EHT: Tšekki antoi selkäsaunan Suomelle

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jäähyrikkaassa lauantain iltapäiväottelussa Tšekki näytti viimeistelemisen mallia tehden viisi maalia Suomen verkkoon. Leijonien pelaaminen jatkui tuskaisena, eikä pelillistä punaista lankaa löytynyt Tšekki-ottelunkaan aikana. Loppulukemat lauantain ottelussa olivat Tšekille 5-1 (2-1, 2-0, 1-0).

Torstaina Venäjää vastaan maaleitta jäänyt Suomi ei saanut otteisiinsa parannusta, vaan vahvasti jäähyjä lukuun ottamatta pelannut Tšekki vyöryi voittoon lopulta neljän maalin erolla. Jäähyrikkaassa pelissä nähtiin paljon erikoistilanteita, jotka Tšekki käänsi selkeästi itselleen yhden ylivoima- ja yhden alivoimamaalin myötä.

Tietynlaisella kokeiluryhmällä Moskovan-turnauksessa pelaava Suomi kärsi kovasti tehottomuudesta, mutta myös henkilökohtaisista virheistä. Tšekin kokeneet hyökkääjät iskivät tehokkaasti saaduista paikoista, Suomen keskityttyä ohilaukauksiin ja tuskaiseen suorittamiseen.

− Vähän meillä oli pientä anemiaa päällä, että ei ollut sellaista ylpeänä menoa ja että oltaisiin painettu hommia menemään. Siinä oli ehkä se suurin syy. Vähän oli sellainen pieni kyykähtäminen tänään henkisellä puolella, totesi Suomen ainoasta maalista tänään vastannut Harri Pesonen Canal+:n haastattelussa.

Hankala alku

Ensimmäisen erän alku mentiin hienokseltaan Suomen hallinnassa, mutta vaarallisia tekopaikkoja ei kummassakaan päässä nähty.

Tšekin kolmosketju sai seitsemännen minuutin kohdalla aikaan painetta Suomen päätyyn, mikä johti myös avausmaaliin. Puolustaja Jakub Krejčikin viivaheitto upposi hivenen heppoisesti Suomen maalille tähän ottelun tulleen Mikko Koskisen ohi.

Erän puolessa välissä Suomen ylivoiman aikana paras paikka siunautui puolustaja Mikko Kousalle, joka ei kuitenkaan saanut aikaan kunnollista viimeistelyä puolittaisessa läpiajossa.

Tšekki puolestaan iski toisen kerran juuri oman ylivoimansa jälkeen, kun Zbyněk Irgl iski Koskisen torjumasta irtokiekosta limpun sisään. Syöttöpisteen osumaan sai JYPiin vastaikää siirtynyt Petr Hubaček.

Suomi sai arvokkaan kavennuksen aikaan ylivoimalla, kun KalPassa pelaava Tuomas Kiiskinen toimitti kiekon maalille ja JYPissä pelaava Harri Pesonen iski maalin edestä kiekon ohi Tomaš Pöpperlen. Maali oli samalla Pesosen A-maajoukkueuran ensimmäinen.

Maali olikin erittäin tärkeä, sillä Tšekki hallitsi Suomen vahvan alun jälkeen erän tapahtumia erityisesti vahvan kaksinkamppailupelaamisen avulla.

Igrl nousi suurimmaksi Suomen kurittajaksi kahdella maalilla.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Tšekillä paketti kasassa

Suomen ylivoimalla puolustaja Mikko Mäenpäälle sattui paha virhe, jonka johdosta Tšekin alivoiman hyökkäyskaksikko Michal Vondrka − Zbyněk Irgl pääsi kaksi vastaan yksi -hyökkäykseen. Kärpistä syksyllä potkut saanut Vondrka pelasi tilanteen rauhallisesti ja toimitti kiekon takatolpalle Irglille, joka sai toimitettua kiekon ohi Koskisen.

Tšekin neljäs maalikin oli lähellä, mutta tšekkihyökkääjän kädellä tehty maali hylättiin ansaitusti. Joka tapauksessa Suomen pelaaminen oli todella jumissa Tšekin pitäessä pakettinsa hyvin kasassa. Askeleen perässä koko ajan ollut leijonalauma joutuikin jäähyilyn pariin.

Suomen nipusta edukseen erottui KalPan hyökkääjä Kiiskinen, jonka ylivoimalla tulleista oivalluksista rakentui muutamia hyviä paikkoja Tšekin maalille, mutta viimeistely jatkui tehottomana ja vaisuna.

Tšekin menetettyä otteensa ja siirtyessä jäähyilyn pariin, pääsi Suomi hakemaan kavennusta välillä kahden miehen ylivoimallakin. Uhrautuvasti pelannut Tšekin alivoimakolmikko sai estettyä Suomen puolustajien hurjat lyöntilaukaukset, eikä Suomi saanut ylivoimalla aikaan tulosta. Kahden miehen ylivoima muuttui vielä ennen erän loppua neljällä kolmea vastaan pelaamiseksi, kun ykkösketjun keskushyökkääjä Perttu Lindgren otti kaksiminuuttisen aloitustilanteen yhteydessä.

Tuskainen meno jatkui

Kolmannessa erässä jatkettiin jäähyjen parissa. Suomi sai omilla ylivoimillaan tilanteita aikaan, mutta maaleja ei Tšekin päädyssä nähty. Toisessa päässä nähtiin, kun vuorostaan Tšekin ollessa ylivoimalla Petr Vrana ampui kiekon hieman helposti Koskisen haarojen välistä verkon perukoille.

Suomen peli jatkui tuskaisena ja Tšekillä oli paikat jo viidenteen maaliin pitkän painostuksen yhteydessä. Suomesta poiketen Tšekki osoitti viimeistelyssä terävyyttä ja pian lukemat tauluilla muuttuivat jo viiteen yhteen, Hubačekin ollessa viimeistelijänä kolmannen erän puolen välin kohdalla.

Suomen tuska jatkui ja Tšekki pääsi hakemaan lisäosumia kahden miehen ylivoimalla, mutta tällä kertaa tulosta ei tullut. Suomella oli päällä tietynlainen epäonnistumisen tila, eikä onnistumisia tullut enää millään saralla.

Erässä ei enempää maaleja nähty ja näin Tšekki nappasi täydet pisteet lukemin 5-1.

Suomen maalilla torjunut Mikko Koskiselle A-maajoukkuetason debyyttiottelu ei ollut helppo.

− Ei ollut helppoa ja tuntui vähän, että ehkä tein pelin itsellenikin vaikeaksi. Ei ollut mitään hermostuneisuutta, ja tuntui, että olin ihan hyvin pelissä mukana, mutta jotenkin se kiekko vain löysi tien maaliin. Vaikea sanoa, mistä sitten johtui, kommentoi Koskinen debyyttiään Canal+:n haastattelussa.

Myös Koskinen tunnusti Tšekin olleen lauantain ottelussa selkeästi edellä. Jo ennalta tiedetyt teemat olivat voiton takana.

− Kyllä Tšekki pelasi hyvin. Nopea vastaiskujoukkue ja saivat luotua sitä kautta jonkun verran maalintekopaikkoja. Kyllä me tiedettiin se etukäteen valmiiksi, että ei sen puoleen tullut yllätyksiä.

Suomella urakka ei helpotu yhtään sunnuntaina, kun vastaan asettuu vahvasti Venäjää vastaan pelannut Ruotsi. Tšekki puolestaan saa vastaansa isäntämaa Venäjän.