Uutta: Liigassa, Mestiksessä ja MM-kisoissa käytettävät dopingsäännöt muuttuvat NHL-sääntöjen suuntaan – Yleisin pelikielto huumeista pienenee nimelliseksi

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, KHL, SHL / Uutinen
Jääkiekossa laajalti käytettävät dopingsäännöt muuttuvat NHL-sääntöjen tapaisiksi muun muassa kokaiinin osalta.
Kuva © Getty Images

Maailman antidopingtoimiston WADAn dopingsäännöt muuttuvat. Yksi iso muutos kohdistuu huumaaviksi aineiksi luokiteltavien aineiden dopingtulkintaan. Huumaavista aineista – esimerkiksi kokaiinin ja kannabiksen – käryäminen johtaa jatkossa neljän vuoden, kolmen kuukauden tai yhden kuukauden toimintakieltoon.

Muutos on huomattava, sillä nykyään yleisimmät toimintakieltovaihtoehdot näistä aineista ovat neljä ja kaksi vuotta. Mahdollisia seuraamuksia sinänsä on kyllä nykysäännöissä varoituksesta alkaen. Neljä vuotta edellyttää, että urheilija on tarkoituksellisesti käyttänyt kiellettyä ainetta saadakseen sitä hyötyä kilpailusuoritukseensa. Kaksi vuotta tai vähemmän langetetaan, jos urheilija pystyy todennäköisin syin osoittamaan, ettei ole käyttänyt ainetta tarkoituksellisesti ja lähellä kilpailusuorituksen alkamisaikaa.

Dopingtuomiot huumeista ovat aiheena jääkiekossa pinnalla, sillä NHL-supertähti Jevgeni Kuznetsov kärysi viime kevään maailmanmestaruuskisoissa kokaiinista. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF tiedotti asiasta viime lauantaina. Kuznetsov antoi käryyn johtaneen näytteen MM-pronssiottelupäivänä. Hänelle langetettiin neljän vuoden mittainen kilpailukielto. Se ei päde NHL:ssä, koska WADAn säännöt eivät päde siellä.

Jääkiekossa muutos koskee kaikkia WADAn sääntöihin sitoutuneita kilpailuja. Sellaisia ovat esimerkiksi kaikki suomalaiset sarjat, IIHF:n alaiset turnaukset ja Euroopan kaikki huippuseurajoukkuesarjat. NHL, AHL ja ECHL eivät noudata WADAn sääntöjä.

WADAn uusien sääntöjen on määrä astua voimaan vuoden 2021 alussa.

– Säännöt tarvitsevat vielä hyväksymisleiman WADAn marraskuussa kokoontuvalta kongressilta, mutta siinä on kyse vain leimaamisesta. Muutosprosessi on ollut vireillä jo puolitoista vuotta, ja nyt kongressiin menee uusien sääntöjen kolmas versio. Kyllä muutos on varma, Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kertoo.

Muutoksen jälkeen huumekärystä seuraa lähtökohtaisesti kolmen kuukauden tai neljän vuoden mittainen kilpailukielto. Neljän vuoden panna tulee, jos esimerkiksi dopingnäytteestä löytyvän jäännöksen määrän perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että ainetta on käytetty urheilusuorituksen parantamistarkoituksessa. Muutoin panna on kolme kuukautta, ja sen voi lyhentää kuukauteen, jos urheilija hakeutuu hoitoon ja niin osoittaa tahtovansa luopua huumaavan aineen käyttämisestä.

– Kun puhutaan päihteistä, useimmiten on kyse ihan muusta kuin urheilusuorituksen parantamisesta. Enemmänkin kyse on jopa hoitoa kaipaavasta sairaudesta. Koska antidopingtoiminta keskittyy urheilussa kiellettyjen aineiden käyttämisen valvomiseen ja siitä rankaisemiseen, sen keinot eivät ehkä toimi ideaalisti, jos kyse on huumeidenkäytöstä, Lindblom sanoo.

– Jos kyse on huumaavan aineen viihdekäytöstä, kuten huumeesta dopingtestissä kärähtävän huippu-urheilijankin kohdalla yleensä on, pitkä kielto harjoittaa ammattiaan tuskin on paras reagointi. Etenkin, kun pitkän toimintakiellon uhka ohjaa ihmistä valehtelemaan. Sitten kuullaan tarinoita baarin huumatuista juomista ja sen sellaisista. Eli herkästi päädytään valehtelemaan ja mahdollisessa kilpailukiellossa organisoidun urheilutoiminnan ulkopuolelle, kun olisi hyvä päätyä saamaan apua ongelmaan.

WADA siis uusii huumaaviin aineisiin liittyviä sääntöjään poispäin toimintakielloista hoitoon ohjaamisen suuntaan. Ajattelutapa on tuttu Pohjois-Amerikan suurista ammattilaissarjoista. Esimerkiksi NHL:ssä seuraamukset päihteiden väärinkäytöstä painottuvat mittavien pelikieltojen sijaan hoito- tai päihdevalvontamääräyksiin.

– Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen käytäntöjen suuntaahan tuota viedään, Lindblom vahvistaa.

Samaan aikaan, kun huumausaineet ovat kasvava puheenaihe huippu-urheilun ympärillä, WADA vähentää huumeidenkäytön rangaistavuutta. Lindblom tunnistaa ristiriidan, mutta korostaa muutoksella tavoiteltavan eettisyyttä.

– Henkilökohtaisesti koen, että uudistus on oikein hyvä. Parannetaan urheilijan oikeusturvaa sekä sitä, että heillä olisi uskallusta tunnustaa mahdollinen ongelmansa ja hakeutua hoitoon. Antidopingtoiminnassa tämä on mielestäni hyvä kompromissi. Mielestäni tämä on eettistä ihmiselle.

Alkoholia uusissakaan dopingsäännöissä ei mainita. Alkoholin vaikutuksen alaisena kilpaileminen kielletään yleensä urheilutapahtumien kilpailusäännöissä.

WADAn kongressin hyväksyttäväksi menevä luonnos säännöistä julkaistiin heinäkuun 15. päivä WADAn verkkosivustolla. WADAn kongressiin ei kuulu suomalaisia. Entinen suomalainen maajoukkuejääkiekkoilija ja Suomen Jääkiekkoliiton nykyisen hallituksen jäsen Emma Terho on WADAn urheilijakomitean jäsen.

» Lähetä palautetta toimitukselle