Yle: Nyt se on myönnetty, KHL kontrolloi Jokerien sisäisiä asioita – "Ei tehdä omia itsenäisiä päätöksiä"

KHL / Uutinen
Roman Rotenberg(toinen oikealta) saunomassa KHL:n mestaruuspokaalin, Pietarin SKA:n silloisen maalivahdin Mikko Koskisen(ylhäällä keskellä) ja Jokerien nykyisen pelaajan Veli-Matti Savinaisen(toinen vasemmalta) kanssa. Kuva vuodelta 2015.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokerien entinen toimitusjohtaja Jukka Kohonen myöntää Ylen haastattelussa, että helsinkiläisseuran toimintaa ohjataan Itä-Euroopan jääkiekkoliigan KHL:n keskusjohdosta käsin. Sarjan johdon määräysvallasta Jokerien toimintaan on spekuloitu ja uutisoitukin runsaasti julkisuudessa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun seuran johdossa toiminut myöntää asian julkisesti.

Ylen artikkelissa kirjoitetaan, että "Kohosen mukaan KHL:stä annettiin ymmärtää, sivulauseissa, että joukkueen tehtävä on pelata jääkiekkoa niissä peleissä, jotka joukkueelle annetaan. Ei tehdä omia itsenäisiä päätöksiä brändillään".

Jatkoaika pyysi Kohoselta haastattelua aiheesta. Kohonen kieltäytyi. Hän työskenteli Jokerien toimitusjohtana viisi ja puoli vuotta, kunnes lähti yhtiöstä kuluvan vuoden kesäkuussa.

KHL:n johdon määräysvalta Jokerien sisäisiin asioihin on merkittävä tieto, sillä se vääristää koko urheilemisen lähtökohtaa KHL:ssä. Kun sarjan johto vaikuttaa yksittäisen seuran sisäisiin asioihin, kilpailutilanne seurojen välillä on epätasapuolinen. Seurojen itsenäiset päätökset ovat yleismaailmallisesti urheilun perusasia. Nyt Kohonen siis vahvisti, että tuo perusasia ei päde KHL:ssä – ainakaan Jokerien osalta.

Sinänsä KHL:n johdon puuttuminen helsinkiläisten asioihin ei ole yllätys, sillä Jokerien entinen vähemmistöomistaja Roman Rotenberg istui Jokereita omistaessaan KHL:n varapuheenjohtajana. Vielä sotkuisemmaksi kuvion teki Rotenbergin asema toisen KHL-seuran Pietarin SKA:n varapuheenjohtajana. Jokerien toinen merkittävä entinen vähemmistöomistaja on Gennadi Timtshenko, joka on SKA:n puheenjohtaja. Kaksikko ei enää omista Jokerien osakkeita, mutta Hartwall Arena on yhtiöiden kautta heidän.

Myös Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana istuvan Rotenbergin vallankäyttö moninaisessa roolissaan aiheuttaa KHL:ssä närää laajemminkin.

Jokereita rahoittaa nykyään Timtshenkon ja Rotenbergin tapaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin lukeutuva metalliteollisuusoligarkki Vladimir Potanin. Rahat ohjataan Helsinkiin sponsorituloina Potaninin omistaman Harjavallassa operoivan Norilsk Nickel Harjavalta Oy:stä.

Ylen artikkeli avaa Suomen ja Kiinan valtioiden yhteistyötä kiinalaisen talviurheilun kehittämisessä. Jokerit on ollut siinä keskeisessä roolissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle