Uutta: Telian laaja HTML5-tuki ei ole valmis, Liiga-kausi alkanee vanhentuneella Silverlightilla – Jatkossakin ainoa maksutapa on lasku

LIIGA / Uutinen
Telian Liiga-lähetykset saattavat kaatuilla verkkoselaimissa tänäkin syksynä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Telia toi maaliskuussa HTML5-soittimen IE- ja Edge-verkkoselaimille. Muut selaimet saavat yhä odottaa uutta soitinta. Liiga-pakettien ainoana maksutapana säilyy lasku.

Viime kaudella Liigan mediayhteistyökumppanina aloittaneen teleoperaattori Telian Liiga-tuotteessa ilmeni heti lähdössä ongelma, kun sen digitaalinen videosoitin pohjautui vanhentuneeseen Silverlight-teknologiaan. Se tähdättiin korvattavan nykyaikaisella HTML5-soittimella kauden 2019–2020 alkuun mennessä.

Kesäkuun seitsemäs päivä Telia tiedotti, että "seuraavaksi HTML5 soitin tuodaan Firefox ja Chrome -selaimille, arviolta tämä tapahtuu kauden 2019-20 alkuun mennessä". Todennäköisesti niin ei kuitenkaan tapahdu.

– Tällä hetkellä testaamme browser-tukia Chromelle, Safarille sekä Firefoxille, mutta en voi luvata, että lanseeraisimme soittimen ennen kauden alkua. Testauksissa voi tulla aina yllätyksiä, Telian TV- ja medialiiketoiminnasta vastaava Olli-Pekka Takanen kertoo sähköpostitse.

Hän ei avaa tarkempaa aikataulua. IE- sekä Edge-verkkoselaimille Telia toi HTML5-soittimen maaliskuussa.

Uudistamisen tarve johtuu Silverlight-teknologian on vanhentuneisuudesta ja epävakaudesta. Epävakaus voi näkyä katsojalle lähinnä soittimen kaatuiluna ja lähetyksen pätkimisenä. HTML5:n keskeinen etu on muokkautuvuus erilaisiin laitteisiin ja verkkoselaimiin.

Chrome, Safari sekä Firefox ovat Suomen käytetyimmät selaimet ja keräävät liki 86 prosenttia kaikesta selainkäytöstä. IE sekä Edge keräävät yhteensä noin viisi prosenttia käytöstä.

Toinen paljon viime kaudella keskustelua herättänyt asia liittyi Liiga-pakettien maksutapaan. Asiakkaiden ainoa tapa maksaa tilauksensa oli laskulla, mikä on nykyään epätavallista. Viime kauden alussa Takanen kertoi Telian harkitsevan muiden maksutapojen tuomista laskun rinnalle, mutta nyt hän sanoo, että muita maksutapoja ei ole tulossa tälläkään kaudella.

Liiga-kausi venyi keväällä historiallisesti toukokuun puolelle ja Telia päätyi veloittamaan toukokuun osalta lopulta yhden yksittäisen ottelun hinnan, 13,90 euroa. Myös alkavalla kaudella Liigan mahdollinen seitsemäs finaaliottelu voidaan pelata vasta toukokuun puolella. Telialla ei ole vielä tehty päätöstä, mentäisiinkö alkavalla kaudella sitten viime kauden tapaan.

– Löydämme järkevän mallin toukokuun hinnoitteluun ja koko kuukautta ei tulla laskuttamaan. Nyt emme saaneet paljon palautetta hinnoittelusta, Takanen sanoo.

Uusi Liiga-kausi alkaa 12.9. viime kauden finalistien HPK:n ja Kärppien kohtaamisella, joka näytetään MTV3-kanavalla Telian ja MTV:n sopimuksen mukaisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle