Caps ja Habs tekivät suurkaupan

NHL / Uutinen
Toinen eilen tehdyistä suurkaupoista siirsi neljä pelaajaa ja kaksi varausvuoroa seurasta toiseen. Washington Capitals lähetti nuoret hyökkääjät Jan Buliksen ja Richard Zednikin sekä kesän 2001. ensimmäisen kierroksen varausoikeiden Montrealiin. Montreal puolestaan lähetti veteraanisentteri Trevor Lindenin, laituri Dainius Zubruksen ja ensi kesän toisen kierroksen varausoikeuden.

Kyseinen kauppa tuli hieman yllätyksenä kummankin joukkueen faneille, vaikka mm. Lindenin ja Buliksen kauppaamisesta oli huhuja runsaasti kuultukin. Kauppa osoitti kummankin joukkueen tarpeet ja tulevaisuuden suunnitelmat. Montreal nuorensi kaupalla joukkuettaan ja vähensi samalla palkkamenojaan. Capitals puolestaan näytti kaupalla, että on tosissaan tavoittelemassa menestystä tämän vuoden pudotuspeleissä viime vuoden totaalisen epäonnistumisen jälkeen.

Kenet Montreal sai kaupassa:

Richard Zednik

25-vuotias laituri on pelannut kuusi kautta Capitalsissa ja on seuran oma varaus vuodelta –94 (249.). Nopeana ja loistava luistelijan tunnettua Zednikiä on useasti kuvailtu ”kuin Bondra nuorena”-sanoin. Zed ei pelkää mennä laitakahinoihin tai maalin eteen maskiksi ja kiekko sisään nostamaan. Lisäksi slovakki taklaa aina kun mahdollista. Zednikillä on potentiaalia tulla 25-30- maalin mieheksi, mikä tasaisuutta löytyy jatkossa lisää. Parannettavaa löytyy lähinnä syöttötaidoissa ja peliesityksen tasaisuuden parantamisessa.

Tällä kaudella Zednik on tehnyt 62 pelissä 16 maalia ja 19 syöttöä eli sivuuttaa jo piste-ennätystään, joka on 19+16 (69 peliä) viime kaudelta. Koko uralla on kertynyt 63+53 257 pelissä kuuden kauden aikana.

Jan Bulis

Bulis on erittäin taitava ja lupaava sentteri/laituri, joka on pelannut parhaimmat pelinsä aina Zednikin rinnalla. Capitals odotti vuosia miehestä kehittyvän joukkueen kakkossentterin, mutta useat loukkaantumiset, epätasaiset esitykset sekä useat lupaavat sentterilupaukset junioreissa muuttivat organisaation kannan. Lisäksi Bulis ei ole ollut valmentaja Wilsonin suosikkipelaajia ikinä. Jan on erittäin hyvä kiekonkäsittelijä ja pelintekijä, joka tuo varmasti Montrealin ylivoimaan lisää taitoa ja arvaamattomuutta. Parannettavaa löytyy lähinnä halukkuudessa laittaa kroppaa peliin ja aloituksia tarvitsee myös harjoitella lisää. Lisäksi sairastuvalta olisi hyvä yrittää pysytellä enemmän poissa, jotta Habs saa Buliksesta täyden ilon ja hyödyn.

Tällä kaudella Bulis on kärsinyt loukkaantumisista ja on pelannut vain 39 peliä tehoin 5+13. Pelipaikka on vaihdellut ykkös- ja nelosketjussa sekä keskellä että laidassa. Suurimman osan kaudesta Bulis on kuitenkin pelannut nelosketjussa suht vähäisellä peliajalla. Buliksen paras kausi oli viime kausi, jolloin hän teki 56 pelissä 9 maalia ja 22 syöttöä. Koko uran pistesaldo on 26 maalia ja 62 syöttöä 188 pelissä neljän kauden aikana.

Mitä Habs hyötyi kaupasta?

Montreal sai kaksi nuorta ja taitavaa hyökkääjä pelaaja, jotka ovat tottuneet pelaamaan yhdessä. Siviilissäkin he ovat parhaimmat kaverukset ja viettävät paljon aikaa yhdessä, joten kemia toimii näiden kaverien välillä. Kummallakin on potentiaalia tulla hyväksi NHL-tason pelaajaksi mikäli paikat kestävät ja otteisiin saadaan lisää tasaisuutta. Montrealin kannattaneekin pitää pari kasassa ainakin alkutaipaleella.

Lisäksi ensi kesän hyvätasoisessa draftissa Montrealilla on varmasti käyttöä Capitalsilta saadusta 1. kierroksen varausvuorosta, vaikkakin se kierroksen loppupuolen varauksia tulee olemaankin. Kaupan yhteydessä vapautui myös rahaa käytettäväksi ensi kesän UFA-markkinoilla.

Kenet Washington sai kaupassa:

Trevor Linden

Lindenin hankinta Washingintoniin ei sinällään ole mikään ihme, sillä GM McPhee tuntee hänet hyvin Vancouverin ajalta jolloin MCPhee oli apulais-GM samassa joukkueessa. 31-vuotta huhtikuussa täyttävä Linden tuo lisää kaivattua kokoa Washingtonin sentterikalustoon ja johtajuutta sekä ääntä pukukoppiin. Pisteiden valossa Linden ei ole enää nuoruutensa iskussa, mutta oman pään pelaamisen lisäksi hänen vahvuuksiaan on edelleen vastustajan maalin edessä ”viihtyminen” ja oman kokonsa hyväksikäyttö laitakahinoissa. Lisäksi Trevor hoitaa puolustusvelvoitteet kunnialla. Iän myötä Linden on jonkin verran pehmentynyt eikä mene tilanteisiin samalla vauhdilla kuin nuorempana. Lisäksi loukkaantumiset ovat vaivanneet viime aikoina. Tällä kaudella Linden on tehnyt 52 pelissä 12 maalia ja 21 syöttöä. Koko urallaan hänellä on kasassa 300 maalia ja 396 syöttöä 916 pelissä.

Dainius Zubrus

Zubrus on 22-vuotias isokokoinen laituri, jonka odotettiin lyövän tällä kaudella läpi Canadiensin joukkueessa. Dainiuksella on taitoa vaikka muille jakaa, muttei ole saanut sitä vastaavia näyttöjä vielä aikaiseksi. Isokokoisena ja voimakkaana pelaajana hän suojaa kiekkoa hyvin ja järjestelee muille tekopaikkoja. Kokoisekseen Zubrus on nopea ja hyvä luistelija. Suurimmat puutteet ovat otteiden epätasaisuus ja haluttomuus hyödyntää kokoa ja voimaansa maksimaalisesti. Lisäksi Zubrus saisi laukoa enemmän, koska omaa kovan laukauksen. Tämän kauden Zubrus aloitti hyvin tehden 11 maalia 22 ekassa pelissä, mutta loukkaantumisensa jälkeen otteet ovat olleet laimeammat. Koko kauden pistesaldo on tällä hetkellä 12 maalia ja 12 syöttöä 49 pelissä. Koko uran pisteet ovat 48+88 339 pelissä.

Mitä Caps hyötyi kaupasta?

Helmikuussa GM MPhee ilmoitti, että Capitals tarvitsisi ison sentterin, maalintekoon pystyvän kookkaan laiturin ja romuluisen puolustajan pudotuspelejä varten. Montreal-kaupan osalta kaksi ensimmäistä toivetta täyttyivät vähintään 75 prosenttisesti. Linden on juuri sellainen kakkossentteri, jonka Caps halusi pudotuspelejä ajatellen. Hän kykenee pelaamaan missä tilanteessa tahansa ja on kokenut kettu post seasonilla.

Zubrus puolestaan ei ole vielä ainakaan power-forward, mutta hänessä on kaikki tarvittavat ominaisuudet kyseiseen hommaan. Nyt Zubrukselle tarjotaan ensimmäistä kertaa kunnon mahdollisuutta hyvässä ketjussa(Zubrus-Linden-Bondra) näyttää mihin pystyy. Zubruksen uutta tulemista pyrkii parhaan kykynsä auttamaan hänen hyvä kaverinsa nuoruusvuosilta, Sergei Gonchar, joka lupautui heti majoittamaan Zubruksen väliaikaisesti. jo Mikäli Zubrus kykenee täyttämään Zednikin paikan, on kauppa loistava Capsien kannalta.

Ainoa todellinen menetys kaupassa oli ensimmäisen kierroksen varausvuoro ensi kesän hyvässä draftissa. Vastineena saatu kakkoskiepin varausvuoro on Montrealin NJ:ltä Malakhov-kaupassa saatu, joten se on loppupuolen vuoroja. Nyt näyttääkin siltä, ettei Washingtonilla ole ensimmäisen kierroksen varausvuoroa ensi kesänä ollenkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle