Venäjä jyräsi jäähyihin sortuneen Tšekin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Sergei Plotnikov syötti kaksi osumaa kotihallissaan.
Tšekki sortui jäähyihin ja Venäjä tyylitteli lopulta helppoon voittoon Moskovan EHT-turnauksen lauantain jälkimmäisessä kamppailussa.

Tšekki saapui Moskovan Lasipalatsiin energisenä ja sai otteluun terävän lähdön. Hyvän alun vesitti kuitenkin ajassa 2.18 otettu tarpeeton rangaistus, kun Tšekillä oli liikaa pelaajia jäällä. Tšekkiläisten vaihtopenkki protestoi voimakkaasti tuomiota, joka ei annetusta mihinkään muuttunut. Venäjä löi askiin ykkösylivoimansa, joka murjoi väkisin 1-0-johdon taululle.

Tšekkiläiset eivät avausmaalista säikähtäneet vaan iskivät tasoituksen alle minuutissa. Jiri Novotny teki hyvän liikkeen kiekottomana tehden tilaa puolustaja Ondrej Nemecin laukaukselle. Dominik Kubalik pääsi maalin edustalla jatkamaan kiekon ohi kotihallissaan pelanneen Ilja Sorokinin. Maalia sahattiin videolta pitkään. Tšekkipelaajan maila oli kieltämättä tilanteessa varsin korkealla, mutta silti sääntöjen sallimissa puitteissa.

Juuri peliin uudelleen kiinni päässeet tšekit hölmöilivät itselleen pian uuden kaksiminuuttisen ja Venäjä pääsi jälleen rankaisemaan ylivoimalla. Ensimmäisenkin maalin alustanut kaksikko Sergei Plotnikov-Nikita Gusev petasi tällä kertaa tekopaikan Nikolai Prohorkinille, joka pääsi tinttaamaan Venäjän alkuillan toisen ylivoimaosuman.

Alle minuutti tästä, niin tšekkipuolustaja Jakub Kindl lisäsi joukkueensa tuskaa ottamalla 2+10 minuuttia pakottaen joukkueensa jälleen alivoimalle. Sen Tšekki kesti, mutta lisää oli tulossa. Tšekki otti ottelun ensimmäisessä erässä peräti 20 minuuttia jäähyjä ja joutui käyttämään energiansa alivoimien tappamiseen.

Venäjä karkasi toisessa erässä

Toisen erän alussa Tšekki yritti kovasti pyristellä mukaan peliin. Venäjä pääsi kuitenkin tuplaamaan johtonsa pelikellon näyttäessä aikaa 23.40. Michal Bulir hävisi oman alueen aloituksen pystyyn Mihail Grigorenkolle, jonka aloitusvoitosta Andrei Loktionov pääsi tykittämään kiekon ohi Tšekin maalia vartioineen Dominik Furchin.

Venäjä antoi pian itse saumaa Tšekille, kun Nikita Nesterov asteli jäähypenkille nakattuaan kiekon katsomoon. Tšekki sössi kuitenkin oman ylivoimamahdollisuutensa laittamalla jälleen liikaa pelaajia kentälle ja ottamalla pian perään uuden kakkosen estämisestä.

Se ottelun kuuluisa kulminaatiopiste nähtiin ajassa 32.09. Kirill Kaprizov laukoi, ja luvalla sanoen heikosti Tšekin maalilla esiintynyt Furch tiputti. Kiekko lipui Tšekin kannalta riipaisevan hitaasti kohti Venäjän maalia. Furch sai lipuvaan kiekkoon hanskansa väliin aivan maaliviivalla. Tilannetta katseltiin nauhalta todella pitkään ja lopulta kiekkoa näytettiin keskiympyrään. Tämä tappoi lopullisesti tšekkien pelihuumorin ja suoristi selät.

Venäläiset tietysti nauttivat tilanteesta ja tekivät mitä halusivat. Andrei Kuzmenko sooloili Venäjälle neljän maalin johdon vielä ennen erän päätössummeria.

Kolmas erä avointa ja ajoittain rumaa peliä

Ottelun kolmanteen erään tšekkikäskyttäjä Milos Riha vaihtoi maalipuiden väliin Tampereellakin torjuneen Simon Hrubecin. Hrubec sai kuitenkin poimia kiekon selkänsä takaa parin minuutin jälkeen, kun Tšekin löysä puolustuspelaaminen omassa päässä kostautui. Andrei Kuzmenko riisti kiekon, leikkasi keskelle ja laukoi tarkasti: 6-1. Kuzmenko oli muutenkin pelin hahmo iskien kaksi maalia, hankkien Tšekille kaksi jäähyä ja aiheuttaen muutenkin jatkuvaa päänvaivaa Tšekki-puolustukselle vikkelyydellään.

Venäjän kuudennen osuman jälkeen pelissä alkoi näkyä yhä enemmän tarpeettoman kovia otteita. Nikolai Prokhorkinin 2+10 laitataklauksesta oli ikävää esisoittoa sille, mitä nähtiin hetkeä myöhemmin. Trinecin David Musil tuli kädet korkealla tarpeettomasti keskialueella ottelun 3-1-maalista vastannutta Kirill Kaprizovia päähän. Kaprizov jäi hetkeksi keräilemään itseään jään pintaan eikä palannut enää kaukaloon. Tilanne jäi myös Musilin ottelun viimeiseksi, sillä hän lensi tempustaan ulos päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Hämmästyttävää kyllä Venäjän viiden minuutin ylivoiman ensimmäinen osuma nähtiin Venäjän omassa päässä. Dominik Kubalik haistoi hyvin poikittaissyötön siniviivan tuntumassa, karkasi läpiajoon ja viimeisteli tyylillä ottelun toisen osumansa. Sveitsin liigan pistepörssiä johtavasta hyökkääjästä alkaa muodostua Venäjälle melkoinen peikko, sillä maali oli jo miehen viides Venäjän verkkoon tämän kauden Euro Hockey Tourilla.

Venäjällä oli kuitenkin vielä aikaa iskeä illan viimeinen naula. Loktionov viimeisteli niin ikään toisen osumansa kamppailuun Hrubecin jalkojen välistä. Venäjä oli siis Tšekkiä parempi lopulta lukemin 7-2.

Tšekki kohtaa huomenna vielä turnauksen päätöskamppailussa Ruotsin. Venäjä ja Suomi puolestaan ratkaisevat turnauksen voiton sunnuntai-iltana Pietarin ulkoilmapelissä.