Uutta: Mestis-seurat ovat alkaneet siirtyä ottelukohtaiseen palkanmaksuun – pelaajayhdistys hyväksyy

MESTIS / Uutinen
Mestis-seurojen palkanmaksu voidaan ensi kaudella sitoa pelattuun ottelumäärään.
Kuva © Topi Lainio
Uudella käytännöllä Mestis-seurat varautuvat siihen, ettei tulevaa kautta pystyttäisi pelaamaan normaalisti.

Mestis-seurat ovat löytäneet uuden keinon turvata alkavan kauden talouttaan. Seurat tarjoavat nyt pelaajilleen normaalista poikkeavia sopimuksia, joissa palkka maksetaan pelattujen ottelujen perusteella. Käytäntö on voimassa ensi kauden.

Tällä käytännöllä seurat varautuvat siihen, ettei ensi kautta voitaisi pelata normaalisti. Käytännössä mikäli koronapandemian seuraava aalto estää sarjojen jatkumisen läpi talven, seurojen kulurakenne on kriisin iskiessä kevyempi ja taloudellinen ahdinko helpommin selätettävissä.

Jatkoaika tavoitti Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan kommentoimaan asiaa.

– Pelaajayhdistys on käsitellyt asiaa Jääkiekkoliiton, käytännössä Pirkka Antilan, kanssa sekä sähköpostitse että palavereissa. Olemme päätyneet siihen, että tämä on hyväksyttävä toimintamalli tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ja siis nimenomaan Mestiksessä ja koskien ensi kautta. Tämä ei koske Liigaa, Saarela painottaa.

– Uudistus ei missään nimessä tarkoita sitä, että kaikki sopimukset pitäisi tehdä uuden mallin mukaisina. Vanhat sopimusmallit ovat luonnollisesti jatkossakin käytössä, täsmentää Saarela.

Saarelan mukaan poikkeuksellisen tilanteen johdosta sopimukseen on lisätty muutamia väliaikaisia kohtia, joissa on sovittu "normaalista poiketen muistakin yksityiskohdista, huomioiden sekä pelaajien että seuran oikeudet ja velvollisuudet".

"Meille hyväksyttävä vastaantulo"

Pelaajayhdistyksen Saarela ymmärtää, mikä on ajanut seurat uuteen sopimusmalliin.

– Mestiksessä taloudelliset resurssit ovat nykypäivänä niin vaatimattomat, että tällainen reagointi on ymmärrettävää. Meille hyväksyttävä vastaantulo. Käytännössähän Mestis-seurat valmistautuvat tällä siihen, jos ensi kausi jääkin kesken. Koronapandemian toinen aalto on mahdollinen ja se saattaisi katkaista ensi kauden, Saarela kertoo ratkaisun taustoista.

Saarela myös muistuttaa, etteivät ottelumäärään sidotut, ennalta epävarmat ansiot ole ammattilaisuuden kynnyksellä lainkaan tavattomia.

– Pelaajien kannalta ykkösasia tietenkin on, että on olemassa työpaikkoja. Totta kai se täytyy huomioida. Palkkojen sitomisessa toteutuneeseen ottelumäärään ei sikäli ole mitään uutta, sillä tällainen on ollut nuorten pelaajien sopimuksille tyypillistä muun muassa Liigassa jo vuosia.

– Eli monessako ottelussa on kokoonpanossa, sen mukaan maksetaan.

Puoliammattilaissarjana pelattavassa Mestiksessä täysipäiväiset ammattiurheilijat ovat harvassa. Pelipaikat Mestiksessä kasvoivat keväällä kuudesosalla, kun Kiekko-Espoo ja FPS nostettiin Suomi-sarjasta sarjatasoa ylemmäs. Ensi kaudella Mestiksessä pelaa näin 14 joukkuetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle