TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Eric Johnson CSB:n listojen kärkinimi, suomalaiset kaukana kärjestä

LIIGA, NHL, MAAJOUKKUE / Uutinen
NHL on jälleen julkaissut kauden puolivälin rankinginsa tulevan kesän varaustilaisuutta silmälläpitäen. Jos kykyjenetsintäkeskuksen listoihin on uskominen, suomalaisia ei tulevana kesänä avauskierroksella varata.

NHL:n puolueeton kykyjenetsintäkeskus CSB laittoi perjantaina julkaistuilla listoillaan järjestykseen tulevana kesänä varattavissa olevat lahjakkuudet. Perinteiseen tapaan Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa pelaavat nuoret on eroteltu omille listoilleen, samoin maalivahdit ja kenttäpelaajat.

Kenties suurin yllätys on se, että pohjoisamerikkalaisten kenttäpelaajien listan kärjessä komeilee yhdysvaltalaispuolustaja Eric Johnsonin nimi. Jo vuosia "varmana ykkösvarauksena" pidetty Johnsonin maanmies Phil Kessel on listalla kakkosena.

Euroopassa kenttäpelaajien ykköseksi on rankattu tsekkihyökkääjä Michael Frolik. Helmikuussa 18-vuotta täyttävä laituri pelasi jo menneellä kaudella 27 ottelua Kladnon edustusjoukkueessa. Tällä kaudella Frolik on kerännyt Extraligassa 36 ottelussa tehot 2+7=9.

Joensuu ja Helenius suomalaisten ykkösnimet

Suomalaisista korkeimmalle on rankattu Ässien laitahyökkääjä Jesse Joensuu, jonka sijoitus listalla on 16:s. Seuraavina ovat Jokerien junioritähti Jan-Mikael Juutilainen (24:s) ja huiman nousun alustavien listojen suomalaispelaajien 11. sijalta tehnyt HPK:n Petteri Wirtanen (25:s).

Maalivahdeista ykkösenä on Euroopassa Södertäljen pienikokoinen Jhonas Enroth, Pohjois-Amerikassa taas QMJHL:n Lewistonia edustava Jonathan Bernier. Suomalaisvahdeista Ilveksen Riku Helenius on eurooppalaisten listalla kolmas, Jokerien Niko Hovinen kuudes ja HPK:n Mikko Tolvanen yhdeksäs.

Suomalaisseuroista eniten edustajiaan listoille ovat saaneet Helsingin IFK ja Jokerit. Molempien pelaajia listoilla on kuusi. Myös Ilves (4), Ässät (4), KalPa (4) ja HPK (3) ovat hyvin edustettuina.

Pohjois-Amerikan listalle taas suomalaisväriä tuovat hyökkääjät Kai Kantola ja Oskar Osala. Jo syyskaudella Kantola oli ainoa NAHL:ssä pelaava pelaaja, jota CSB piti A-luokan varauksena. Nyt Kantola oli listalla 80:s, Osala taas 110:s.

Kantola on Kanadassa syntynyt Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen, joka edustaa tällä hetkellä toista kautta Fargo-Moorehead Jetsiä Yhdysvaltain juniorisarjassa NAHL:ssä. Isokokoinen hyökkääjä oli vastikään mukana USA:n Viking Cup -joukkueessa, joka saavutti 18-vuotiaiden maajoukkueturnauksessa pronssia. Suomessa Kantola on pelannut viimeksi kaudella 2003–2004, jolloin hän edusti Pelicansia B-juniorien SM-sarjassa.

Osala taas on Vaasan Sportin kasvatti, joka lähti täksi kaudeksi kehittymään OHL:n Mississauga Ice Dogsiin. Isokokoisen hyökkääjän kausi ei ole sujunut aivan odotusten mukaisesti, tällä hetkellä Osalalla on koossa 6+11=17 pistettä 42 ottelussa.

Lopulliset listansa CSB julkaisee kauden jälkeen ennen varaustilaisuutta. Listojen on tarkoitus antaa NHL-seuroille puolueeton ulkopuolinen mielipide, jota seurat voivat käyttää oman kykyjenetsintänsä ohella varauspäätöksiä tehdessään.

Suomalaiset eurooppalaisten kenttäpelaajien listalla

16. Jesse Joensuu, Ässät

24. Jan-Mikael Juutilainen, Jokerit

25. Petteri Wirtanen, HPK

32. Joonas Lehtivuori, Ilves

37. Timo Seppänen, HIFK

40. Robert Nyholm, HIFK

41. Eetu Heikkinen, Ässät

63. Jonas Enlund, HIFK

64. Joonas Kemppainen, Ässät

65. Juuso Antonen, Ilves

73. Miko Malkamäki, Tappara

82. Juuso Puustinen, KalPa

83. Tomas Sinisalo, Blues

103. Max Wärn, HIFK

104. Nico Aaltonen, HIFK

105. Jari Sailio, HPK

113. Leo Komarov, Ässät

114. Toni Hyvärinen, KalPa

123. Joni Korhonen, Jokerit

124. Tommi Huhtala, Ilves

133. Mikko Kukkonen, KalPa

134. Atte Erkamo, Jokerit

148. Antti Reivonen, TPS

152. Jarkko Malinen, KalPa

153. Timo Rinne, Jokerit

154. Tomi Stålhammar, Blues

160. Kim Strömberg, Jokerit

166. Teemu Ramstedt, HIFK

170. Miika Lahti, JYP

» Lähetä palautetta toimitukselle