Uutta: Mestis-seura KOOVEE rojahti talouskyykkyyn ja kassakriisiin – Ilves jatkaa yhteistyötä

MESTIS / Uutinen
KOOVEE on erittäin perinteikäs urheilu- ja jääkiekkoseura.
Kuva © Jarno Hietanen
Mestis-seurojen talouskurimuksista on tullut jokavuotisia. Nyt on vuorossa KOOVEE.

Mestis-seura KOOVEEn taustayhtiö Koovee Hockey Oy on Jatkoajan tietojen mukaan vakavissa taloudellisissa ongelmissa. Yhtiö on kärsinyt kassakriisistä jo tovin, minkä vuoksi laskujen maksut ovat viivästyneet moneen suuntaan. Myös pelaajien palkkojen maksu myöhästyi äskettäin – tosin vain pari vuorokautta.

Koovee Hockey Oy tiedotti tänään tehneensä uuden yhteistyösopimuksen emoseura Koovee ry:n kanssa. Kyse on käytännössä osakeyhtiön pelastusoperaatiosta. Tosin sopimus on Jatkoajan tietojen mukaan määrä allekirjoittaa vasta tänä iltana. Se on kolmevuotinen ja siihen liittyy ry:n Oy:lle myöntämä pääomalaina. Pääomalaina on erityisehtoinen laina, jollaisen takaisinmaksuehdot ovat yleensä myöntäjäosapuolelle tavanomaista lainanantoa epäedullisemmat. Toistaiseksi ei ole tiedossa, laajeneeko ry:n rooli Oy:ssä myös osakkeenomistajana.

Koovee Hockey Oy:n kaksi suurinta osaomistajaa ovat miljonäärit Janne Virtanen ja Marko Kuusisto. Kaksikko omistaa yhtiön osakkeista yli 90 prosenttia. He poistuivat yhtiön hallituksesta marraskuussa. Syynä olivat Jatkoajan tietojen mukaan erimielisyydet heidän ja yhtiön muun johdon välillä. Osa Koovee-Oy:n pelastusoperaatiota on pääomistajien paluu mukaan toimintaan.

Lisäksi Ilves on Jatkoajan tietojen mukaan solminut KOOVEEn kanssa sopimuksen yhteistyön jatkumisesta. Vielä julkaisematon sopimus on kaksivuotinen. Kyseessä on varsin tavanomainen Liiga-seuran ja Mestis-seuran yhteistyö. Ilves kierrättää pelaajiaan Mestiksessä, asiantuntemusta jaetaan ja Ilves maksaa KOOVEElle vuosittain lähtökohtaisesti valmennuksen kehittämiseen tarkoitetun usean kymmenen tuhannen euron summan.

Koovee Hockey Oy on perustettu vuonna 2015. Alkuperäiset omistajat olivat nykyinen hallituksen puheenjohtaja Vesa Leinonen sekä viisi muuta osaomistajaa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuoteen saakka alle 100 000 euroa. Ennen Mestis-aikaansa KOOVEE pysyi vuosittain taloudellisesti noin nollatuloksessa. Edellinen valmistunut tilikausi – toukokuu 2018–toukokuu 2019 – oli yhtiön ensimmäinen Mestiksessä. Liikevaihto oli 211 000 euroa, tappiota kertyi 92 000 euroa.

Seura nousi Suomi-sarjasta Mestikseen toukokuussa 2018. Se sai silloin sarjan 12. joukkuelisenssin Espoo Unitedin toiminnan päätyttyä konkurssiin.

KOOVEEn yleisökeskiarvo on tältä kaudelta 554 katsojaa. Keskiarvo on Mestiksen neljänneksi pienin. Syyskausi oli yleisömäärien osalta seuralta huomattavasti onnistuneempi kuin kevätkausi on toistaiseksi ollut. Kevätkaudella kotiottelujen ilmoitettu yleisömäärä on jäänyt useasti alle 400 katsojan.

KOOVEE vahvisti pelaajistoon tälle kaudelle merkittävästi. Joukkue sijoittui viime kaudella Mestiksen viimeiseksi, mutta on koko kuluvan sesongin ajan lukeutunut sarjan kärkijoukkueisiin. Tosin nyt KOOVEE on myös urheilullisessa kriisissä, sillä joukkue ei ole saanut kuudesta edellisestä ottelustaan ainuttakaan sarjapistettä. Tämänhetkinen sarjasijoitus on neljäs.

KOOVEE säilyi viime keväänä Mestiksessä voittamalla karsinnoissa Hokin. Hokki kuitenkin nousi tälle kaudelle sarjaan LeKin toiminnan päätyttyä konkurssiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle