Uutta: Yllättävä käänne, Mestikseen ei voikaan nousta ilman joustokaukaloa – Pelaajayhdistys puuttui peliin

MESTIS, Suomi-sarja / Uutinen
FPS sai sittenkin huonoja uutisia.
Kuva © Sami Kemppainen, sami.kemppainen@jatkoaika.com
Jääkiekkoliiton lisenssikomitea viesti aiemmin tänään, että Mestis-lisenssi voi saada, vaikka kotihallissa ei olisi joustokaukaloa. Nyt komitean puheenjohtaja on kuitenkin tullut toisiin aatoksiin. Yllättävän käänteen voimakkaana vaikuttajana oli Pelaajayhdistys.

Jatkoaika uutisoi aiemmin tänään, että Mestiksestä voi saada sarjapaikan ilman joustokaukaloakin. Mestis-lisenssit eli osallistumisoikeudet jakavan Suomen jääkiekkoliiton lisenssikomitean puheenjohtaja Hannu Soro sanoo uutisessa, että "kyllä tässä nyt on katsottava asioita vähän sormien läpi".

Joustokaukalo on tutkitusti jääkiekkoilun turvallisuutta lisäävä kaukalotyyppi, joka on Suomessa pakollinen Liigassa. Se on ehdoton edellytys myös Mestis-lisenssin kriteeristössä, mutta lisenssikomitean poikkeuspäätös on periaatteessa mahdollinen.

Nyt Soro kuitenkin sanoo, että Mestis-lisenssiä ei voi saada, jos joukkue ei pelaa kotiottelujaan joustokaukalossa.

– Olen nyt keskustellut asiasta erinäisten tahojen kanssa, ja kyllä joustokaukalo sittenkin on ehdoton edellytys. Selkeämpää se on niin. Mestis-joukkueella on oltava joustokaukalo, Soro linjaa.

Linjanmuutoksen lähde on Liiga- ja Mestis-pelaajien ammattiyhdistys Pelaajayhdistys. Sen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo keskustelleensa Soron kanssa ja Soron kertoneen jo keskustelun päätteeksi hänelle, että joustokaukalo on oltava.

– Pelaajayhdistyksen selkeä näkemys on, että joukkue ei voi pelata Mestiksessä, jos sen kotiotteluissa ei ole joustokaukaloa. Se on ollut Mestis-lisenssin myöntämiskriteeri jo vuosia. Pidän sitä kohtaa sen lisenssijärjestelmän perustuslakina. Siinä ei voi käyttää harkintaa tai joustoa, Saarela kommentoi.

Hän mainitsee kaksi pääsyytä: pelaajaturvallisuus ja yhtenäiset olosuhteet. Soro kertoo haastattelussa samat. Siirtymäaika ei tule kyseeseen – joustokaukalo on oltava jokaisella Mestis-joukkueella kauden ensimmäisestä kotiottelusta alkaen.

Yllättävä käänne on erittäin huono uutinen FPS:n Mestis-haaveiden kannalta. Suomen Tietotoimisto STT uutisoi tänään, että FPS hakee Mestis-lisenssiä. Forssan jäähallissa ei kuitenkaan ole joustokaukaloa. Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi kertoi aiemmin Jatkoajalle, että kaupunginhallitus saa tässä kuussa esityksen joustokaukalon hankkimisesta.

Kuitenkin Kesäniemen arvion mukaan kokonaispanostus olisi kaupungille vähintään 100 000 euroa. Aikataulu on kireä, sillä Soro kertoi STT:lle lisenssitoimikunnan käsittelevän FPS:n ja toisen hakijan Kiekko-Espoon hakemukset noin viikon sisällä. Mestis-kauden on määrä alkaa noin puolen vuoden päästä.

FPS:n puheenjohtaja Juha-Matti Vuorela on kertonut aiemmin, ettei seuralla ole mahdollisuutta kustantaa kotihalliinsa joustokaukaloa. Kiekko-Espoolla ja kaikilla nykyisillä Mestis-seuroilla on kotihalleissaan joustokaukalo.

» Lähetä palautetta toimitukselle