Devils aloitti vakuuttavasti, Dallasissa maratonottelu

New Jersey Devils ja maalivahti Martin Brodeur jättivät Tampa Bayn maaleitta NHL:n pudotuspelien toisen kierroksen avausottelussa. Dallasissa Stars ja Ducks puolestaan väänsivät reippaasti ylipitkän kamppailun, joka päättyi lopulta Anaheimin juhlaan.

New Jersey ja Tampa aloittivat ottelusarjansa tunnustellen, eikä kumpikaan veskari joutunut juuri työn touhuun. Toisessa erässä isännät kuitenkin päästivät käsijarrun irti ja alkoivat hyökätä ahkerasti kohti Khabibulinin maalia. Kahden erän jälkeen tilanne oli kuitenkin Lightningin loistavan venäläisveskarin ansiosta edelleen 0-0. Toisessa erässä Khabibulinille merkittiin 15 torjuntaa - yhtä monta kuin Martin Brodeurille koko ottelussa.

Kolmannessa erässä Devils sai viimein maalihanansa auki. Jamie Langenbrunner rikkoi kuparisen erän kahdeksannella minuutilla. Muutaman minuutin kuluttua John Madden iski ratkaisevan tuntuisen 2-0-osuman. Ratkaiseva maali olikin, sillä Tampan pelaajista ei ollut tällä kertaa maalintekijöiksi. Ottelun viimeisen maalin teki kolmisen minuuttia ennen päätössummeria Turner Stevenson.

Devilsin puolustuksessa Tommy Albelin pelasi kauden ensimmäisen pudotuspelinsä Brian Rafalskin oltua sivussa sairauden takia.

Ducks korjasi hedelmät ylitöistä

Dallasin ja Anaheimin välinen ensimmäinen kamppailu venyi aina viidenteen jatkoerään asti. Sankariksi nousi lopulta Petr Sykora, joka yllätti kaukolaukauksellaan Marty Turcon ajassa 140.48.

Ottelusarjan ensimmäisen maalin teki Jason Krog avauserän ylitettyä puolivälinsä. Krog sai maaliinsa syötön latvialaispuolustaja Sandis Ozolinshilta. Reilun neljän minuutin kuluttua Derian Hatcher toi isännät tasoihin Mike Modanon ja Brenden Morrow'n syötöistä.

Toisen erän ensimmäisen yhdeksän minuutin aikana Ducks karkasi kahden maalin johtoon. Ensin iski Rob Niedermayer alivoimalla ja muutamaa minuuttia myöhemmin Steve Rucchin kasvatti ankkojen johtoa. Starsin Jason Arnott ehti kuitenkin kaventaa vielä toisessa erässä ja kolmannen erän viimeisillä minuuteilla Brenden Morrow teki maalin, joka tiesi joukkueille pitkää iltapuhdetta.

Reilun mittainen kamppailu oli siis kokonaiskestoltaan 140 minuuttia 48 sekuntia, sillä Sykora pysäytti kellot viidennen jatkoerän avausminuutilla. Syöttöpisteet merkittiin kiekon Derian Hatcherilta voittaneelle Mike Leclercille, sekä viimeisen syötön antaneelle Adam Oatesille.

Ainoastaan kolme ottelua NHL:n historiassa on kestänyt pidempään. Ennätys on edelleen vuodelta 1936 - 176.30 minuutin peli Detroit Red Wingsin ja Montreal Maroonsin välillä, jossa Mud Bruneteau teki lopulta 1-0-voittomaalin. Toiseksi pisin kamppailu pelattiin vuonna 1933 (Toronto - Boston, 1-0 ajassa 164.46). Kolme vuotta sitten Philadelphian Keith Primeau yllätti tuolloin Pittsburghissa torjuneen Ron Tugnuttin ajassa 152.02.

Dallasin Sergei Zubov keräsi ottelun komeimmat peliminuutit. Zubov pelasi kamppailussa 63 minuuttia ja 51 sekuntia. Suomalaispelaajista Jere Lehtinen pelasi vajaat 46 minuuttia ja Niko Kapanen reilut 39.