Uutta: Mestis muuttaa sääntöjään, mikä lisää Liiga-joukkueiden kokoonpanohuolia

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Mestis huutelee Liigan vieraisiin pöytiin.
Kuva © Topi Lainio
Mestis rajoittaa lainapelaajien määrää joukkueissaan. Se vaikuttaa Liiga-seurojen pelaajapolitiikkaan.

Mestiksen kokoonpanosäännöt muuttuvat Jatkoajan tietojen mukaan ensi kaudelle. Keskeisin muutos on se, että aikuisikäisiä Liiga- tai KHL-sopimuksellisia pelaajia saa olla joukkueessa vuokralla enää kolme kerrallaan. Tällä kaudella määrä oli viisi, sitä ennen pitkään seitsemän.

Yhteensä joukkueessa saa ensi sesongilla pelata syyskaudella 15 eri Liiga- tai KHL-lainaa. Kevätkaudella määrä on 20, mutta heistä 15 tulee olla samoja kuin syyskaudella.

Kolmen lainapelaajan samanaikaiseen maksimiin eivät sisälly vuonna 1999 tai myöhemmin syntyneet. Vuosina 1999–2001 syntyneiden Liiga- tai KHL-sopimuksellisten pelioikeuteen tulee kuitenkin kymmenen ottelun karenssi. Jos emoseura ottaa lainaamansa pelaajan pois Mestiksestä alle kymmenen pelatun ottelun jälkeen, hänet lasketaan kolmen aikuisikäisen lainapelaajan maksimin sisään, jos hänet palautetaan myöhemmin lainalle Mestikseen. Vuonna 2002 tai myöhemmin syntyneet sen sijaan saavat siirtyä vapaasti. Heille ainoa rajoitus on 15 ja 20 seurakohtaisen lainapelaajan yhteismaksimimäärä syys- ja kevätkaudella.

Kyse on Mestistä hallinnoivan Suomen jääkiekkoliiton sisäisestä päätöksestä, ei esimerkiksi Liigan ja Mestiksen välisestä sopimuksesta. Ensi kaudella voimaan tulevan uuden mallin on määrä olla voimassa kolme vuotta, mutta liitto voi halutessaan myös vaihtaa malliaan.

Mestis-joukkueessa sai vielä viime kaudella pelata kerrallaan seitsemän aikuisikäistä Liiga- tai KHL-lainapelaajaa. Koko kauden mittaisella lainasopimuksella pelanneita ja alle 18-vuotiaita ei laskettu maksimiin. Lainapelaajien määrää on siis rajoitettu Mestiksessä huomattavasti ja nopeasti. Se vaikuttaa eritoten Liiga-seurojen pelaajapolitiikkaan, koska sarjatasoa alempana ei ole enää jatkossa peliaikaa tarjolla aiempaan tapaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle