Ville Leino avautuu uutuuskirjassa NHL:n ongelmista: “Uni- ja kipulääkkeitä oli tarjolla, niin paljon kuin halusin”

NHL / Uutinen
Leino pelasi NHL-uransa tehokkainta peliään Philadelphia Flyersissa.
Kuva © Getty Images
“Ulos kopista” kertoo ensisijaisesti homoseksuaalin ex-kiekkoilijan Janne Puhakan tarinan, mutta mukana on myös laajempi näkökulma jääkiekkokulttuurista. Omien kokemustensa perusteella Ville Leino ei suhtaudu optimistisesti seksuaalivähemmistöjen asemaan lätkässä.

– Uni- ja kipulääkkeitä oli tarjolla, niin paljon kuin halusin. Minulla oli otteluiden jälkeen nukahtamisvaikeuksia ja vaikka varmasti olisi ollut parempiakin vaihtoehtoja kuin ottaa Ambienia ja vetää keskushermosto säppiin, itsekin valitin, jos en saanut lääkettä. En ollenkaan ymmärtänyt tai edes pohtinut koukkuun jäämisen seurauksia.

Näin kuvaa NHL:n runsasta lääkekäyttöä kuusi kautta Pohjois-Amerikassa pelannut Ville Leino. Ambien on nukahtamislääke, jonka vaikuttava aine on tsolpideemi ja kauppanimi Suomessa esimerkiksi Stilnoct

Sitaatti on uutuuskirjasta “Ulos kopista”, joka kertoo paitsi ensimmäisestä avoimesti homoseksuaalisesta suomalaiskiekkoilijasta Janne Puhakasta myös laajemmin jääkiekkokulttuurista.

Uutuuskirja ilmestyi 22. helmikuuta 2022.
Kuva © Johnny Kniga

Leino kertoo kirjassa toisenkin esimerkin, kuinka Buffalo Sabresin tappelija Zenon Konopka jäi kiinni huumetestissä ja sai NHL:ltä 20 ottelun pelikiellon dehydroepiandrosteronin (DHEA) käytöstä.

– Erään tulokasillallisen jälkeen joukkueessa pidettiin seuraavana päivänä huumetestit. Olin Konopkan vieressä, kun meidät haettiin testiin. Hän totesi lyhyesti, että nyt saattaa käydä huonosti. Tappelijoiden piti turruttaa stressiä jollain tavalla, ja jos lähtee opiaattikierteeseen, peli on siinä.

Itse peliurallaan valkoisista luistimista ja maalausharrastuksesta negatiivista huomiota saanut Leino ei ole kovinkaan optimistinen seksuaalivähemmistöjen näkyvyyden suhteen.

– Se ei ole helppo tie ja vaikka haluaisin uskoa, että homoseksuaalisuus ei olisi haittatekijä, en valitettavasti usko, että maailma olisi niin valmis, että tilanne olisi neutraali. Ainakin KHL:n ovi sulkeutuisi.

Kirjassa muistutetaan myös, kuinka HPK:n 2006 mestarijoukkueessa pelannut Jyrki Louhi oli erikoinen lintu, koska oli joskus perjantaisin harjoituksista poissa yliopisto-opintojen vuoksi, ja kuinka vielä vuonna 2019 NHL-puolustaja Dougie Hamiltonille naureskeltiin julkisesti, kun TV-analyytikko kertoi hänen menneen museoon, kun muut pelaajat lähtivät lounaalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle