Calgary vei lännen 1. finaalin jatkoajalla

San Jose ja Calgary tarjosivat vauhdikasta peliä kun kaksikko kohtasi läntisen konferenssin finaaleissa viime yönä. Sankariksi nousi tuntematon suuruus takalinjoilta.

San Jose - Calgary 3-4 ja.

Ensimmäinen lännen finaali oli maalirikkaampaa kuin ennakkoon veikkaajat ennustivat. Tasainen ottelu oli, vaikkakin San Jose kenttätapahtumia hienokseltaan hallitsikin. Kumpikin joukkue taklasi paljon ja laukauksia ei säästelty. Ottelu oli varsin hienoa ja rehtiä vääntöä. Tilastopoikkeama oli se että kaikki ottelun maalit tehtiin tasakentällisin.

I erä San Josen hallintaa

Kotijoukkue San Jose hallitsi ottelun ensi erää. Miikka Kiprusoff joutui Flames-maalilla heti kovaan myllytykseen, mutta "Kipper" jatkoi loistavia playoffs-esityksiään pitämällä maalinsa helpon oloisesti koskemattomana. Calgary oli paikoin hätää kärsimässä ja pääsi itse hyökkäämään vain muutamilla nopeilla pistoilla. Molemmat joukkueet saivat pelata hetken aikaa ylivoimaa mutta ensimmäinen maali nähtiin tasakentällisin erän puolivälissä. Pirteästi pelannut Calgaryn neloskenttä sai paineen Sharks-päätyyn ja lopulta Puolan ei-niin-pehmeäkätinen Krzysztof Oliwa pisti maalin edustalta kiekon maaliin Evgeni Nabokovin suojusten kautta. Maalin jälkeen pelin hallinta pysyi San Josen hallussa, mutta kuten niin usein aiemminkin, maalit tekee vastustaja. Erän viimeisellä minuutilla San Josen puolustus kämmää kiekon Flamesien kenttäpuoliskolla ja Calgary pääsee kahdella yhtä vastaan. Brad Stuart pelaa syötön pois, joten Craig Conroylle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin laukoa itse. Pieni siirto sivuun ja nopea rannelaukaus etuyläkulmaan.

II erä tuo pelin tasoihin

Calgary on playoffsien paras toisen erän joukkue. Illan ottelussa toinen erä oli koitua Flamesien kohtaloksi. San Jose teki kaksi maalia ja nousi tasoihin. Kiprusoffin lähes 170 minuuttia kestänyt nollapeli loppuu lähes heti erän alussa. Scott Thornton laukoo pienestä kulmasta kovan laukauksen, jonka Kiprusoff torjuu ilmeisesti päällään. Kiekko pomppaa korkeuksiin ja putoaa maalialueelle kiekon kadottaneen Kiprusoffin taakse. Maalille ajanut Mike Ricci luistelee Jordan Leopoldin estelyistä huolimatta takatolpalle ja kaatuessaankin laittaa kiekon maaliin. Erä jatkuu Sharksien hienoisessa hallinnassa ja lopulta erän lopulla saa HP Pavilionin yleisö kaipaamansa ansaitun tasoituksen. Todd Harvey vie kiekon alueelle ja jättää pelivälineen viivalla odottavalle Wayne Primeaulle ja polkee itse maalille. Primeau laukoo maalia kohti ja ohi luistellessaan Harvey saa juuri riittävästi lapaansa laukauksen tielle. Kiprusoff ei ehdi korjaamaan torjunta-asentoaan ja kiekko livahtaa maaliin. Kolmas erä sai alkaa 2-2 tasalukemissa. San Josella oli paikkoja lisämaaleihinkin, mutta Kiprusoff ja maaliraudat pitävät tilanteen tiukkana. Ainakin kaksi laukausta kilpistyi maalikehikkoon.

III erä ei tuo ratkaisua

Calgary pääsi kolmannessa erässä hyvin peliin mukaan. Paikoitellen vierailijat jopa hallitsivat peliä. Eikä Calgaryn johto-osuma ollut yhtään pelin kolmannen erän hallinnan vastainen. Kun San Jose onnistui eliminoimaan Jarome Iginlan, ketjun sentterille Craig Conroylle riitti enemmän aikaa ja tilaa. Painostuksen päätteeksi kiekko pelattiin viivaan valuneelle Conroylle, jonka tarkka laukaus meni niin yläkulmaan kuin kiekko voi mennä. Maalilla Chris Simon teki hienoa maskia ja Nabokov ei ehtinyt laukausta torjumaan. San Jose haki voimalla tasoitusta ennen peliajan päättymistä ja lopulta sai haluamansa. Mike Rathje sai luistella alueelle varsin rauhassa ja sai annettua kiekon laitaan Alexander Korolyukille. "Korky" ei päässyt maalintekopaikalle, mutta toimita kiekkoa maalille ja aina tapahtuu. Korolyuk laukoi maalille aikamoisen kaaliperhosen, mutta maskissa seissyt Kiprusoff ei nähnyt kiekkoa, ennenkuin kumilimppu sujahti pään vierestä etuyläkulmaan. Laukaus oli juuri riittävän löysä että San Josen Nils Ekman ehti väistämään laukauksen maalin edustalla. Jatkoaika häämötti.

Jatkoajalla löytyy ratkaisu

Maalista poikki pelatessa monesti virheet ratkaisevat ottelun. Niin kävi nytkin. Koko jatkoerä oli pientä San Josen hallintaa, mutta itse ottelun kulusta hieman poiketen, varovaisempaa peliä kuin itse 60-minuuttinen peliaika. Molemmilla oli muutama maukas maalipaikka, mutta hyvin pelanneet maalivahdit pitivät lukemat pitkään samoina. Vasta erän lopulla San Josen tekemä vaihtovirhe antoi Calgarylle voiton avaimet. Puolustaja Steve Montador huomasi olevansa merkkaamatta San Josen siniviivalla kun Sharks oli tekemässä vaihtoa. Montador löi lähes mailansa poikki jäätä vasten saadakseen kiekkoa laidassa pitäneen Jarome Iginlan huomion, ja lopulta sai kiekon itselleen. Montador sai liukua rauhassa kohti maalia, odotti Nabokovin ratkaisua ja kun sitä ei tullut, Montador laukoi nopean rannelaukauksen neljästä metristä ohi Nabokovin.

San Jose voitti ottelun laukaukset selvästi lukemin 52-37. Kiprusoffin torjuntaprosentti oli tutun kova, 94,2%. Ville Nieminen urakoi kolmoskentässä Marcus Nilsonin ja Shean Donovanin kanssa hieman yli 20 minuuttia ja saldoksi jäi yksi laukaus sekä yksi hienosti pedattu maalipaikka Shean Donovanille, jonka Nabokov kuitenkin selvitti. Toni Lydman oli edelleen sivussa. Vesa Toskala oli kakkosveskarina.