Vanhasen hattutemppu ja Kyrkön nollapeli takasivat Suomelle pronssimitalit – kumpikin valittiin myös All Stars -kentälliseen

MAAJOUKKUE / Uutinen
Vanhasen hattutemppu johdatti Suomen voittoon.
Kuva © IIHF
Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat päättyivät Tyttöleijonien osalta juhliin. Pronssipelissä Ruotsi kaatui lukemin 3–0. Emilia Kyrkkö valittiin koko turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Yhdysvalloissa järjestetyt alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat toivat Tyttöleijonille historian kolmannen mitalin. Pronssiottelussa Suomi otti Ruotsista vakuuttavan 3–0-voiton. Kaksi edellistä mitalia ovat myös pronssisia.

Ottelu alkoi tunnustelevissa merkeissä, eikä kumpikaan joukkueista ottanut riskejä. Molemmat joukkueet pääsivät ylivoimalle ensimmäisessä erässä, mutta kovin vaarallisia paikkoja ei saatu aikaiseksi.

Tasaisuus jatkui toisessa erässä. Hyökkäyksiä tehtiin kumpaankin päähän ja laukauksia viriteltiin pienistä kulmista kohti maalia. Ruotsin jäähyilyt aukaisivat Suomen maalihanat ja Sanni Vanhanen iski ylivoimalla B-pisteen tuntumasta joukkueen 1–0-johtoon. Satu-Maaria Vihervuori oli viedä Tyttöleijonat jo kahden maalin johtoon päästyään läpiajoon, mutta Julia Perjus onnistui takakarvaamaan kiekon pois ratkaisevalla hetkellä.

Tyttöleijonat aloitti viimeisen erän terävästi ja onnistui luomaan paikkoja Ruotsin maalille. Vanhasen ketju oli jälleen tekemässä tuhoja ja kapellimestari itse iski illan toisen maalinsa Lisa Jönssonin ohi. Vajaan kuuden minuutin päästä Vanhanen pisti kiekon verkkoon kolmannen kerran.

Ruotsin valmennus otti Jönssonin pois maalilta jo viisi minuuttia ennen ottelun loppua. Tämän jälkeen kiekko oli välittömästi löytänyt tiensä ohi Emilia Kyrkön, mutta maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen maalivahdin häirintänä. Loppusummerin soidessa taululla olleet 3–0-lukemat aloittivat Suomen voitonjuhlat.

Pronssin lisäksi suomalaiset pääsivät juhlimaan tähdistökentällisen ja parhaan maalivahdin nimeämisiä. Kyrkkö ja Vanhanen valittiin turnauksen All Stars -kentälliseen. Kyrkön torjuntaprosentti (95,86) oli turnauksen paras ja oikeutti myös parhaan maalivahdin titteliin.