik Norrena on Jatkoajan Viikon Pelaaja. Yksi päästetty maali kolmessa voitokkaassa pudotuspelissä on ohittamaton suoritus.

Norrena aloitti uransa aikuisten sarjoissa kakkosdivisioonassa, Lepplax IFK:n riveissä kaudella 89-90 ja siirtyi Turkuun 92-93, jossa pelejä kertyi myös Kiekko-67:n ja Tepsin A-junioreiden kokoonpanossa.

Norrenan läpimurtokausi oli 94-95, jolloin hän puki 26:een runkosarjan otteluun ja 13:een pudotuspeliin kevätkaudella, vieden paikan Jouni Rokamalta TPS:n ykkösmaalivahtina. Norrena kuitenkin menetti torjuntavastuun välierissä. Finaaleissa jälleen Norrenaan luottanut TPS ei tehnyt virhettä, vaan Norrena torjui Tepsin Suomen Mestariksi.

Kaudella 95-96 Norrena aloitti TPS:n ykkösmaalivahtina, mutta putosi lopulta keväällä kolmoseksi saakka nykyisin Ottawa Senatorsissa pelaavan Jani Hurmeen lyötyä itsensä läpi.

Kausi 96-97 alkoi Norrenalta vähäisen peliajan merkeissä, ja hän lähtikin Ruotsiin, AIK:hon, sinne siirtyneen Miikka Kiprusoffin loukkaannuttua. Seuraavalla kaudella Norrena pelasi Rauman Lukossa.

98-99 toi Fredrik Norrenan takaisin Turun Palloseuraan, jonne hänet hankittiin ykkösmaalivahdiksi. AIK:ssa ongelmiin ajautuneen, nykyisen San Jose Sharksin kakkosmaalivahti Miikka Kiprusoffin paluu Turkuun muutti kuitenkin tilanteen, vaikka Norrena saikin pelata 20:ssa pelissä runkosarjassa. Pudotuspeleissä Miikka Kiprusoff vei Turkulaiset loppuun saakka.

Viime kaudella Norrenan kaavailtiin jakavan vastuun Kimmo Lecklinin kanssa, mutta Norrena loukkaantui kesällä ja oli sivussa pitkään syyskaudella. Lecklinkään ei vakuuttanut ja ykkösmaalivahdiksi nousikin juniori-ikäinen Antero Niittymäki. Norrena palasi torjuntavastuuseen, mutta epäonnistui pudotuspeleissä ja joutui lopulta ulos kokoonpanosta. Sittemmin Norrena on kertonut syyn olleen tasapainohäiriössä, josta hän ei kertonut valmennusjohdolle, pettäen näin heidän luottamuksensa.

Tällä kaudella Norrena pelasi runkosarjassa 39 ottelua. Hänen torjuntaprosenttinsa oli Liigan toiseksi paras 93,13% ja päästettyjen maalien keskiarvo komea 1,75 - Liigan ykkönen.

Pudotuspelien alettua Norrena on pelannut kolme peliä, voittanut ne kaikki ja päästänyt taakseen vain yhden ainoan maalin. Mahtava suoritus jonka perusteella Jatkoaika valitsi hänet viikon pelaajaksi.

Norrenan aliarvostus selittynee suurelta osin sillä, että Norrena on aina joutunut taistelemaan ankarasti ja kovien miesten kanssa peliajasta Palloseuran maalin suulla. Jani Hurme ja Miikka Kiprusoff pelaavat nyt NHL:ssä. Myös käsitys TPS:n puolustuksen rautaisuudesta on syönyt miehen arvostusta, ja valitettavan usein unohdetaan, että väite kenen tahansa pärjäämisestä TPS:n maalin suulla on helppo kumota jo pelkästään tilastojenkin avulla. Tällä kaudella TPS:n toinen maalivahti, Antero Niittymäki, ei ole onnistunut läheskään Norrenan tavoin, vaan hänen torjuntaprosenttinsa (90,69%) ja päästettyjen maalien keskiarvonsa (2,48) ovat merkittävästi Norrenaa heikommat.

Fredrik Norrenalla on kolme SM-kultaa ja kaksi hopeaa. Euroopan Cupin voitto vuodelta 94 ja pronssia kaudelta 95, sekä EHL -liigan pronssi kaudelta 2000.

Norrena on syntynyt 29. marraskuuta 1973, Pietarsaaressa. Hän on yksi liigan akateemisista, sillä hän on kirjoilla Åbo Akademissa. Hän kirjoitti aikanaan yo-kirjoituksissa neljä laudaturia. Norrena pitää omaa Gold in the net -nimistä maalivahtikoulua.

Bubbling under:

Hyvä maalivahti on pudotuspeleissä puoli joukkuetta, väittää kulunut hokema. Ari Ahonen, HIFK ja Markus Korhonen, Kärpät ovat pudotuspelien alettua olleet juuri sellaisia maalivahteja, jollaisten otteita seuratessa lienee moinen käsitys syntynyt.

Tappara-Lukko-sarjasta haluamme nostaa myös esille yhden pelaajan, kirvesrintaisten Tuukka Mäntylän. Pienikokoinen Mäntylä oli eittämättä ottelusarjan ykköspelaaja iskettyään viikonlopun molemmissa peleissä maalin erittäin tärkeään paikkaan, ja pelattuaan oman puolustuspään varmasti kuin kokeneempikin konkari. Parrunpätkästä on kasvanut Tappara-puolustuksen johtotähti.

Jatkoaika haluaa kiittää nimimerkki Poweria, korvaamattomasta avusta tämän jutun kirjoittamisessa. Kiitos.

» Lähetä palautetta toimitukselle