Yle: IIHF on ainoa Venäjää puolustava lajiliitto alkavassa dopingpannan oikeuskäsittelyssä − "Meidän roolimme liittona on suojella jäseniämme"

MAAJOUKKUE / Uutinen
René Fasel on IIHF:n puheenjohtaja.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
René Faselin mielestä on kohtuutonta rangaista koko Venäjää, kun koko urheiluala ei ole ollut rikkeissä mukana.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS käsittelee Venäjän saamaa neljän vuoden dopingpannaa marraskuussa. 

Toistaiseksi Venäjää puolustelevat tahot ovat olleet vähissä, mutta nyt kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ja sen puheenjohtaja René Fasel on asettunut Venäjän tueksi. Yle Urheilulle antamassaan haastattelussa hän kertoo oman tukensa taustat.

− Ei ole oikein, että Venäjän jääkiekkoliittoa rangaistaan tässä asiassa. Olemme kollektiivista rangaistusta vastaan. Esimerkiksi Sotshin olympialaisissa Venäjän miesten jääkiekkomaajoukkue ei todellakaan ollut mukana skandaalissa. Silti Venäjää rangaistiin jo Korean olympialaisissa, puheenjohtaja viittaa Venäjän peliasujen ja kansallishymnin puuttumiseen.

Fasel kertoo, että päätöksestä lähteä tukemaan Venäjää on käyty laajaa keskustelua IIHF:n sisällä, minkä tuloksena päätös tukemisesta oli yksimielinen.

− En ikinä puheenjohtajana etenisi näin hienovaraisessa asiassa ilman hallituksen hyväksyntää. Ei ole reilua IIHF:lle tai Venäjän jääkiekkoliitolle, että kaikkia Venäjällä rangaistaan. Niin ei saisi ikinä tehdä.

Maailman antidopingtoimisto päätti viime joulukuussa, että Venäjä suljetaan arvokisoista neljän vuoden ajaksi dopingnäytteiden manipuloinnin vuoksi. Wadan mielestä Venäjän ei tulisi järjestää arvokisoja tai muitakaan tapahtumia tuona ajanjaksona, mikä tarkottaisi myös jo myönnettyjen tapahtumien perumista. Venäjälle on myönnetty jääkiekon MM-kisat vuonna 2023. 

CAS kuulee marraskuussa IIHF:n lisäksi muun muassa Kainsainvälistä olympiakomiteaa ja Venäjän olympiakomiteaa. Myös molempien paralympiakomiteat sekä useat venäläisurheilijat ovat kuultavana.

Faselin Venäjä-kytköksistä on riittänyt keskustelua. Ylen jutussa tuodaan esille myös venäläislehti TASSin haastattelu, jossa Fasel flirttailee ajatuksella työskennellä KHL:ssä IIHF-pestin päättyessä. Puheenjohtaja vakuuttaa, että saman tuen saisi mikä tahansa muu jäsenmaa.

− Meidän roolimme liittona on suojella jäseniämme, myös Suomea, Ruotsia ja Tshekkiä.

CASin loppuvuodesta antama päätös asiassa on urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan lopullinen, eikä siitä voi enää valittaa.

Faselin pestin IIHF:n puheenjohtajana oli määrä päättyä tänä vuonna, mutta vaalit uudesta puheenjohtajasta järjestetäänkin vasta ensi vuonna. Tällä tietoa Faselin virka päättyy syyskuussa 2021.

» Lähetä palautetta toimitukselle