Calgary vihdoin voittoon San Josessa

NHL:ssä pelattiin kuuden kierroksen ottelu. Suomalaisnimi oli Janne Niinimaa, joka teki puolustajalle harvinaisesti alivoimamaalin, johon ei merkitty syöttäjiä. Myös Calgaryn Miikka Kiprusoff oli totutun vahva, kun hän torjui joukkonsa voittoon San Josessa.

NY Islanders-Tampa Bay 2-3 ja.

Tampa Bayn tähdet Martin St. Louis ja Vincent Lecavalier astuivat ratkaisuhetkillä esiin ja auttoivat Tampa Bayn nihkeään voittoon NY Islandersista. St. Louis päätti kahdeksan ottelun maalittoman putkensa iskemällä varsinaisen peliajan loppuhetkillä tasoituksen. Jatkoajalla St. Louis syötti LeCavalierin maalintekoon. St. Louis on erikoistunut kiusaamaan Islandersia. Hän ratkaisi joukkueiden neljä edellistä kohtaamista. Voitto oli Tampalle kahdeksas kymmenessä viime pelissä.

Ottelun ensimmäisen maalin teki Tampan Fredrik Modin, kun ottelua oli pelattu reilu minuutti. Modin iski Paul Rangerin esityöstä maalin nurkalta johtomaalin. Islandersin tasoitusta jouduttiin odottamaan toisen erän jälkimmäiselle puoliskolle. Silloin Jason Blake ohjasi Mike Yorkin laukauksen maaliin. Islanders hallitsi keskimmäistä erää, mutta Tampan maalilla pelannut Sean Burke oli terävänä. Kolmannessa erässä Islanders karkasi johtoon, kun Mike York osui toisen kerran 20 ottelussa.

St. Louis vei pelin jatkoajalle ohjaamalla Dan Boylen laukauksen verkkoon Tampan pelatessa ilman maalivahtia. Jatkoajalla St. Louis vapautti Lecavalierin nokikkain Rick DiPietron kanssa, ja maalihan siitä syntyi.

- Mielestäni peli oli meillä kontrollissa. Kun jaksoimme tarpeeksi kauan painaa päälle, voitimme, St. Louis näki pelin luonteen.

- Pelasimme tarpeeksi hyvin voittaaksemme, mutta meidän on opittava ottamaan pisteet, Mike York suri.

Tomi Pettinen NYI, 0+0, -1, 9.59

Schaefer taituroi ratkaisun Ottawalle

Ottawa-Pittsburgh 5-2

Melkoisessa pyörityksessä viime aikoina ollut Ottawan maalivahti Ray Emery palasi vihdoin positiivisiin otsikoihin, kun hän nappasi ensimmäisen voittonsa yli kuukauteen. Vastassa ei tosin ollut kummoinen joukkue, vaan Ottawa päihitti Pittsburghin kotonaan siististi 5-2. Kotijoukkueen tulivoimasta vastasi tällä kertaa TPS:stäkin tuttu duunari Peter Schaefer, joka kasasi tehot 2+1. Ottawan viime aikojen peli on riittänyt voittoihin vain Pittsburghista, joka taas on hävinnyt 16 ottelua 17 viimeisestä.

Pittsburgh karkasi johtoon heti pelin alussa. Eric Boguniecki laukoi ja Emery haparoi. Kiekko putosi maalivahdin selän taakse, josta Ryan Malone iski sen verkkoon. Christoph Schubert tasoitti pelin hieman ennen avauserän puoliväliä. Ottawa meni toisessa erässä johtoon Zdeno Charan maalilla. Vain hetken kuluttua tästä Senators pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan. Tilanne käytettiin hyväksi, kun Bryan Smolinski osui Schaeferin syötöstä. Peli jatkui Ottawan tavallisella ylivoimalla, ja Scahefer päätti sen maaliin.

Boguniecki kavensi vielä samassa erässä Ottawan johdon kahteen osumaan, mutta heti kolmannen erän alussa Schaefer nöyryytti Pittsburghin maalivahtia Marc-Andre Fleuryä. Harhautus puri, ja Ottawa johti taas kolmella maalilla.

- En ole pelannut hyvin muutamaan viimeiseen peliin. Joukkueenakaan me emme ole onnistuneet. Toivottavasti tästä tulee itseluottamusta minulle ja joukkueelle, Schafer toivoi.

Vokounin lahjamaali Nashvillen turma

Dallas-Nashville 4-2

Janne Niinimaa palasi nilkkavamman jäljiltä jäälle ja tuplasi kauden maalisaldonsa. Niinimaa kasasi tehot 1+1 ja oli Dallasin tehokkain pelaaja, kun kotijoukkue kaatoi hankalan Nashvillen kotonaan. Myös toinen maalinteon vaikeuden kokenut pelaaja onnistui. Dallasin tähtihyökkääjä Bill Guerin päätti 18 ottelun maalittoman putkensa. Dallas hallitsi peliä, mistä kertovat maalivahtien torjunnatkin. Marty Turco torjui vain 17 kertaa, kun Nashvillen Tomas Vokoun koppasi 36 kiekkoa.

Avauserän ainoan maalin iski Nashvillen Paul Kariya. Osuma jouduttiin tarkistamaan videolta, sillä kiekko kävi juuri ja juuri maalin sisällä. Dallaskin sai kiekon maaliin saakka, mutta osuma hylättiin. Seuraava hyväksyttävä osuma nähtiin vasta toisessa erässä. Stu Barnes osui syötöstä, jonka Mathias Tjärnqvist lähetti maalin takaa. Peli oli tasan.

Toista erää oli jäljellä vain sekunti, kun Janne Niinimaa laukoi Dallasin ylivoimakuviossa. Bill Guerin päivysti maalilla, ja iski paluukiekon verkkoon summerin soidessa. Osuman hyväksyttävyys tarkistettiin videolta, ja tarkistus päättyi Guerinin maalittoman putken päättymiseen.

Ottelu ratkesi kolmannessa erässä Vokounin virheeseen. Nashville pelasi alivoimaa, kun Vokoun nousi pelaamaan kiekkoa Scott Hartnellille. Hartnell oli kuitenkin menossa vaihtoon, ja laatan sai Niklas Hagman, joka laukoi. Marek Zidlicky blokkasi Hagmanin vedon, mutta Niinimaa ehti tilanteeseen ja iski irtokiekon maaliin. Mike Modano lisäsi johtoa hieman myöhemmin. Puolustaja Mark Eaton laukoi kauden ensimmäisen osumansa kolmannen erän puolivälissä, mutta se ei enää tuonut Nashvillea peliin.

- Tiesin, että se on maali, Guerin sanoi osumastaan.

- Vaikka hän ei ole tehnyt maaleja, hän on tehnyt paljon muita asioita joukkueen hyväksi, Stu Barnes puolusti joukkueensa kovapalkkaisinta hyökkääjää.

Edmonton-Anaheim 6-5

Edmontonissa nähtiin jälleen maalijuhla. Ratkaisu syntyi vasta rankkareilla. Edmontonin Mike Morrison torjui jo viidennen rankkarivoiton joukkueelleen. Tulokasveskarilla ei ole tappioita rankkarikisoista tilillään. Morrison korvasi pelissä Jussi Markkasen, joka luisteli vaihtoon kolmannessa erässä päästettyään viisi osumaa selkänsä taakse.

Kotijoukkue sai salama-alun peliin, kun sen kaksi ensimmäistä vetoa meni Anaheimin maaliin. Ensin iski Ryan Smyth ja sitten ylivoimalla puolustaja Marc-Andre Bergeron. Anaheim iski kaksi pikamaalia samassa erässä. Andy McDonald ja Corey Perry tasoittivat pelin. Toisessa erässä loistovireinen Chris Kunitz ampui Anaheimin johtoon. Erätauolle lähdettiin kuitenkin tasatilanteessa, kun Smyth iski illan toisen osumansa.

Ensimmäisenä kolmannessa erässä iski Edmontonin Jaroslav Spacek, joka ampui ensimmäisen Oilers-maalinsa. Kaukolaukaus meni korkeana ohi Jean-Sebastien Gigueren. Entinen Oilers-pelaaja Todd Marchant kuitenkin vastasi vajaan minuutin kuluttua. Marchant iski irtokiekon ohi Markkasen. Vain pari minuuttia tästä, ja Niedermayerin veljekset järjestivät Anaheimin johtoon. Rampana pelaava Scott osui Rob-veljensä syötöstä. Tässä vaiheessa Markkasen työt oli tehty.

Anaheimin turmaksi osoittautui Fernando Pisani, joka osui ensimmäisen kerran kuukauteen ja vei pelin jatkoajalle. Kun maalia ei nähty lisäajallakaan, siirryttiin ampumaan rankkareita. Mike Morrison torjui Anaheimin kaikki kolme yritystä, mutta Pisani yllätti Gigueren, ja pisteet jäivät Edmontoniin.

- Mielestäni olisimme ansainneet paremman kohtalon. Murehtia ei kuitenkaan kannata, emme mahda tulokselle enää mitään, Anaheimin päävalmentaja Randy Carlyle harmitteli.

Teemu Selänne Ana, 0+0, +/-0, 20.15

Jussi Markkanen Edm, 28/33

Vancouverin ylivoima hurjassa vedossa

Vancouver-Columbus 7-4

Maalirikkaita pelejä viime aikoina pelannut Columbus ei pettänyt osumien ystäviä taaskaan, mutta omat faninsa se masensi. Hyvin viime aikoina pelannut joukkue teki kyllä neljä osumaa, mutta Vancouverpa takoi peräti seitsemän. Columbuksen viiden ottelun voittoputki päättyi. Kotijoukkue iski vakuuttavasti viisi ylivoimamaalia, ja sellaisen esityksen päihittämiseksi pitää vastustajan olla todella kuuma. Vieraiden peli oli käytännössä pelattu avauserän jälkeen, kun kanadalaisjoukkue takoi neljä osumaa.

Anson Carter osui Sedinin veljesten esityöstä vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen. Reilun minuutin kuluttua Josh Green ampui Vancouverin kahden maalin johtoon. Vancouverin ykkösketju väsäsi ensimmäisen ylivoimamaalin erän puolivälin jälkeen. Maalin viimeisteli Todd Bertuzzi. Matthias Öhlund ampui toisen yv-maalin vielä samassa erässä. Columbus vaihtoi erätauolla Marc Denisin pois maalilta, ja jäälle luisteli Pascal Leclaire.

Toisessa erässä Rick Nash teki Columbuksen avausmaalin. Nashilla oli mahdollisuus myös toiseen maaliin, mutta Alex Auld torjui maalitykin rankkarin. Maalia olisi tarvittu, sillä Columbuksen kiri kolmannessa erässä jäi hieman vajaaksi. Columbuksella oli epäonnea maalivahtien kanssa, sillä maalinsa puhtaana pitänyt Leclaire loukkasi selkänsä, ja Denis laitettiin maalille uudestaan kolmanteen erään.

Nikolai Zherdev ja Rostislav Klesla iskivät erän alkuun kaksi nopeaa maalia, mutta Daniel Sedin vastasi ylivoimalla lähes välittömästi. Markus Näslund ampui jälleen ylivoimalla tilanteeksi jo 6-3 ja Trevor Linden 7-3. Illan viimeisen iski jälleen Nash. Osuma syntyi totta kai ylivoimalla.

- Kavensimme neljään kolmeen, ja sitten tuomarit vihelsivät pari tilannetta, joista emme olleet samaa mieltä. Heillä on tehokas ylivoima, Columbuksen valmentaja Gerard Gallant mietti.

- Liian monet ihmiset ovat olleet kärsimättömiä ja arvostelleet ylivoimaamme. Emme voi maalata joka pelissä, Bertuzzi sanoi.

Vancouver harjoitteli ylivoimaa ennen peliä aamujäällä. Joukkue saapui peliin vieraskiertueelta, kun taas Columbus oli Vancouverissa odottamassa kotijoukkueen saapumista.

Sami Salo Van, 0+0, +1, 24.23

Jarkko Ruutu Van, 0+0, +/-0, 16.33

Wilsonilla oli asiaa tähdilleen

San Jose-Calgary 3-4

Calgary otti sille harvinaisen vierasvoiton San Josesta ja päätti myös harvinaisen tappioputken. Miikka Kiprusoff pääsi näin ottamaan makean voiton entistä joukkuettaan vastaan. Calgary ei ollut voittanut runkosarjapeliä ”Haitankissa” viiteen vuoteen.

- Kipper on aina tärkein syy, että voitamme pelejä, kehui Calgaryn luotsi Darryl Sutter, joka myös on entisiä sanjoselaisia.

Kotijoukkue heräsi otteluun liian myöhään, sillä Calgary pääsi kolmannen erän toiselle puoliskolle kolmen maalin johdossa. San Jose aloitti silloin kirinsä, joka toi sen lähelle, vaan ei rinnalle.

San Jose teki pelin ensimmäisen maalin. Patrik Marleau katkaisi maalittoman putkensa osumalla 5-3-ylivoimalla. Tämän jälkeen Calgaryn ylivoima otti ohjat käsiinsä. Daymond Langkow tasoitti yv-maalilla samassa erässä. Toisen erän alussa Chuck Kobasew vei vieraat ensi kertaa johtoon. Vähän myöhemmin maalivahti Jevgeni Nabokov menetti maalinsa takana kiekon Stephane Yellelle, joka syötti Chris Simonin maalintekoon.

Matthew Lombardi teki kolmannessa erässä tasavajaalla näyttävän maalin ja käytännössä ratkaisi pelin. San Jose elätteli kuitenkin vielä toivonkipinää, ja liekki syttyi, kun Milan Michalek ja Jonathan Cheechoo osuivat kotijoukkueelle.

San Josen valmentaja Ron Wilson haukkui tähtipelaajansa yksityisyritteliäisyydestä pelin jälkeen.

- Kun pelaaja yrittää liian vaikeita ratkaisuja, se on osoitus luottamuksen puutteesta. Kun yritetään yksin, lähetetään viesti, etteivät joukkuetoverit ole tarpeeksi hyviä, Wilson manasi.