Colorado kahdesti parempi, Vanbiesbrouck lopettaa

NHL / Uutinen
USA:n kiekkoilun yksi parhaista maalivahdeista lopettaa uransa. "Beezer" John Vanbiesbrouck teki päätöksensä hyvin nopeasti New Jersey Devilsin hävittyä finaaleissa Coloradolle.

Beezerille ei Cupia

Kauden finaaleissa oli tarjolla Stanley Cup kahdelle liigan veteraanille, Coloradon voiton myötä Cupin vei Avalanchen riveissä pelannut Ray Bourque mutta Devilsin penkillä kakkosmaalivahtina ollut John Vanbiesbrouck sai toistamiseen urallaan karvasta kalkkia Coloradolta. Edellisen kerran Beezer oli finaalissa vuonna 1996 jolloin Colorado vei Cupin Florida Panthersin nenän edestä, tuolloin Floridan kaikki kaikessa oli maalivahti Vanbiesbrouck.

20 kautta liigassa

Beezer teki liigadebyyttinsä heti varausta seuranneena kautena. Varaajaseura oli NY Rangers joka varasi Beezerin neljännellä kierroksella 72. varauksena vuonna 1981. Seuraavalla kaudella Beezer pelasi tosin vain yhden ottelun. Se ottelu päättyi voitokkaasti, vastassa oli Colorado. Joukkue oli silloinen Colorado Rockies, joukkue joka sittemmin siirtyi New Jerseyn kaupunkiin ja jonka riveissä Beezer uransa lopetti.

Rangersissa ura ei heti kuitenkaan auennut, kahtena seuraavana kautena pelejä kertyi kolme ja yksi ottelu playoffseissa. Kaudella 84-85 Beezer oli Rangersin vakiomaalivahtina ja kaudella 85-86 Beezer teki läpimurron voittamalla Vezina Trophyn liigan parhaana maalivahtina ja paikka ykkös All-Starsissa oli myös itsestään selvä.

Beezer jatkoi Rangersien riveissä voitokkaita kausia. Kaudella 89-90 Rangers voitti silloisen Patrick divisioonan nimiinsä. Kaudella 91-92 yhdessä Mike Richterin kanssa Rangers vei nimiinsä runkosarjan voiton.

Ensimmäinen kauppa

NHL:n laajennuksen myötä Rangers joutui tiukan paikan eteen. Joukkueella oli liikaa hyviä pelaajia ja laajennusdraftiin piti uhrata pelaajia. Beezer kaupattiin Vancouveriin neljä päivää ennen laajennusta ja Rangers päätti tehdä Richteristä ykkösmaalivahtinsa. Kuten oletettua olikin, Beezer napattiin Floridan riveihin.

Floridan kirkkain tähti

Floridassa ei voitu rehvastella tähtipelaajilla. Laajennuksessa saatavat pelaajat ovat usein rivimiehiä mutta Beezerin saaminen joukkueeseen oli todellinen onnenpotku. Beezer kiitti uutta seuraansa ja veti kauden läpi huipputuloksin. Florida teki uuden ennätyksen laajennusjoukkeen pistemäärässä ja Beezer pääsi ehdokkaaksi kahteen pokaaliin. Hän jäi Vezina-äänestyksessä kakkoseksi ja Hart-trophyyn hän oli myös ehdolla.

Kolmas kausi Floridassa oli maaginen. Koko joukkue yllätti kaikki parantamalla pistesaldoaan 46 pisteellä ja hankkimalla playoffspaikan. Kaudella Beezer pelasi toisen perättäisen All-Stars ottelun. Playoffseissa Florida ja Beezer pudottivat joukkueen toisensa jälkeen kunnes finaaleissa tuli vastaan Colorado joka vei ottelusarjan tiukan väännön jälkeen 4-0. Kauden päätteeksi Beezer rankattiin liigan 15. parhaaksi pelaajaksi The Hockey Newsin toimesta.

Floridan kurssi kääntyi pikaisesti ja kauden 97-98 jälkeen Beezeristä tuli vapaa agentti. Samana vuonna vapaina agentteina olivat Mike Richter ja Curtis Joseph. CuJo tarttui Toronton haaviin ja Richter jäi Rangersiin. Beezer siirtyi Philadelphiaan. Kahden kauden ajan Beezer pelasi Flyersissä voitokkaalla saldolla mutta joukkueen menestys oli playoffseissa ailahtelevaa.

New Yorkin ympyrä sulkeutuu

Kauden 2000 jälkeen Beezer kaupattiin varausvuoroa vastaan NY Islandersiin. Tulokas Brian Boucher pelasi maagisen tulokaskauden joka mahdollisti kalliin ykkösmaalivahdin kauppaamisen. Kauaa ei kuitenkaan "Mad Mike" Milburyn joukkueessa Beezer ollut sillä loppukaudesta New Jersey Devils hankki hänet joukkueeseensa ja Beezer sai mahdollisuuden vielä kerran voittaa Stanley Cup. Samalla Beezeristä tuli neljän pelaaja NHL:n historiassa joka on pelannut kaikissa New Yorkin alueen joukkueissa. Rangersissa, Islandersissa ja Devilsissä. Muut kolme ovat jo lopettanut Pat Conacher sekä Devilsin Sergei Nemchinov sekä Rangersin Vladimir Malakhov.

Cupin voittoa ei kuitenkaan uralle tullut ja pikaisesti kaiken juhlahumun keskellä Beezer ilmoitti lopettavansa uransa. Uralla otteluita kertyi 877 joista voittoja 372 maalikeskiarvon ollessa upea 2,98. Playoffseissa 71 ottelua tuottivat 28 voittoa. Kotimaataan USA:a Beezer edusti usein, junioreiden MM-kisoissa vuosina -82 ja -83, MM-kisoissa -85, Canada Cupissa -91 ja Naganon Olympialaisissa -98.

» Lähetä palautetta toimitukselle