Edmonton tasoitti ottelusarjan kotivoitolla

NHL / Uutinen
Perjantai-illan ainoassa NHL-ottelussa kotijoukkue Edmonton Oilers onnistui käyttämään mahdollisuutensa hyväkseen Rexall Placen villinä riehuneen kotiyleisön edessä. Onnenkin avulla Oilers otti vakuuttavan voiton San Jose Sharksista maalein 6-3.

Sharksin ja Oilersin sarjalle on ollut tyypillistä jatkuva hallinnan vaihtuminen joukkueelta toiselle - usein saman ottelun aikana ja ottelusta toiseen. Ensimmäiset kaksi ottelua San Josen Shark Tankissä olivat kotijoukkueen dominointia. Maalin tappioluvut imartelivat Edmontonia, joka jäi varsinkin ensimmäisessä pelissä fyysisesti jyrän alle. Keskiviikkona Edmontonissa pelattu maratontaistelu oli taas pääasiassa kotijoukkueen hallintaa.

Neljännessä ottelussa Edmontonissa San Josella oli mahdollisuus ottaa kunnon kuristusote ottelusarjan voitosta. Ensimmäisen erän alussa haiparvi tulikin kovaa ja meni vajaassa seitsemässä minuutissa jo 2-0-johtoon Joe Thorntonin ja Nils Ekmanin maaleilla. Oilers sai kuitenkin puhtia peliinsä, kun Shawn Horcoff ohjasi kapteeni Jason Smithin kaukolaukauksen Vesa Toskalan jalkojen välistä maaliin.

Toinen erä oli tapahtumarikas. Sharks vei ensin peliä, ja Rocket Richard -palkinnon voittaja Jonathan Cheechoo pääsi ampumaan numeroiksi jo 3-1 Thorntonin syötöstä vähän ennen erän puoliväliä.

Heti tämän jälkeen San Josella oli hyvät mahdollisuudet upottaa Edmonton ottamalla kolmen maalin johto, mutta Dwayne Roloson pelasti kiperät tilanteet loistavalla torjuntapelillään. Michael Peca pääsi 12 minuutin kohdalla kaventamaan onnekkaasti, kun maaliviivan takaa lähtenyt laukaus lipsahti Vesa Toskalan käsivarren alta maaliin.

Sergei Samsonovin jäähyn aikana Sharks painosti koko kaksiminuttisen ajan Oilers-päädyssä. Maalinteossa onnistui kuitenkin kotijoukkue, kun Samsonov pääsi suoraan jäähyaitiosta maalivahti Toskalan epäonnistuneen rystypurun eteen ja vei kiekon tyhjään maaliin.

Kovan taistelun ja parin onnekkaan tilanteen ansiosta toiselle erätauolle mentiin yllättäen tasatilanteessa. Pelin hallinta oli siirtynyt nyt alkua hallinneilta vierailta kotijoukkueelle.

Kolmannessa erässä Oilers onnistui ottamaan kahden maalin johdon Jason Smithin ja Ales Hemskyn maaleilla.
Välittömästi Hemskyn maalin jälkeen Sharks-valmentaja Ron Wilson vaihtoi maalivahtia antaakseen Toskalalle lepomahdollisuuden kovaonnisten tilanteiden jälkeen. Jevgeni Nabokov luisteli maalille ajassa 48.17.

Näin Toskalan saldoksi ottelussa jäi 26 torjuntaa ja 5 päästettyä maalia. Ottelun jälkeen maalivahti ei halunnut selitellä tai jossitella.

- Ei mitään tekosyitä. Jos voisin tehdä jotain toisin, ehkä olisin käyttänyt kahta kättä ennen Samsonovin maalia ja ampunut kiekon rystyltä pois puolustusalueelta, Toskala pohti.

- En tiedä pelaanko seuraavassa ottelussa, mutta jos pelaan, olen valmis. Tämä on jääkiekkoa, shit happens.

Jarret Stoll pääsi vielä kaunistelemaan numerot 6-3:een 5-3-ylivoimalla.

- Kolmen maalin erolla ei ole mitään psykologista vaikutusta meihin. Päätin antaa Toskalalle vähän lepoa ja aikaa valmistautua jo seuraavalle kierrokselle, koska Vesalla on ollut todella paljon töitä. Uskon Toskalalla olevan kyky ravistaa tämä kokemus pois mielestä ja samalla valmistautua seuraavaan peliin, Sharks-luotsi Ron Wilson kertoi.

Ottelun jälkeen Sharksin kokenut Scott Thornton ei suostunut valittamaan tuomarien päätöksistä, eikä uskonut joukkueensa olleen väsynyt keskiviikon jäljiltä.

- Emme ollet väsyneitä, sanoi Thornton.

- Meidän on vain pelattava kotona kuten pelasimme kaksi erää tänään.

Yhdeksän vuotta nuorempi serkkupoika Joe Thornton uskoi joukkueeseensa tappiosta huolimatta.

- Meillä oli mahdollisuudet ottaa 4-1- ja jopa 5-1-johto, mutta missasimme tilanteet ja toisesta ammuimme kiekon tolppaan. Pelasimme 3-1-tilanteeseen saakka hyvin, mutta emme käyttäneet maalintekopaikkojamme hyväksemme.

Thornton ei suostunut myöntämään, että Edmonton olisi ottanut pelisarjan hallintaansa.

- Olen pelannut jääkiekkoa yli 20 vuotta ja pelinhallinnan siirtymisiä vastustajalta toiselle tapahtuu aina koko ajan. Meillä on hyvä joukkue ja nyt meidän on käytettävä hyväksemme kotiyleisömme tukea.

Puolustaja Kyle McLaren:

- Tarkoituksemme oli tulla kovaa ensimmäiseen erään ja ottaa pelin johto käsiimme. Ensimmäinen erä oli loistava, mutta sitten päästimme jalan kaasupolkimelta ja Edmonton kovana vastakarvaajajoukkueena laittoi meidät maksamaan siitä.

Kokenut Sharks-valmentaja Ron Wilson aloitti jo psykologisen valmistautumisen viidenteen otteluun lehdistötilaisuudessaan.

- Meillä oli mahdollisuudet ylivoimalla ottaa jo 4-1-johto, mutta Oilers olikin se, joka pääsi käyttämään mahdollisuutensa. Nyt nuolemme haavamme ja menemme kotiin, missä voimme nauttia kotiyleisömme tuesta. Yleisömme on muuten kovaäänisempi kuin Rexallin yleisö, ärsytti Wilson edmontonilaisia.

- Ottelun käännekohta oli kahden pelaajan läpiajotilanne ja Rolin uskomaton torjunta. Uudessa NHL:ssä hallinta saattaa vaihtua pelin aikana ja peli peliltä. Olemme nähneet melkein koko kauden ajan todisteita tästä.

Oilersin kopissa Sergei Samsonov oli tyytyväinen:

- Pysyimme positiivisina koko pelin ajan ja onnistuimme kääntämään pelin hallinnan itsellemme. Hyvä onni auttaa itseluottamusta ja juuri nyt meillä menee tosi hyvin. Meidän on pysyttävä positiivisella mielellä, koska vieraissa pelaaminen on rankkaa. Tämä ottelu olisi hyvin voinut mennä toisellakin tavalla, joskus on hyvä saada onni puolellemme.

» Lähetä palautetta toimitukselle