EHT: Suomen salama-alku suli käsiin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi avasi Euro Hockey Tourin kotiturnauksensa rankkaritappiolla Venäjää vastaan. Voittokin oli käden ulottuvilla, sillä Suomi johti peliä 3–0, ja Venäjän tasoitusosuma syntyi ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla. Leijonien tehomies oli Venäjän sarjassa pelaava Jarkko Immonen.

Avauserän jälkeen näytti siltä, että Leijonat ottavat kotiyleisön edessä makean päänahan Venäjästä. Peli oli nimittäin 3–0 jo ajassa 7.52. Erätaukoon asti Venäjä pysyi nollilla, mutta toisessa erässä takaa-ajo alkoi yhdellä maalilla ja täydentyi lopulta kolmannessa erässä.

– Kun johtaa peliä kolmella maalilla eikä pysty voittamaan, niin tietysti siitä harmitus jää, päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi.

– Kahdeksassa minuutissa 3–0 Venäjää vastaan, eihän se normaalia ole eikä se pelitapahtumia vastannut. Sellaisessa tilanteessa pitäisi olla kärsivällinen. Toisessa erässä Venäjä sai otteen fyysisellä peliotteellaan.

Kolmas erä oli Jalosen mielestä Suomelta kelvollista peliä, mutta maalit syntyivät harmittavien lipsahdusten seurauksena. Jatkoajalla molemmilla paikkansa, mutta voittomaalikisassa Venäjä otti odotetusti omansa.

Rankkareissa Suomelta onnistui vain Jarkko Immonen, joka teki myös varsinaisella peliajalla kaksi maalia. Venäjälle voiton ratkaisivat Sergei Mozjakin ja Aleksei Morozov.

Immonen ja Anttila tehomiehinä

Salama-alustaan Suomi sai kiittää Venäjän puolustusta ja ennen kaikkea maalivahti Vasili Koshetshkinia. Venäjä hallitsi pelin ensimmäisiä hetkiä, mutta sitten kiekonmenetys oman maalin takana kävi kohtalokkaaksi. Leo Komarov riisti kiekon ja tarjoili Marko Anttilalle syötön avausosumaan ajassa 2.59.

Pari minuuttia myöhemmin Jarkko Immonen pystyi hyökkäyksen yksinäisenä kärkenä laittamaan punaisten puolustuksen nippuun. Hän seurasi oman laukauksensa jälkeen tilanteen loppuun asti, nappasi paluukiekon ja ampui toisella yrittämällään verkkoon.

Taas kului vain pari minuuttia, kun verkko jälleen soi. Immonen täräytti ylivoimalla näyttävän rannelaukauksen yläkulmaan. Koshetshkinilla oli kolme päästettyä maalia ja hädin tuskin yhtään torjuntaa, mutta Venäjä ei vaihtanut maalivahtia.

Venäjä aloitti kirin toisessa erässä kahden miehen ylivoimalla. Aikansa pyörityksessä oltuaan Suomen kolmikko unohti maalin eteen vapaaksi Oleg Saprykinin, joka sai siirtää syöttökuvion päätteeksi tyhjiin.

– Toinen erä oli meiltä heikko, jäimme jyrän alle. Roiskittiin ja sämplättiin kiekon kanssa. Rohkeus järkkyi paineen alla, Jalonen sanoi.

Päätöserässä Venäjä sai lahjan kesken Suomen ylivoimapelin. Huono pelinavaus päätyi omalla siniviivalla venäläislapaan, ja kiekko pelattiin maalin edessä odottaneelle Danis Zaripoville, joka siirsi kiekon maaliin puolustajien ollessa kaukana.

Tasoitusosuman teki kapteeni Aleksei Morozov ajassa 58.50. Hän spurttasi laidalta yksin hyökkäykseen ja laukoi jäänuoliaisen, joka livahti helposti Suomen rysään.

Kehuja Santalan ketjulle

Suomen maalilla Petri Vehanen oli suurimman osan ajasta erinomainen. Päätöserässä hän piti Suomen johtoaseman hengissä nollaamalla Morozovin huippupaikan, ja jatkoerässä Vehanen torjui Aleksandr Radulovin tyylipuhtaan läpiajon.

Harmittavasti kuitenkin Morozovin tekemä tasoitusmaali livahti Vehasen längistä sisään varsin kevyesti.

Jalonen mainitsi yhtenä illan onnistujana Tommi Santalan johtaman nelosketjun, jossa laidoilla pelasivat Marko Anttila ja Leo Komarov.

– Harmittavasti heillekin meni yksi maali omiin, mutta ei heitä oikein voinut siitä syyttää. He pelasivat ehjästi ja huolellisesti keskialueella. Kun he olivat jäällä, saattoi olla aitiossa luottavaisena tietäen, ettei heille satu menetyksiä, Jalonen kiitteli.

Janne Pesonen joutui jättämään ottelun kesken nivusvamman vuoksi. Jalosen mukaan kyse oli vanhan vamman ärtymisestä, mutta vakavuudesta ei ollut tuoreeltaan tietoa. Pesosen jätettyä kentän Jani Tuppurainen siirtyi 13. hyökkääjän paikalta suoraan Pesosen tontille kakkosketjuun.

Venäjä-Suomi 4–3 vl (0–3, 1–0, 2–0, 0–0, 1–0)

2.59 0–1 Marko Anttila (Leo Komarov)

5.01 0–2 Jarkko Immonen (Anttila)

7.52 0–3 Immonen (Seikola) yv

26.26 1–3 Oleg Saprykin (Sergei Zinovjev, Vitali Atjushov) yv

43.46 2–3 Danis Zaripov (Atjushov, Aleksei Tereshtshenko) av

58.50 3–3 Aleksei Morozov (Zaripov, Tereshtshenko)

65.00 4–3 Morozov