Cloutier Canucksiin

NHL / Uutinen
Vancouver Canucks vaihtoi Adrian Aucoinin ja 2:n kierroksen varauksen 2001, Tampa Bay Lightningille vaihdossa nuoreen maalivahtiin Dan Cloutieriin.

Maalivahdin vaihtoa osattiin odottaa, sillä Canucksien suunniteltu ykkösmaalivahti Felix Potvin on pettänyt pahasti ja 36-vuotias Bob Essensa on noussut ykkösmaalivahdiksi.
Canucksien joukkueessa kaikki muut palat ovat hyvin kohdallaan, mutta maalivahtipeli on ontunut. Essensa on pelannut tosin hyvin ja tämä kausi saatetaan viedä loppuun Essensalla.

Potvinin pettäessä takaa ei ole tulossa ketään tulevaisuudessa tilalle ja siten Canucksien tiedettiin etsivän nuorta maalivahtia.

Ennakkohuhuissa Floridan maalivahtilupaus Roberto Luongo yhdistettiin Canucksiin ja huhut saivat voimakkaan tuen taakseen, kun tammikuun 27. päivä pelatussa Florida - Tampa ottelussa katsomossa istui Bob Murray, Canucksien "pääscoutti". Nyt selvisi, että Murray ei ollut katsomassa Luongoa, vaan Cloutieriä..

Cloutierissä Canucksit saivat mitä halusivatkin, eli nuoren tulevaisuuden maalivahdin. Meneillään oleva kausi on Cloutierin neljäs NHL:ssä ja Canucksit ovat hänen kolmas seuransa.

Cloutier on New York Rangersien ykköskierroksen varaus vuodelta 1994. Hän on pelannut Tampassa tällä kaudella 24 ottelua, joista hän on voittanut kolme (yksi nollapeli), hävinnyt 13 ja pelannut kolme kertaa tasan. Päästettyjen maalien keskiarvo on 3.52 ja torjuntaprosentti 89.1%.
Tilastoista ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä Cloutierin joukkue Tampa ei kovin hyvin ole pelannut kokonaisuudessaan.

Cloutierin meriittilistalta löytyvät mm. Kanadan nuorten maajoukkueessa saavutettu nuorten MM-kulta vuodelta 1995, sekä Kanadan juniorijoukkueiden mestaruusturnauksen, Memorial Cupin voitto vuodelta 1993. (Sault Ste. Marie Greyhounds - OHL)

Canucksien toimitusjohtajan, Brian Burken mukaan Canucksit katsovat selkeästi tulevaisuuteen tällä vaihdolla ja uskovat Cloutieristä kasvavan tulevaisuuden ykkösmaalivahdin. Aikaa Cloutierillä on, sillä maalivahdeilla kestää normaalisti kehittyä kauemmin kuin kenttäpelaajilla ja onhan Cloutier nuoresta iästään huolimatta pelannut jo 110 ottelua NHL:ssä.

Cloutier on agressiivisella tyylillä pelaava maalivahti, joka on hyvin tekninen, pystyy vastaamaan haasteisiin ja paineisiin, sekä on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa.
Cloutierilla on erittäin hyvä "upside", eli parhaimmillaan hän on todella hyvä.

Yhtenä suurimpana syynä vaihtoon tulevaisuuden lisäksi oli raha. Canucksit maksavat Cloutierille 660.000USD. Potvin laitetaan ensin waiver-listalle, josta mikä tahansa seura saa hänet ottaa. Jos hän ei mene waiverin kautta mihinkään, hänellä on kaksi vaihtoehtoa: Mennä kotiinsa Montrealiin tai hänet tullaan treidaamaan.

Joka tapauksessa Potvin ei Canuckseissa jatka ja siten Canucksit säästävät 2.7milj.USD. Aucoinin palkka oli 1.6milj.USD, joten tällä vaihdolla Burke pienensi Canucksien palkkakuluja yhteensä 3.7milj.USD.
Nämä rahat saatetaan käyttää vielä ennen tämän kauden loppua tai sitten ensi kesänä...

Tampa sai vaihdossa Canuckseissa valmentaja Marc Crawfordin kanssa vaikeuksiin joutuneen puolustaja Adrian Aucoinin, sekä toisen kierroksen varauksen ensi kesältä.
Crawfordin mielestä Aucoin ei pelannut riittävän fyysisesti suuresta koostaan huolimatta.

Aucoin on hyvä molempiin suuntiin pelaava puolustaja, joka nautti Canuckseissa suurta arvostusta joukkueen sisällä. Hänellä oli myös hyvät välit lehdistöön ja faneihin. Aucoin oli pisimpään nykyjoukkueesta palvellut Canuckseja. Hän aloitti kaudella 1994-1995, jolloin hän pelasi yhden ottelun. Aucoinin lähdön jälkeen pisimpään Canucksien nykyjoukkueessa pelaava pelaaja on Aucoinin hyvä ystävä ja joukkueen kapteeni Markus Näslund. Näslund siirtyi Vancouveriin Pittsburghista maaliskuun 20. vuonna 1996.

Aucoinin paras valtti on hänen kova ja tarkka laukauksensa. Etenkin ylivoimalla Aucoin on erittäin vaarallinen. Aucoin on kehittynyt myös paljon kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi viime vuosina. Hänellä oli Canucksien toiseksi paras +/- saldo, +13. Paras +/- saldo on Aucoinin pakkiparilla Jason Strudwikilla (+16).

Aucoinin paras kausi oli kausi 1998-1999, jolloin hän teki henkilökohtaisen piste-ennätyksensä. Aucoin teki tuolloin peräti 23 maalia (NHL:n eniten puolustajista) ja antoi 11 syöttöä eli yhteensä 34 pistettä. Aucoin teki tuolla kaudella myös NHL:n historiaa. Hän sivusi NHL:n kaikkien aikojen puolustajien ylivoimamaali ennätystä (18 ylivoimamaalia). Samaan on pystynyt vain legendaarinen Denis Potvin kaudella 1975-1976.

Koko urallaan Aucoin pelasi Canuckseissa 341 ottelua tehden 49 maalia ja syöttäen 71, eli keräten yhteensä 120 pistettä.

Aucoinilla ei hyvistä peleistään huolimatta ollut enää käyttöä Canuckseissa, koska hän ei saanut tarvitsemaansa jääaikaa. Aucoin kärsi selvästi siitä, että Mattias Öhlund ja Ed Jovanovski pelaavat myös oikean puolustajan paikalla, joten hän joutui tyytymään kolmospakkiparissa pelaamiseen. Aucoin pelasikin tällä kaudella "vain" 18:21 minuuttia per ottelu, joten hän oli liian kallis mies (1.6milj. USD) istumaan penkillä.
Toisaalta Canuckseissa on hyvin syvyyttä puolustajien paikalla. Aucoinin treidi tietää samalla nuorten Canucks pakkien, Brent Sopelin ja Jason Strudwikin peliajan nousua.

Tampassa Aucoin tulee muodostamaan erittäin kovan ylivoimapakkiparin yhdessä Pavel Kubinan kanssa, sekä varmasti auttamaan Tampan nuoria puolustajia esimerkillään.

Tampan joukkueen rakentaminen on käynnissä ja he ovat saaneet Rick Dudleyn johdolla hyviä tuloksia aikaan. Aucoinilla on varmasti suuri rooli Tampan joukkueen rakentajana.

Canucksien joukkueen rakennusvaiheen Aucoin on jo käynyt läpi, joten hänellä on kokemusta siitä.

Canucks lähetti samalla nuoren sentterilupauksen Josh Holdenin IHL:n Kansas Cityyn ja samalla nosti farmista hyvän kiekollisen puolustajan Greg Hawgoodin, joka ehti pelata tällä kaudella jo 15 ottelua Canuckseissa.

Puolustaja Scott Lachance on edelleen loukkaantuneena, mutta hänen pitäisi palata tällä viikolla takaisin.

Todd Bertuzzi palaa kaukaloihin ensi yönä, kun Canucksit kohtaavat kotonaan pahan San Jose Sharksin.

Sensijaan ykkösketjun keskushyökkääjä Andrew Cassels on poissa vielä 2-4 viikkoa.
8.2. 08.05

» Lähetä palautetta toimitukselle