Erikoistilanteet pelastivat pelin Penguinsille

Tomas Vokoun kesti ensimmäisen pelin rynnistykset.
Pittsburgh Penguins avasi itäisen konferenssin semifinaalit voitolla Ottawa Senatorsista maalein 4-1. Ratkaisut tapahtuivat erikoistilanteista.

Itäisen konferenssin semifinaalit alkoivat Pittsburghissa, missä Pittsburgh Penguins ja Ottawa Senators kohtasivat. Ottawa on ainoa kanadalaisjoukkue, joka selvisi jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta. Joukkue ei saanut aivan parasta mahdollista alkua ottelulle, sillä heti ensimmäisellä minuutilla sille vihellettiin rangaistus Penguinsin painostuksen jälkeen.

Ylivoiman turvin Penguins otti 1-0-johdon, kun ottelu oli edennyt vasta kolmannelle minuutille. Ennen maalia Craig Anderson oli ehtinyt ottaa tukun hyviä torjuntoja Pittsburghin ykköspyssyjä vastaan. Paul Martinin kuti kuitenkin otti kimmokkeen Ottawan omasta miehestä ja muutti suuntaa, eikä Andersonilla ollut sitä vastaan mahdollisuuksia.

Tasoitusmaalia ei tarvinnut kauan odotella. Erik Condra toimitti kiekon maalille ja se pomppasi Tomas Vokounin patjan yli maaliviivan tuntumaan. Siitä sen bongasi Colin Greening ja työnsi sisään. Alun Pittsburgh-painostuksen jälkeen Ottawa pääsi pelirytmiin kiinni, mutta kiekonmenetys omassa päädyssä kostautui joukkueelle.

Jevgeni Malkin pääsi laittamaan Chris Kunitzin vedon sisään ja Penguins johti 2-1. Senators sai ensimmäisen ylivoimatilaisuutensa sen jälkeen, kun se ensin sai aikaan mylläkän vastustajan maalilla ja Tyler Kennedy rikkoi kahden minuutin arvoisesti tarjotessaan maalin edustalla poikittaista mailaa. Ottawan yrityksestä huolimatta numerot taululla säilyivät ennallaan.

Senators hallitsee, Penguins maalaa

Toisessa erässä Chris Neil jatkoi siitä, mihin ensimmäisessä erässä jo jäi. Neil jakoi ympäriinsä kovuutta ja laittoi vastustajan varpailleen. Neilin taklausten kohteeksi joutuivat niin Malkin kuin Sidney Crosby, vaikka viimeksi mainittu ehti joskus myös pois alta.

Ote oli erässä vahvasti Ottawalla, joka piti kiekkoa hallussaan ja teki vastustajan hyökkäykset tyhjiksi. Penguinsin harrastama "kiekko päätyyn ja kaikki perään" oli tehotonta, sillä Anderson pystyi pysäyttämään kiekon maalinsa takana, ja puolustus avasi nopeasti. Myöskään keskialueella ei annettu vastustajalle tilaa. Peli pyöri Ottawan ehdoilla.

Ottawan harmiksi joukkueen omat hyökkäykset eivät tuottaneet hedelmää. Vokoun pystyi torjumaan tai puolustus muuten purkamaan. Erän ainoan maalin teki Pittsburgh päästyään ylivoimalle. 3-1-maalin viimeisteli Chris Kunitz. Vasta Kunitzin maalin jälkeen Penguinsin sai peliin parempaa otetta ja toinenkin maali oli joukkueelle lähellä, kun kiekko jäi laukauksen jälkeen tarjolle maaliviivalle. Siitä sen selvitti turvallisemmille vesille Erik Karlsson.

Senators menetti erässä yhden puolustajistaan, kun Eric Gryba ja Brooks Orpik törmäsivät yhteen. Gryba ei palannut enää peliin.

Erikoistilanteet toimivat Pittsburghin eduksi

Kolmas erä oli edellistä tasaisempi. Alkupuolella Ottawa sai aikaan pyörityksen, ja Karlsson pääsi näyttämään yhtä vahvuuksistaan. Mies vei Malkinia vipuun noustessaan hyvään tekopaikkaan, mutta ei pystynyt viimeistelemään onnistuneesti.

Kuumana väkkäränä läpi ottelun häärinyt Cory Conacher kävi Pittsburghin puolustusalueella ärhäkän mailamittelön Kris Letangin kanssa. Molemmat miehet saivat jäähdyllä tunteitaan pari minuuttia rangaistusaitiossa.

Ottelun kannalta kriittinen rangaistus tuomittiin päätöserän puolivälissä, kun Neal esti Karlssonia kiekottomana miehenä. Seuranneen ylivoiman aikana Senators menetti kiekon hyökkäysalueellaan ja Penguinsin pudotuspelien tähän mennessä kovin maaliruisku Pascal Dupuis pääsi karkuun yhdessä Matt Cooken kanssa. Vastassa oli ainoastaan puolustajista Sergei Gontšar. Dupuis laukoi kiekon yläkulmaan ja antoi kotijoukkueelle 4-1-johtoaseman, joka säilyi päätösvihellykseen asti.

Voiton ratkaisi Pittsburghille lopulta, että se pystyi hyödyntämään ylivoimansa ja maalitilanteensa paremmalla prosentilla. Ottawa pääsi vielä kerran erän aikana yrittämään ylivoimaansa, kun Neal taklasi kiekotonta Karlssonia, mutta lopputulos oli sama kuin aiemminkin. Aivan viime sekunneille saatiin vielä hieman säpinää keskialueella, kun kaveriin otettiin tuntumaa ja muistutettiin, että sarja yhä jatkuu. Mitään sen vakavampaa ei tapahtunut, mutta miehiä lensi silti kahakan seurauksena varotoimena suihkun puolelle.

Kings piti hailauman kurissa

Los Angeles Kings jatkoi vahvoja otteitaan ottamalla voiton läntisen konferenssin semifinaalivastustajastaan San Jose Sharksista lukemin 2-0.  Jonathan Quick Los Angelesin maalilla on parahiksi vertynyt hyviin otteisiin, joihin totuttiin viime vuonna. Quickin tilille kertyi 35 torjuntaa, kun taas vastapäässä Antti Niemen haaviin tarttui vain 18 koppia 20 laukauksesta.

San Jose oli vahva avauserässä ja hallitsi pelitapahtumia, mutta Kingsin onnistui tehdä maali kun erää oli jäljellä vain 12.5 sekuntia. Myös vahvaan pudotuspelivireeseen päässyt puolustaja Vjatšeslav Voinov,jolle muut pelaajat olivat sopivasti jättäneet väylää nousta kohti maalia ja tulittaa sielunsa kyllyydestäSyötön maalin antoi Mike Richards. Sama kaksikko iski toisessa erässä. Voynov laukoi viivasta. Matkan varrella oli useampikin mies, mutta kiekkoon osumaa otti kuitenkin Richards, jonka ohjaus yllätti Niemen.

PITTSBURGH-OTTAWA 4-1 (Pittsburgh johtaa otteluvoitoin 1-0)
LOS ANGELES-SAN JOSE 2-0 (Los Angeles johtaa otteluvoitoin 1-0)