Bilyaletdinov päävalmentajaksi Luganoon

NHL / Uutinen
Osan viime kautta Chicago Blackhawksin apuvalmentajana toiminut NL-puolustajalegenda Zinetula Bilyaletdinov siirtyy ensi kaudeksi Sveitsin pääsarjan Luganoon päävalmentajaksi.

Bilyaletdinov siirtyi Chicagon organisaatioon tammikuussa ja oli aluksi statuksella "developmental coach" osa joukkueen johtoa. Viimeiset seitsemän peliä mies kuitenkin toimi jo joukkueen apuvalmentajana Alpo Suhosen siirryttyä sivuun terveydellisten syiden pakottamana. Miehen apuna toimivat lopun kautta Al MacAdam sekä Denis Savard. Hänelle olisi voinut olla tarjolla jatkomahdollisuus myös Blackhawksissa, mutta tällä kertaa oli päävalmentajan tehtävä houkuttelevampi vaihtoehto.

Bilyaletdinov, joka tunnetaan Pohjois-Amerikassa nimellä "Coach Bill" omaa enemmänkin taustaa NHL:ssä. Kaudella 1993-1994 mies oli Winnipeg Jetsin joukkueen apuvalmentajana. Yhteensä hän vietti neljä kautta Jetsin/Phoenix Coyotesin organisaatiossa. Yhdessä Vasili Tihonovin kanssa he olivat ensimmäiset venäläissyntyiset apuvalmentajat NHL:ssä. Ennen Winnipegiä mies valmensi Moskovan Dynamoa kotimaassaan. Ensimmäiset viisi kautta mies oli joukkueen apuvalmentajana, ennen kuin hän nousi päävalmentajaksi kolmen kauden ajaksi. Päävalmentajauransa aikana hän luotsasi Dynamon joka kausi finaaleihin ja voittikin mestaruuden viimeisellä sesongillaan joukkueen peräsimessä.

Pelaajana mies kävi läpi 12 kautta Neuvostoliiton maajoukkueessa, voittaen mm. 1984 Olympiakultaa. MM-Kisoissa hän esiintyi kuusi kertaa ja Canada Cupissa kolme kertaa. Bilyaletdinov oli mukana myös 1981 Canada Cupin voittaneessa joukkueessa.

Kiekkopiireissä hänet tunnetaan mukavana miehenä, joka tulee helposti toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle