Filppula ja Rinne debytoivat NHL:ssä

Yön NHL-kierroksen mielenkiintoisimmiksi suomalaisnimiksi nousivat Nashvillen maalivahti Pekka Rinne ja Detroitin keskushyökkääjä Valtteri Filppula. Molemmat pelasivat ensimmäiset NHL-ottelunsa ja selviytyivät urakastaan kunnialla. Rinne nappasi ensimmäisestä ottelusta ensimmäisen voittonsa. Filppula puolestaan jäi vähälle peliajalle, mutta sai silti tililleen ensimmäisen NHL-pisteen syötettyään Daniel Clearyn tekemän maalin.

Carolina- Columbus 2-1

Carolina otti niukan voiton viime peleissä piristymisen merkkejä esittäneeltä Columbukselta veteraanihyökkääjä Rod Brind’Amourin vahvan työn ansiosta. Carolinan henkinen johtaja teki kotijoukkueen kummatkin maalit, ja sveitsiläismaalivahti Martin Gerber torjui 25 kertaa. Voitto kotona ei viime aikoina ole ollut Carolinalle itsestäänselvyys. Takana oli neljä tappiota kuudesta kotipelistä. Kovasta taistelusta huolimatta Columbus häviää pelejä niukasti. Startin saanut kakkosmaalivahti Pascal Leclaire torjui 30 kertaa, mutta maalinteko ontui.

Columbuksella oli avauserässä mahdollisuus mennä johtoon kahden miehen ylivoimalla, mutta erä jäi lopulta maalittomaksi. Ottelun ja Carolinan avausmaali syntyi toisella periodilla. Osuman tekijäksi merkittiin aluksi pistelinko Cory Stillman, mutta oikea isä oli Brind’Amour. Carolina pelasi kahden miehen ylivoimalla, kun Stillman laukoi Whitneyn syötöstä. Räkämaaleja kasoittain urallaan tehnyt Brind’Amour ohjasi kiekon sisään ja vei kotijoukkueen johtoon.

Ottelun voittomaali syntyi vain muutaman minuutin kuluttua. Brind’Amour taisteli kiekon puolustaja Aaron Wardille, meni maalin taakse ja otti siellä Wardin syötön vastaan. Sitten Brind’Amour nousi maalin eteen ja iski ratkaisun. Kolmannen erän alussa nähtiin maali yllättävältä taholta. Harvoin maalaava Mike Rupp katkaisi Carolinan pelaajan syötön, nousi maalipaikalle ja harhautti Gerberin ulos tilanteesta.

- Meidän pitää voittaa nämä kaikki pelit. Pitkästä kotiottelujen putkesta on otettava kaikki irti, suunnitteli Carolinan valmentaja Peter Laviolette tulevaa.
- Me emme pelanneet huonoa peliä, mutta he pelasivat hyvin. Lopputulos oli, että hävisimme, Leclaire pyöritteli.

Dallas nopeasti takaisin voittojen tielle

Ottawa- Dallas 0-2

Dallas Stars jatkoi vieraskiertuettaan ottamalla puhtaan voiton Ottawasta, joka taas oli palannut juuri pelireissultaan lännestä. Tulikuuma Dallas jäähtyi vähän hävittyään edellisessä pelissä Buffalolle, mutta palasi nyt omalle tasolleen. Ratkaisijat olivat tuttuja nimiä: Marty Turco oli maalissa hyvä, Brenden Morrow ja Jere Lehtinen maalasivat. Turco tarvitsi 25 torjuntaa nollapeliinsä. Ottawa pelasi edelleen ilman Jason Spezzaa ja Wade Reddeniä. Ottawan maalia vartioi Ray Emery.

Dallas karkasi lopulliseksi osoittautuneeseen johtoon avauserässä ylivoimalla. Stu Barnes pääsi laukomaan, mutta Emery torjui. Torjunnasta kiekko kimposi ilmaan. Taistelija Morrow oli valppaana ja pudotti kiekon hanskallaan maahan. Tämän jälkeen hän ampui laatan maaliin.

Ottawa piristyi kolmannessa erässä ja pääsi hetkittäin painostamaan. Varsinkin ylivoimalla Marty Turco ajettiin ahtaalle. Parhaat paikat oli jättipuolustaja Zdeno Charalla, joka osui kerran tolppaan. Ratkaisu syntyi lopulta hieman omituisesti, kun kiekko kimposi rikkinäisestä mailasta Ottawan maalin eteen, jonne syntyi torikokous. Jere Lehtinen pääsi upottamaan pelivälineen verkkoon ja ratkaisi näin pisteiden kohtalon.

New Jersey- Atlanta 2-3 ja.

New Jersey kärsi jo viidennen tappion kuudessa viime pelissä. Kotijoukkue otti selkäänsä Atlantalta, joka on heräämässä alkukauden koomastaan. Atlantan voitto tuli viisi sekuntia ennen jatkoajan loppua. Vieraat olivat laukausten perusteella hieman niskan päällä, sillä kotijoukkueen maalivahti Martin Brodeur joutui torjumaan 30 kertaa, kun taas Michael Garnetille riitti 24 koppia. Varsinkin kaksi ensimmäistä erää menivät Atlantan merkeissä.

Devils pääsi avaamaan maalihanat avauserän lopussa. Brian Giontan laukaus osui Scott Gomeziin ja kimposi hänestä Garnettin kypärään ja sitä kautta maaliin. J.P Vigier tasoitti kolmannessa erässä ampumalla kiekon siniviivalta sisään. Kolmannessa erässä Ilja Kovaltshuk vei vieraat ensimmäisen kerran johtoon. Venäläishyökkääjän laukaus livahti Brodeurin jalkojen välistä maaliin. Brodeurilla on viime peleissä ollut vaikeuksia tukkia patjojenvälejä.

Onnekkaiden maalien ilta jatkui tasoituksessa. Alex Mogilny yritys tehdä vanhanaikainen ei aivan onnistunut, mutta kiekko kimposi Atlantan omista pelaajista taas Garnetin kypärään ja sitten maaliin. Jatkoajalla Marian Hossa pääsi yrittämään ratkaisua rangaistuslaukauksesta, mutta Brodeur esti juhlat vielä tuolloin. Marc Savard teki lopulta voittomaalin ylivoimalla ja lämärillä.

Minnesotalle maalinteko on tuskaa

Minnesota- Boston 2-3

Minnesotan häviö kotonaan Bostonille rumensi joukkueen tilastoja entisestään. Minnesota on voittanut nyt yhdeksästä viime pelistä vain kaksi, eikö ole putken aikana tehnyt kertaakaan enempää kuin kaksi maalia. Tällä kertaa Minnesotan turmioksi tuli Marco Sturm.

Maalinteko aloitettiin avauserän puolivälissä, kun Marc Chouinard antoi sokkosyötön ja Brian Rolston laukoi kotijoukkueen ylivoimalla johtoon. Ylivoima onkin osa-alue, joka Minnesotalla on kaiken murheen keskellä toiminut: 15 viime pelissä Wild on onnistunut 14 pelissä tekemään yv-maalin. Boston tasoitti vain puolentoista minuutin kuluttua kotijoukkueen johtomaalista. Brian Leetch laukoi kiekon Minnesotan päätyyn. Kiekko kuitenkin kimposi laidoista maalin eteen, ja maalivahti Manny Fernandez ei ehtinyt estämään Patrice Bergeronin laukausta, joka meni maaliin.

Alex Zhamnov vei Bostonin toisessa erässä ensi kertaa johtoon. Hän ohjasi Tom Fitzgeraldin vedon sisään. Rolstonilla oli hyvä mahdollisuus tasoittaa, mutta Fernanderz torjui alivoimaläpiajon. Tasoihin Minnesota kuitenkin tuli vielä toisessa erässä. Randy Robitaille upotti sisään Kurtis Fosterin ampuman laukauksen paluukiekon. Kolmannessa erässä Sturm ohjasi sisään David Tanaben laukauksen ja takasi voiton vierasjoukkueelle. Bostonin maalissa oli Andrew Raycroft, joka torjui 29 kertaa.

Mikko Koivu Min, +/-0, 11:31

Rinne debytoi voitolla

Nashville-Chicago 5-3

Nashvillen Pekka Rinteen ensimmäinen NHL-ottelu toi mukanaan heti voiton. Rinne torjui 35 kertaa Nashvillen voittaessa Chicagon. Ottelun alku ei ollut Nashvillelle helppo. Chicago karkasi alivoimamaalilla johtoon, kun peliä oli pelattu vasta 2.29. Maalissa oli mukana hieman onneakin, sillä Bell nappasi Pavel Vorobjevin poikittaissyötön ilmasta mukaansa.

Nashvillen tasoitusta saatiin odotella toiseen erään asti. Se syntyi ajassa 21.32, kun Paul Kariyalle pelattiin paikka b-pisteen sisäkaarelle, josta lauottu rannelaukaus upposi verkkoon.

Toisen erän ylitettyä puolivälin Nashville onnistui vielä kahdesti. Martin Erat vei Nashvillen johtoon tasan yhdeksän minuuttia Kariyan osuman jälkeen päästyään ensimmäisenä kiinni Craig Andersonin torjumaan kiekkoon. Predatorsin kolmannesta osumasta vastasi Yanic Perreault. Kimmo Timonen antoi kovan syötön maalin kulmalle Steve Sullivanille, joka jatkoi nopeasti takatolpalle unohtuneelle Perreaultille. Perreaultilla oli helppo työ pistää kiekko maaliin.

Kolmannen erän alussa Nashvillen Vernon Fiddler ehti nousunsa päätteeksi viedä joukkueensa jo kolmen maalin karkumatkalle. Chicago ei kuitenkaan luovuttanut vaan Tyler Arnason kavensi rannelaukauksella ja ajassa 46.17 Chicago tasoitti ylivoimalla. Maalintekijänä viivalta hyvin kohti maalia noussut Anton Babchuk, jolle Matthew Barnaby tarjoili maalin takaa maukkaan syötön.

Nashville iski kuitenkin vielä kerran ja katkaisi Chicagon selkärangan. Maalintekijänä läpiajoon ylivoimalla päässyt Steve Sullivan.

Komean pelin pelannut Rinne kutsuttiin Nashvillen avuksi vasta keskiviikkona.

-Minulle kerrottiin aamujäillä, että pelaisin. Sen jälkeen päivä oli melko normaali pelipäivä minulle. Olin hyvin jännittynyt, mutta kiekon tiputtua ei ole aikaa ajatella sellaista. Jos ajattelet, sinut voitetaan.

Kimmo Timonen, NSH: 0+2, +1, 0 PIM jääaika: 24.36

Pekka Rinne, NSH: 35 torjuntaa, 3 PM, 92,1%

Valtteri Filppulalle syöttöpiste ensimmäisessä NHL-ottelussa

Florida-Detroit 3-2 ja.

Valtteri Filppulasta tuli ensimmäinen Detroitin paidassa NHL:n runkosarjaa pelannut suomalaispelaaja. Filppula nappasi ottelussa Floridaa vastaan syöttöpisteen kolmannessa erässä syntyneeseen Daniel Clearyn maaliin, joka tasoitti ottelun lukemiin 1-1.

Gary Roberts aloitti ottelun maalinteon. Robertsille pelattiin paikka ylivoimalla ja terävä laukaus b-pisteen kaarelta yllätti Chris Osgoodin. Tasoitus syntyi kun Filppula heitti kiekon keskialueelta hyökkäyspäätyyn ja ensimmäisenä tilanteeseen ehtinyt Cleary jatkoi kiekon yhdellä kosketuksella maaliin. Floridan avausmaalin oli tehnyt Gary Roberts ottelun toisessa erässä.

Florida meni johtoon kolmannen erän puolivälin jälkeen. Rostislav Olesz sai kiekon omassa päädyssä ja luisteli aina Detroitin päädyn b-pisteelle asti, josta laukoi ranteella kiekon maaliin. Detroitin tasoitusta saatiin odottaa aikaa 58.58. Pavel Datsjuk syötti päätyviivalla päivystäneelle Henrik Zetterbergille, joka nousi muutamalla potkulla maalille tasoittamaan pelin.

Jatkoajalla ratkaisijaksi nousi Olli Jokinen. Jokinen pelasi jatkoajan ylivoimassa viivamiehen paikalla, josta lähetti kovan laukauksen. Kovassa maskissa ollut Osgood oli vailla mahdollisuuksia. Jokinen oli syystäkin tyytyväinen Itäisessä konferenssissa kolmanneksi viimeisenä olevan joukkueensa voitosta:

-Tekee hyvää itseluottamuksellemme, että pystymme voittamaan tällaisia pelejä. Etenkin Detroitin kaltaisia joukkueita vastaan. Kaikki pelit loppuvuoden ajan ovat meille kuin pudotuspelejä.

Olli Jokinen, FLA: 1+0, +1, 0 PIM, jääaika: 19.42

Valtteri Filppula, DET: 0+1, +/-0, 2 PIM, jääaika: 4.05

Tampa Baylle vierasvoitto Phoenixista

Phoenix-Tampa Bay 1-3

Tampa Bay aloitti maalinteon ajassa 6.03, kun maalille unohtunut Fredrik Modin pääsi ohjamaan Brad Richardsin syötön maaliin kenenkään estämättä. Toisen maalinsa Lightning teki toisessa erässä ylivoimahyökkäyksestä. Vincent LeCavalier toi kiekkoa ja teki oman ratkaisun, mikä kannatti. Curtis Joseph Phoenix-maalilla ei ehtinyt LeCavalierin vedon tielle, vaan kiekko painui verkkoon.

-Puolustaja valitsi DiMaion, joten päätin ampua, kommentoi LeCavalier ratkaisuaan.

Kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa Tampa Bay karkasi jo kolmen maalin johtoon. Martin St. Louis toi kiekon vasemmalta alueelle sisään ja odotti toisesta aallosta noussutta Ruslan Fedotenkoa. Phoenix-puolustus myöhästyi täpärästi ja Fedotenkon nopea laukaus sujahti maaliin.

Phoenixin ainokaiseksi jääneen osuman viimeisteli Geoff Sanderson. Sanderson oli ensimmäisenä paikalla kiekossa, jonka Sean Burke torjui suoraan eteensä.

Edmonton vahvempi kanadalaisjoukkueiden kohtaamisessa

Edmonton-Montreal 5-3

Kanadalaisten joukkueiden kohtaamisessa maalinteon aloitti Edmonton. Ensimmäisen maalin sai nimiinsä Marc-Andre Bergeron, joka laukoi kiekon ylivoimalla ohi Jose Theodoren. Osuma syntyi ajassa 7.21.

Montrealin kuittia jouduttiin odottamaan vain reilu minuutti. Ajassa 8.32 hyvällä vauhdilla Oilersin alueelle päässyt Garth Murray tasoitti ottelun puolustajan jaloista lähteneellä vedolla.

Erän viimeisen maalin iski Montrealin Michael Ryder, jolla oli kahden miehen ylivoimalla helppo työ nostaa kiekko takatolpalta maaliin.

Toisessa erässä Christopher Higgins vei Canadiensin kahden maalin johtoon vanhanaikaisella. Tällä kertaa oli Edmontonin vuoro kuitata nopeasti. Raffi Torres ehti ensimmäisenä viivalauksen jälkeen maalinsuulla pomppineeseen kiekkoon ja toi Edmontonin jälleen maalin päähän.

Tämän jälkeen ottelu kulki ilman osumia reilun erän verran. Ajassa 46.05 Edmontonin onnistui nousta tasoihin. Oilers sai pidettyä paineen alueella Theodoren ja Montrealin puolustuksen purkuyrityksistä huolimatta. Kiekko pelattiin maalin takaa Fernando Pisanille, joka tasoitti pelin.

Voittomaali nähtiin ajassa 58.37. Edmonton pelasi ylivoimaa ja pyörittäjän paikalla b-pisteen kaarella pelannut Ethan Moreau päätti yrittää omaa ratkaisua. Se kannatti, sillä kiekko meni etukulmasta sisään. Loppulukemat tyhjään verkkoon viimeisteli erän toisen osumansa tehnyt Pisani.

Edmontonilla on voiton jälkeen kasassa 38 pistettä.

Flyers hävisi Vancouverille ja menetti miehiä sairastuvalle

Philadelphia-Vancouver 4-5

Philadelphian ja Vancouverin välisen ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erän alussa. Philadelphia lähti erään maalin johtoasemassa, mutta Vancouver kiri nopeasti ohi. Ajassa 43.29 Markus Näslund tasoitti ottelun ja 37 sekuntia myöhemmin Anson Carter vei Canucksin 4-3-johtoon.

Carterin toinen maali syntyi vielä ennen erän puoliväliä. Carter päätti ylivoimahyökkäyksen maaliin puolustajan estelyistä huolimatta.

Philadelphia onnistui vielä kaventamaan ottelun. Sami Kapanen oli maalin edessä ja sai mailansa siniviivalaukauksen väliin. Kapasen maali oli kauden kolmas. Lisäksi Kapanen sai ottelussa tililleen syöttöpisteen, joten Kapasella on koossa kahdeksan pistettä kymmenestä ottelusta.

Maalin jälkeen Philadelphia pystyi vielä luomaan painetta Canucks-maalille. Osumia ei kuitenkaan enää syntynyt, joten Canuks nappasi arvokkaat pisteet.

Flyersin sairastuvalla alkaa olla tunkua, sillä maalivahti Robert Esche sekä hyökkääjät Mike Richards ja Jeff Carter joutuivat jättämään ottelun kesken loukkaantumisten vuoksi. Loukkaantumisten vuoksi Flyersin kokoonpanosta puuttuivat myös Keith Primeau, Eric Desjardins, Joni Pitkänen, Simon Gagne, Turner Stevenson ja Donald Brashear.

Sami Salo, VAN: 0+0, +1, 0 PIM, jääaika: 26.11

Sami Kapanen, PHI: 1+1, +1, 0 PIM, jääaika: 24.52