Floridan lämpö sulatti kohmeiset kädet, Readille hattutemppu

Matt Read iski uransa ensimmäisen hattutempun.
Floridassa iskivät yhteen kotijoukkue Panthers ja maalinteon kanssa kauden ensimmäisissä peleissä tuskaillut Flyers. Kotijoukkueelle ei jätetty mahdollisuuksia, kun pisteet matkasivat selvin lukemin Philadelphiaan. Calgary Miikka Kiprusoff torjui joukkueelleen kauden avausvoiton.

Floridassa vierailijat aloittivat räväkästi ja jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen Jose Theodore sai kaivaa kiekkoa maalistaan. Maali syntyi Flyersin pelatessa viidellä kolmea vastaan.

Tukalaan tilanteeseen Floridan ajoi Jack Skille. Hyökkääjä huitoi alivoimalla Jakub Voracekilta mailan pois käsistä kiekon ollessa Ilja Bryzgalovin vartioiman maalin takana. Claude Giroux ja Kimmo Timonen vaihtoivat ovelasti paikkaa viivassa ja kuopiolainen lähetti nopean rannelaukauksen kohti maalia. Kiekko upposi Wayne Simmondsin ohjauksesta voimattomaksi jääneen Theodoren ohi Panthers-maaliin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin verkko heilui taas. Matt Read käytti kovaa luistelunopeuttaan hyödyksi kiihdyttäen koko kentän läpi. Simmondsin ajaessa maalille Read harhautti Florida-puolustuksen ja ampui näyttävän yksilösuorituksen päätteeksi 2-0-maalin. Maalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin maalivahti Bryzgalov.

Kauden ensimmäisen ottelunsa pelannut Daniel Briere oli lähellä kasvattaa karkumatkan jo kolmeen maaliin. Pienestä kulmasta lähetetty laukaus viuhui aivan maaliviivaa pitkin ja kimposi vierailijoiden harmiksi tolpasta ulos.

Florida näytti erän lopussa painavan kavennusmaalin vaikka väkisin. Ensin Peter Mueller pääsi kasvotusten Bryzgalovin kanssa. Heti perään tulokas Jonathan Huberdeau suti irtokiekon maalin edestä niukasti ohi. Toisessa päädyssä sen sijaan toinen tulokas oli terävämpänä. Tye McGinnin uran ensimmäinen NHL-maali syntyi komealla ohjauksella. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin vieraiden tukevassa 3-0-johdossa.

Toinen erä piristyi lopussa, Read aloitti kolmannen kolmannellaan

Toiseen erään isäntäjoukkue vaihtoi Scott Clemmensenin maalille. Jäähyjen sävyttämä erä ei tarjonnut kovinkaan loistokasta kiekkoa aluksi. Pitkään näyttikin, että huippuhetkistä vastastaavat lähinnä maalivahdit, jotka venyttivät muutaman varsin mallikkaan torjunnan mieheen.

Ottelu repesi kuitenkin aivan viimeisillä hetkillä. Ensin Read iski pomppivan kiekon ilmasta Clemmensenin jalkojen välistä verkon perukoille. Heti perään Flyersillä oli mahdollisuus kasvattaa johtoaan entisestään, mutta Panthers-kapteeni Ed Jovanovski teki Voracekin yritykset turhiksi. Kiekonriisto kääntyi nopeasti ja Mueller onnistui rikkomaan Bryzgalovin nollapelin läpiajosta. Luke Schenn kasvatti Flyers-johdon kuitenkin takaisin neljään maaliin vain 13 sekuntia ennen summeria.

Kolmas erä alkoi kuten ensimmäinenkin. Alle minuutin pelin jälkeen kiekko oli jälleen Florida-maalissa ja maalintekijänä illan hahmo Read. Hattutemppu oli pikakiiturille NHL-uran ensimmäinen. Hieman ennen päätöserän puoliväliä Flyers jatkoi vielä isäntien nöyryytystä, kun Ruslan Fedotenko teki ottelun viimeiseksi jääneen 7-1-maalin. Runsasmaalisessa ottelussa Timoselle merkittiin yksi syöttöpiste.

Chicago pysyi voittamattomana, Marleau historialliseen saavutukseen

Chicago Blackhawks otti jo kauden viidennen voittonsa yhtä monesta ottelusta kaatamalla Columbuksen 2-3. Patrick Kane jatkoi kauden alusta alkanutta pisteputkeaan kahdella syöttöpisteellä.

Tämän hetken puhutuin nimi pisteputkissa on varmasti Kanen kaima, San Josen Patrick Marleau. Kanadalaishyökkääjä onnistui maalinteossa jälleen kahdesti, kuten kolmessa aiemmassakin pelissä. Neljän pelin jälkeen kasassa on kahdeksan maalia ja niiden päälle vielä kolme syöttöpistettä. Liigan historiassa on vain kertaalleen aiemmin onnistuttu viettämään vähintään kahden maalin iltaa neljässä ensimmäisessä ottelussa. Ottawan Cy Denneny onnistui tässä kaudella 1917-1918 ja saa nyt jakaa ennätyksen Marleaun kanssa. San Josen Antti Niemi oli varamaalivahtina, kun Sharks kukisti Coloradon 4-0. Sharksin maalilla saksalainen Thomas Greiss pysäytti kaikki 24 laukausta ja torjui uransa ensimmäisen nollapelin.

Suomalaisista Timosen lisäksi tehopisteille ylsivät Phoenixin Lauri Korpikoski ja Anaheimin kaksikko Teemu Selänne-Saku Koivu. Dallasin Kari Lehtonen oli luukkuvahdin roolissa, kun St. Louis Blues haki pisteet American Airlines Centeristä 3-4. Calgaryn maalilla Miikka Kiprusoff torjui joukkueelleen kauden avausvoiton 17 torjunnalla.

SAN JOSE - COLORADO 4-0
NY RANGERS - TORONTO 5-2
COLUMBUS - CHICAGO 2-3
FLORIDA - PHILADELPHIA 1-7
DALLAS - ST. LOUIS 3-4
PHOENIX - LOS ANGELES 2-4
CALGARY - EDMONTON 4-3
ANAHEIM - NASHVILLE 3-2 vl.